Agenda Zuidasdok

02
november
Inschuiven dakdeel stationspassage, u kunt er bij zijn

In de nacht van 1 op 2 november is het zo ver: bij station Amsterdam Zuid schuiven we een gigantische betonnen plaat door de A10 en het spoor. Dit is het eerste dakdeel van de toekomstige nieuwe tunnel onder het station. Komt u kijken?

Bouwcombinatie ZuidPlus schuift ‘s nachts 3 miljoen kilo beton op zijn plek: onder de treinsporen 2 en 3. De af te leggen afstand is 75 meter. Dat lijkt misschien niet veel, maar omdat het millimeterwerk is, gaat het heel voorzichtig. Met duwvijzels over vier schuifassen schuift de 70 meter lange plaat zo’n 6 meter per uur vooruit. Voor het zover is, maken we vanaf vrijdagavond de baan vrij door de zuidzijde van de A10 Zuid af te graven en de perrons te verwijderen.

Kom kijken…

Wilt u het schuiven van het spoordek live meemaken, dan kan dat. En wel in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 november. We richten een kijkplek in vanaf een perron op het station. De ruimte is beperkt, daarom is inschrijving verplicht. Dat kunt u onderaan dit bericht doen. Zonder bewijs van inschrijving wordt u niet toegelaten. Wees er dus snel bij, want vol is vol. U kunt zich inschrijven voor een specifiek uur ‘s nachts. Elk bezoek duurt 30 minuten. Vanaf het perron (dat verder voor iedereen is afgesloten) heeft u goed zicht op de werkzaamheden. U krijgt ter plaatse een toelichting.

…en kom op de fiets

Leuk natuurlijk zo’n evenement, maar hoe komt u er? Nou, in ieder geval niet met de auto, want u gaat juist kijken naar een gapend gat in de A10. De A10 is afgesloten tussen knooppunt Badhoevedorp en toerit S109. Er rijden ook geen treinen. Hoe dan? De fiets is het makkelijkst, ook ‘s nachts. Parkeer uw fiets op de daartoe aangewezen plek rond het station Zuid. Maar alstublieft:  probeer het niet met de auto.

Van Pinksteren naar Halloween

Aanvankelijk zouden we het eerste deel van het dak van de extra reizigerstunnel – de Brittenpassage – tijdens het Pinskterweekend in juni naar zijn plek schuiven. Helaas moesten we deze gebeurtenis afblazen, omdat we niet op tijd klaar waren met het bouwen van de fundering. We hebben het Pinsterweekend gebruikt om dit af te maken. En er was dus een nieuw, extra weekend nodig voor het inschuiven zelf. In plaats van met Pinksteren gebeurt dat nu dus met Halloween. Hoewel de fundering er nu stevig bij ligt, blijft dit schuiven een technische uitdaging. Er kunnen altijd zwaarwegende redenen in de uitvoering zijn die ons doen besluiten het evenement kort van tevoren af te blazen. Mocht daar aanleiding voor zijn, dan informeren we u daar uiteraard over.

Live via de webcam

Kunt u er niet bij zijn en bent u wel geïnteresseerd? Het inschuiven van het spoordek en alle voorbereidende werkzaamheden zijn live te volgen via de webcams. Deze laten 24 uur per dag zien wat er gebeurt op de bouwplaats.

 

Reserveer uw plek

1
2 Naar welke sessie komt u?
AantalDatumSessieTijdLocatieBeschikbaar
02/11Inschuiven Spoordek Sessie 101:00 t/m 01:30Station Amsterdam Zuid5
02/11Inschuiven Spoordek Sessie 201:45 t/m 02:15Amsterdam Station Zuid24
02/11Inschuiven Spoordek Sessie 302:30 t/m 03:00Amsterdam Station Zuid39
3
4

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

7 oktober 2019 | 19:01

Inge

Heel graag was ik komen kijken, maar dit is me toch echt te laat. Als 76-jarige nog twintig minuten midden in de nacht naar station Zuid en weer 20 minuten naar huis lopen, durf ik gewoonweg niet meer. In de zomer was dat toch wat anders geweest. Succes met deze klus!

Schrijf een reactie
1
+1
7 oktober 2019 | 19:28

Martina | Amsterdam Zuidas

Dank voor je reactie Inge, je moet er inderdaad wel een beetje een nachtmens voor zijn. Hou de webcams in de gaten. Daarop zijn de werkzaamheden vanuit de luie stoel te volgen.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Martina | Amsterdam Zuidas