Agenda Zuidas Ontwikkelt

03
april
Praat mee over een mooi pleintje langs de Europaboulevard

Langs het Europaplein, tegenover de RAI, komt een aantrekkelijk pleintje met ruimte voor groen, spelen en kunst – en minder ruimte voor parkeren. Hoe moet dat eruitzien? Dat is aan u. Praat tussen 3 en 6 april mee in de tent die op de locatie staat.

Langs de Europaboulevard ligt dit wat troosteloze speeltuintje, met daarachter parkeerplekken. We willen er een mooi parkje van maken.

Samen met u willen we op deze plek aan de Europaboulevard, tussen de Rooseveltlaan en de President Kennedylaan, een uitnodigend parkje waar buurtbewoners, jong en oud, elkaar kunnen ontmoeten. Amsterdam Zuidas en stadsdeel Zuid hebben tussen 3 en 6 april een tent op het pleintje staan, waarin we elke dag een programma organiseren om met zo veel mogelijk omwonenden in gesprek te gaan.

Van plein naar parkje

Het pleintje is onderdeel van het Plan voor een groene Zuidas. Dit is een plan dat beschrijft hoe we meer groene kwaliteit aan Zuidas gaan toevoegen. Groen is nodig om de stad leefbaar te houden, draagt bij aan een prettiger sfeer en een gezondere lucht, en helpt bij het opvangen van regenwater. De grote bomen die momenteel op het plein staan, zijn in prima conditie. Deze willen we daarom laten staan. Maar er is ruimte om meer bomen toe te voegen. Maar ook (bloeiende) struiken, gras en lage beplanting. Wordt het een parkje waar u lekker kunt zitten met een goed boek of voor een goed gesprek met een buurtgenoot? Waar u in de zomer lekker kunt picknicken? Of moet het vooral een plek zijn waar kinderen lekker kunnen spelen? Het is aan u.

Parkeren en kunstwerk

Is alles mogelijk? Nee, maar wel veel. We willen graag dat er parkeerplaatsen op het pleintje verdwijnen, om meer groen te kunnen realiseren. Uit parkeeronderzoek blijkt dat dit haalbaar is, omdat de parkeerdruk op het pleintje minder hoog is dan in de omliggende straten. Minder parkeerplaatsen past bovendien in het gemeentebeleid om de stad meer autoluw te maken. Daarnaast willen we dat op het pleintje ‘Virtual Fountains’ komt, een kunstwerk van Femke Schaap. We schrijven hier binnenkort meer over.

Foto: Marcel Steinbach

Doet u mee?

U kunt uw verhalen met ons delen in verhalensessies. Er is per sessie ruimte voor 12 mensen. Hieronder kunt u zich aanmelden (verplicht) voor een van de sessies. Naast de sessies kunt u natuurlijk ook gewoon even binnenlopen om vragen te stellen of met ons te praten over uw ideeën. Verder organiseren we momenten waarop kunstenares Femke Schaap aanwezig is om een toelichting te geven op het kunstwerk. U bent van harte welkom. Onderaan dit bericht vindt u de programmakrant, met meer informatie over het idee en de inhoud van het programma. Wilt u meedoen aan één van de verhalensessies, meldt u zich dan snel aan.  Op zaterdag 6 april laten we u zien wat de dagen daarvoor hebben opgeleverd. Daarbij bent u zonder aanmelding van harte welkom. Bekijk hieronder de programmakrant.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

8 april 2019 | 11:32

Conny

Alles wordt zo mooi, maar van wie is het idee om alle bomen weg te halen bij de A 10. Als je van de A’Veenseweg de oprit op rijdt naar de A10. Het lijkt wel een achterbuurt met al die graffiti op de muren. Het is echt een aanfluiting. Buiten dat bomen beter zijn voor de lucht kwaliteit, zeker waar zoveel auto’s rijden. En dat met een groen gemeente bestuur. De ambtenaar die dit bedacht heeft moet maar die graffiti muur beschilderen met bomen, als straf!!!

Schrijf een reactie
1
+1
7 april 2019 | 11:02

Matthieu Parsan

Waarom worden nette doch kritische reacties hier verwijderd? Heb gisteren een reactie geplaatst die gisteren zichtbaar was en vandaag is deze verwijderd? Gaan we zo om met ordentelijke nette feedback van bewoners? Groet, Matthieu

Schrijf een reactie
0
+1
7 april 2019 | 15:25

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste Matthieu,
We hebben geen reacties verwijderd, het hele artikel was verdwenen. Dat heeft een technische oorzaak: het artikel is gekoppeld aan onze evenementenagenda. Zodra het evenement is verlopen (en dat was op 6 april), verdwijnt het uit de agenda. Daarmee verdwijnen ook alle reacties en dat is natuurlijk niet de bedoeling. We gaan dit technisch oplossen. Nu staat het artikel er weer, plus (hopelijk) alle reacties.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Redactie | Amsterdam Zuidas
6 april 2019 | 14:15

Mattieu Persan

Ben geschrokken van de plannen. Dit heeft meerdere oorzaken:
1. Verdwijnen van voor de aangrenzende bewoners zeer nuttige parkeerplaatsen. We hebben al zo’n intense parkeeroverlast van de Rai en andere evenementen die de Gemeente toestaat in onze buurt. Op dit pleintje kunnen de buurtbewoners vrijwel altijd goed terecht om te parkeren, ook bij grote evenementen. De omliggende straten worden dan massaal gebruikt (met name de B-weg Europaplein naar Scheldeplein als niet officiële taxi wachtplaats, drugshandelaren vanuit auto’s waardoor die allen plaatsen voor de bewoners innemen. Ontneem de bewoners svp niet deze voor ons nuttige plaatsen. Biedt eventueel aan de aan het Europaplein wonende bewoners (met een bestaande parkeervergunning) een plaats in de RAI garage aan. Deze garage staat vanaf einde middag tot volgende ochtend grotendeels leeg!
2. Speelgelegenheid? Welke ouder haalt het zich in het hoofd om hier het kroost te laten spelen? Dit pleintje in omringd door 3 grote intensieve (24/7) verkeersadres (Europaboulevard/-plein, Kennedylaan en Rooseveltlaan) met dito intensieve luchtverontreiniging op die plek. Leuk als je jouw kids op jonge leeftijd hier al aan wil laten blootstaan. Plaatsing van groen en bomen is nooit genoeg op zo’n korte afstand van dit pleintje;
3. Hangjongeren, daar waar zitgelegenheid is uit het zicht van de school (ROC in dit geval) trekt dit jongeren aan met overlast en afval, zie mislukte soortgelijke herinrichtingen in andere delen van de stad (o.a. Slotervaart Nieuw-West). Creëer zitruimte voor hen in nabijheid van het ROC (dus aan de overkant nabij het gebouw).
4. Steek geld in onderhoud en verbetering bestaande groen en kijk of je groenstroken kunt maken aan alle zijkanten van dit plein zonder parkeerplaatsen op te heffen. Er zijn nu compleet ongebruikte stukken waar het de moeite loont.
5. Kunst is persoonlijk. Zal hier niet veel over zeggen, maar het voorstel van de blokken spreekt me totaal niet aan, laat staan hier tegenaan moeten kijken. Hoeveel gemeentegeld gaat hier naar toe, kan dat inzichtelijk gemaakt worden?

Schrijf een reactie
1
+1
5 april 2019 | 08:19

Suzan

Niet erg democratisch dat het projectbureau van de Zuidas beslissingen neemt voor de bewoners van de Rivierenbuurt (plantsoen valt officieel onder de Rivierenbuurt, niet onder Zuidas).
Omdat ik toch graag mee wil denken (de folder vraagt mij dat tenslotte) heb ik mijn mening gemaild, in de hoop dat dit bij de juiste personen terecht komt. Ik heb helaas geen tijd om de ‘verhalensessies’ te bezoeken (klinkt ook erg vrijblijvend. Als alle aanwezigen dat beton kunstwerk niet willen, gaat het dan niet door?)
Ik zie dat ik niet alleen sta, anderen hebben dezelfde kritiek op het plan. Ter info, dit heb ik gemaild:

1. Er komt een speelpleintje. Het huidige speelplein ligt op minder dan 5 meter van een zeer drukke weg. Er speelt (terecht) dan ook zelden een kind, want dit is een ongezonde omgeving qua luchtkwaliteit. Zie ook de richtlijnen van GGD en RIVM.
https://www.ggd.amsterdam.nl/gezond-wonen/luchtkwaliteit/
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609330008.pdf
Het speelplein zou dus op > 50 meter van de autoweg moeten komen.

2. Er komt een lichtkunstwerk. Op zich leuk, maar ergens een gemiste kans. Dit is juist een van de weinige plekken in de stad waar een echte, hoge fontein zou passen, omdat het langs de weg gelegen deel op > 50 meter van de eerste woningen af ligt! Misschien kan het wel allebei? 🙂

3. De parkeerruimte wordt gehalveerd. Maar waar moeten de bewoners dan parkeren? In de omliggende straten is de parkeerdruk al erg hoog (mede door de RAI).

4. Er komt meer groen. Hopelijk geen mosmuren, maar bijvoorbeeld een bamboehaag langs de autoweg. Bamboe is CO2-reducerend en vangt ook fijnstof af.
https://www.parool.nl/amsterdam/muur-valkenburgerstraat-is-mo-r-sdood~a4624749/
https://perkgroen.nl/nw/index.php/bamboe-openbare-ruimtehtml
http://www.decirculaireweg.nl/artikel/88
https://www.bamboe.nl/reduceer-co2-plant-een-fargesia/

Schrijf een reactie
1
+1
23 mei 2019 | 16:02

Hugo

A bamboo hedge would be very cool and useful! Of course no kids would play there and no adults would spend time in such a noisy square so I would put most of the effort in making the are more green

Schrijf een reactie
0
+1
4 april 2019 | 14:16

BurgerRivierenbuurt

Het aantal parkeerplaatsen op het huidige plein niet verminderen maar ondergronds brengen, vergelijkbaar met de Albert Cuyp garage/Frans Halsbuurt. Het huidige plein kan dan een groen park worden met een echte fontein. Fonteinendiscussies zullen altijd levendig blijven, vgl de 11Fountains in Fryslan, inmiddels ware selfiekanonnen. Overweeg vanuit de ondergrondse parking een wandeltunneltje naar de NZ lijn op het Europaplein en de toegang naar de metro vanuit de Rivierenbuurt zal enkel verbeteren. Meerdere vliegen in één klap vangen.

Schrijf een reactie
1
+1
4 april 2019 | 13:37

René

De herinrichting van het pleintje, een goed idee. Wel met het behoud van parkeerplaatsen en geen stenen gedrochten. Tijdens evenementen is het nu al bijna onmogelijk een parkeerplaats te vinden en op een stenen gedrocht zitten buurtbewoners niet te wachten. Realiseer aansluitend op de speeltuin en het achter gelegen stuk groen een kinderdagverblijf. Geen overlast van kinderdagverblijven in een woonwijk en het pleintje is meteen levendiger.
In plaats van parkeerplaatsen op te heffen is dit pleintje een mooie mogelijkheid om minimaal 5 laadpalen te plaatsen t.b.v. elektrisch laden voor auto’s. Elektrisch rijden zal zich steeds sneller ontwikkelen en er zal meer behoefte zijn aan laadpunten.

Schrijf een reactie
1
+1
4 april 2019 | 10:20

Jelle

Gezien de alsmaar toenemende luchtvervuiling langs de Europaboulevar-snelweg, is het een goed idee om daar meer ruimte aan groen te geven. Wellicht is het een nog beter idee als in dat ontwerp het groen wordt gevormd door bomen en planten die de lucht helpen zuiveren en een deel van het fijnstof opvangen. Kijk bv. hier bij de Universiteit van Wageningen voor informatie: https://edepot.wur.nl/22878

Schrijf een reactie
1
+1
2 april 2019 | 13:20

h krijger

elk idee is welkom om amsterdam nog meer leefbaar te maken eerst ideeen dan commemtaar bij voorkeur positief.

Schrijf een reactie
0
+1
1 april 2019 | 12:28

Aron

“wat alleen maar narigheid aantrekt”
“alles ligt panklaar in het stadhuis uit de koker van GL”

Nee hoor, totaal geen VVD-stemmende NIMBYs hier.

Schrijf een reactie
1
+1
1 april 2019 | 10:35

Fred

Geachte buurt bewoners, laat je niet gek maken ,alles ligt panklaar in het stadhuis uit de koker van GL, inspraak vinden ze mooi maar er wordt helemaal niets mee gedaan ,ze willen de auto’s weg hebben en nog even de bewoners verlaten de hoofdstad en dan gaan ze kraaien
Wat een armoe

Schrijf een reactie
1
+1
1 april 2019 | 10:15

Marga en Henny Schipper-Nuding

Het groenplan van stadsdeel zuid vult niet in wat wij willen.
Het groener maken van het plein prima.
Het groter maken van de speeltuin: geen goed plan om kinderen te laten spelen aan de “Europasnelweg” een super luchtverontreinigd plein terwijl
er de mogelijkheid om te spelen is in het tegenover liggend prachtige Beatrix park.
Het lichtkunstwerk: Afschuwelijk!! Overdag tussen het groen naar betonnen blokken kijken en s-avonds verlicht, wat alleen maar narigheid aantrekt, hoe bedenk je het!!
Het verminderen van de parkeerplaatsen: geen goed plan, wij hebben al zoveel overlast, van tentoonstellingen, Amsterdam bezoekers.

Schrijf een reactie
4
+1
1 april 2019 | 10:12

Marga en Henny Schipper-Nuding

Schrijf een reactie
0
+1
31 maart 2019 | 17:26

M. Van Gool

Beste buurtbewoners,

Ik roep u allen op om deel te nemen aan de verhalen sessies om dit zotte plan tegen te houden. Tevens roep ik een ieder op om ook foto s te maken van de parkeerdrukte die met 30 plaatsen minder(=de helft van alle plaatsen) der mate rampzalig zal worden dat het dagelijks zoeken wordt voor een parkeerplaats. Eerdere wanstaltige kunst op de maasstraat is ook door buurtbewoners teruggedraaid dus hopelijk kunnen we hier ook onze stem laten horen. Herinrichting moet in de eerste plaats zorgen voor een beter leefklimaat voor de omwonenden. Dit plan zorgt eerder voor het omgekeerde! Mocht u niet in de gelegenheid zijn zelf aanwezig te zijn bij een sessie kunt u uw mails naar Europaplein@live.nl sturen om in actie te komen!

Schrijf een reactie
4
+1
28 maart 2019 | 14:16

J. Tsen

Je kijkt hier uit op de lelijke Rai en drukke wegen met auto’s en je ademt puur uitlaatgassen in. Een plek om snel langs te fietsen of lopen, niet te recreëren. Werkelijk niemand wil zijn kind daar laten spelen of zelf zitten en het is van de zotte dat een paar honderd meter verder in het mooie groene Beatrixpark waar men wél wil spelen niets wordt gedaan. Ik ben erg benieuwd wat de reden is dat er wél budget is voor dat ongezellige stukje grond en niet de speeltuin bij het Beatrixpark.

Schrijf een reactie
3
+1
29 maart 2019 | 09:29

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste J. Tsen, de plek de is nu inderdaad niet aantrekkelijk, maar misschien zal het resultaat van een mooie opknapbeurt voor dit pleintje je verrassen! Wij gaan ons best doen er echt iets moois van te maken. Ik nodig je uit om met ons mee te denken en volgende week naar de tent te komen. Overigens is in het Beatrixpark ook in de speeltuin geïnvesteerd.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marlies | Amsterdam Zuidas
5 april 2019 | 08:23

Suzan

Wat voor investeringen zijn dat? Ik kan zien dat er alleen maar dingen weggehaald zijn uit de speeltuin in het Beatrixpark? (Twee jaar geleden stond er nog een klimpiramide, en een wiebelplank: die zijn allebei weg en er is niks voor teruggekomen. )

Schrijf een reactie
0
+1
26 maart 2019 | 19:54

Roland

Dit soort meepraatprojecten garandeert niet dat er snel resultaat geboekt wordt. Integendeel: https://zuidas.nl/blog/2019/definitieve-inrichting-gershwin-zijstraten-duurt-nog-even/

Schrijf een reactie
2
+1
29 maart 2019 | 09:41

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Roland, dat klopt. Juist om de omgeving intensief te betrekken bij het maken van het plan, nemen we in het begin van het traject veel tijd. We hopen na de week in de tent op basis van alle inbreng een schetsontwerp te maken, dus we zitten nog helemaal aan het begin van het traject.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Marlies | Amsterdam Zuidas