Agenda Zuidas Leeft

21
maart
Open Toren Dag afgelast

Op zaterdag 21 maart 2020 kunt u grote hoogtes bereiken tijdens Open Toren Dag. In Amsterdam zijn in totaal 21 torens te bezoeken. Zuidas doet een duit in het zakje met 6 opengestelde torens.

Update 13 maart 2020

Dit event is afgelast.

 

Programma

Van 10.00 tot 16.00 uur zijn de torens van ABN AMRO, Crowne Plaza Amsterdam, The Edge en de Vrije Universiteit Amsterdam gratis toegankelijk. Wilt u weten wat er in Zuidas allemaal gebeurt? Bekijk dan onze maquette op de 23ste verdieping van ABN AMRO. We geven u uitleg over alle ontwikkelingen die u uit het raam ziet.

Carillon, architectuur

Bij de VU kunt u het carillon, de boekendepots en het dakterras bezoeken. Daarnaast organiseert ABN AMRO op dezelfde dag een kunst- en architectuurrondleiding en kunt u tijdens een bezoek meer te weten komen over het bijzondere, circulaire paviljoen van de bank, Circl. Voor deze extra rondleidingen moet u zich wel even aanmelden. Dat laatste geldt ook voor nhow Amsterdam RAI hotel dat voor de eerste keer meedoet en voor de Marathontoren aan de rand van Zuidas. Aanmelden kan vanaf 8 maart 12.00 uur.

Open Toren Dag 2019: uitleg over onze maquette van Zuidas Foto: Jan Vonk

Idee

Initiatiefnemer van Open Toren Dag is Henri van Poll. Hoe is hij op het idee gekomen? ‘In 2012 woonde ik nog in de Nieuwmarktbuurt en had ik vanuit mijn raam uitzicht op de Zuiderkerk. Iedere dag zag ik vooral toeristen die toren beklimmen. Dat inspireerde mij om juist iets te organiseren voor de Amsterdammer die al jarenlang op bijvoorbeeld de Marathontoren of The Edge uitkijkt en nu wel eens zelf die toren wil bezoeken en van het uitzicht wil genieten. Ook wilde ik graag dat de Open Toren Dag Amsterdammers in de gelegenheid stelt om op een bijzondere manier kennis te maken met stadsdelen waar ze niet vaak komen.’ Van Polls enthousiasme werd gedeeld door onder andere de gemeente en diverse moderne en historische torens. Zodoende vond in 2013 de eerste Open Toren Dag plaats, met toen nog 12 deelnemers en 3500 bezoekers. ‘Vorig jaar, tijdens de zevende editie, waren dat er 12.000.’

Nhow Amsterdam RAI doet voor de eerste keer mee Foto: Marcel Steinbach

Goed om te weten

Een bezoek aan de 21 deelnemende torens is gratis, behalve bij de A’DAM Toren waar u een korting van 5 euro op het normale entree-bedrag krijgt. Verder hoeft u geen speciale veiligheidskleding te dragen. En – ook nog leuk om te vermelden – bezoekers kunnen meedoen aan een wedstrijd. Degene die tijdens de Open Toren Dag de grappigste, leukste, mooiste korte film of foto maakt en deze indient voor 4 april om 23:59 uur ontvangt een prijs. Meer informatie over de Open Toren Dag is te vinden op deze site.

Wij zien u graag op de 23ste verdieping van het ABN AMRO kantoor.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel