Alle artikelen
Gekozen filters:
Binnenkijken in licht en open Strawinskyhuis
1
In nog geen drie jaar tijd transformeerde het Strawinskyhuis aan de Prinses Irenestraat van een vrij ontoegankelijk complex naar modern kantoorpand. Onlangs werd het gebouw in gebruik genomen. We namen een kijkje met Adam Smit van ZZDP Architecten.
Tijdelijke loods museumtram naast Jachthavenweg
3
Vanaf 2 april tot en met vrijdag 28 juni 2024 wordt naast de Jachthavenweg een tijdelijke tramloods gebouwd voor de museumtram. Daar komt enige verkeershinder bij kijken. Ook zijn enkele parkeervakken tijdelijk niet te gebruiken.
Hoofdkantoor Philips nadert oplevering
4
De oplevering van PI59, in de Prinses Irenestraat, is in zicht. De aannemer transformeerde het pand in minder dan twee jaar tijd van brutalistische bunker tot een hypermodern hoofdkantoor van Philips. De metamorfose is verbazingwekkend.
Campusplein VU ondergaat metamorfose
5
Van stenen lappendeken naar groene oase. Het campusplein van de VU ondergaat momenteel een metamorfose, die van het plein weer het hart van de campus moet maken. ‘De opdracht was het plein aantrekkelijker maken. Dat is niet zo moeilijk.’
Het VU Hoofdgebouw bestaat 50 jaar
1
50 jaar geleden, op 12 april 1973, ging aan de De Boelelaan 1105 het Hoofdgebouw van de VU open. Met een oppervlak van zo’n 9 hectaren was het een van de grootste en hoogste gebouwen van Amsterdam. Van Zuidas was nog geen spoor te bekennen.
Beleef de Open Monumentendag in Zuidas
Duizenden monumenten in Nederland openen op 10 en 11 september 2022 hun deuren tijdens Open Monumentendag. In Zuidas kunt u terecht in de monumentale rechtbank, het Burgerweeshuis of de Thomaskerk. Ook de Botanische Tuin Zuidas doet mee.
Turmac-gebouw: ruimte voor ‘spel met natuur’
2
Eerst een fabriek in Zevenaar waar kunst voorkomt dat ‘een meisje voortdurend hetzelfde ziet’, gevolgd door een kantoor in wat nu Zuidas is, dat ‘als omgeving iets voor de mensen kan betekenen’. De geschiedenis van het monumentale Turmac-kantoor.
De monumentale Princesseflat en zijn gekwelde architect
9
‘Niets te doen tegen grove winsten’, kopt Het Vrije Volk in 1963. En daaronder: ‘Flat van F50.000 te koop voor F150.000’. Het bericht zal een doorn in het oog zijn geweest van de man die kantoor hield boven de garages naast de flat.
Monument dankzij een gezond portie wrok
2
Een ‘prettig moeilijke jongen’ wordt in 1943 van het Ignatiuscollege getrapt wegens belediging van een leraar. Uitgerekend hij zou een alternatief bouwen voor deze school: het Sint-Nicolaaslyceum. Twee monumentale gebouwen herinneren eraan.
Warnersblokken te danken aan ‘dienstbodenvraagstuk’
5
Iedereen die wel eens door de Prinses Irenebuurt fietst, zal ze herkennen. De vier in het oog springende, kleurrijke woonblokken aan het einde van de Fred. Roeskestraat. Om dit Rijksmonument goed te begrijpen, moeten we naar Slotermeer.
Erkenning voor monument Tripolis
5
Aldo van Eyck lijkt zijn tijd ver vooruit te zijn geweest met zijn ontwerp voor Tripolis. Aanvankelijk vonden zijn open, lichte ruimtes in 1994 nauwelijks aftrek. Nu is dit juist wat bedrijven willen en krijgt het monument een nieuwe kans.
Het verstilde roomse leven op begraafplaats Buitenveldert
3
Een ‘vrij dichte, katholieke bevolking’ klonterde vanaf de zeventiende eeuw samen aan de zuidkant van overwegend protestants Amsterdam. Het grafmonument van de familie Wiegman-Dobbelman, op de R.K. Begraafplaats Buitenveldert herinnert eraan.