Bouwen Zuidas Ontwikkelt

‘Op de Vijfhoek moet sowieso een goede trampoline komen’

De Vijfhoek, de speel- en ontmoetingsplek voor de Prinses Irenebuurt ligt er nu kaal en desolaat bij. Want de gemeente gaat bouwen aan een ondergrondse fietsparkeergarage. Sommige buurtbewoners vrezen dat dit nooit meer een fijne groene plek wordt. Gelukkig denken wij én een groot deel van de buurt daar anders over. De werkzaamheden bieden ons namelijk kansen om deze verblijfsplek weer mooi en ‘speel proof’ in te richten. En hoe kan dat beter dan door de toekomstige gebruikers en gebruikertjes van dit veld te vragen hoe zij het voor zich zien?

Favorieten van achttien buurtkinderen

Wat is dan die ideale speelplek? Met die vraag gingen maar liefst achttien kinderen aan de slag tijdens een werksessie in december. Fanatiek tekenden zij de speeltoestellen die zij het liefst zouden willen op de Vijfhoek. Zij willen graag kunnen klimmen met handgrepen, duikelen en schommelen. Spelen met evenwicht is ook heel leuk. Veder wilden zij graag een basketbalpaal en een trampoline (‘die moet dan wel goed veren’). Een beetje uitdaging is het motto. Verder moest er goed geskate en gefietst kunnen worden. Deze invullingen waren veruit favoriet bij alle kinderen in de verschillende leeftijdscategorieën. De onderstaande tekeningen geven een beetje beeld van de ideeën.

Favorieten van de elf buurtbewoners

Aan de andere tafel gingen we in gesprek met de ouders van de kinderen, elf buurtbewoners uit de Prinses Irenebuurt. Zij gaven aan bij Natasja Zak (gebiedsmakelaar bij Stadsdeel Zuid) en Herma Antonissen (expert spelen en beheer speelplaatsen Stadsdeel Zuid) dat er überhaupt behoefte is aan meer speelplekken. Dit leidt waarschijnlijk tot de herplaatsing van speeltoestellen, het zoeken naar nieuwe speelplekken, ontmoetingsplekjes en plekken om te kunnen sporten.

Foto bij

De ouders gaven ook allemaal aan een voorkeur te hebben voor het natuurlijke spelen en het gebruik van verschillende materialen, bijvoorbeeld hout en metaal, in het speelobject voor op de Vijfhoek. Turnbogen zijn genoemd als wens, net zoals het belang dat kinderen van alle leeftijden kunnen spelen op de Vijfhoek. Ook noemden de ouders allemaal het skeeleren en fietsen, het klimmen en schommelen. Een waterelement vond iedereen ook erg leuk.

Er waren ook verschillen in wensen, voor sommigen is gras het fijnst, anderen noemden juist kunstgras gekoppeld aan keuze voor een sport. Ook waren er verschillen of het voetbal, hockey, badminton, volleybal, basketbal of klimnet moet worden. En gaan we het gras gebruiken voor spelen of ook voor recreëren? Dus een aantal keuzes moeten nog gemaakt worden, want de Vijfhoek is helaas niet groot genoeg om alle wensen een plek te geven.

Uitwerking en terugkoppeling

De gemeente werkt de wensen nu verder uit, gaat passen en meten, en kijkt wat er wel en niet kan. In januari 2017 komen we nog een keer bijeen om dit terug te koppelen en samen keuzes te maken. We denken zo met een voorstel te kunnen komen waar zo veel mogelijk bewoners en kinderen blij mee zijn en veel speelplezier aan gaan beleven.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

0%Nuttig
0 van de 1 mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel