skip to main content
Pas op: 300 Zuidaspassen gespot!

Jazeker!

Fervent autorijders van RAI Amsterdam kregen als eersten (in januari) de mogelijkheid. In maart en april volgden Houthoff Buruma, EY, ABN-AMRO, VU, VUmc, Spaces, NBA, EY en WTC Amsterdam. Samen hebben ze 327 keer de OV-fiets gebruikt en 234 keer hun auto op een P+R van NS geplaatst, om vervolgens met de trein naar Zuidas te komen.

De auto laten staan is best moeilijk

Irene van der Sluis is een van de Zuidaspas-bezitters. Ze is juridisch secretaresse bij advocatenkantoor Lexence en reist vanuit Hoofddorp naar Zuidas. Ze won een van de twee Zuidaspassen die we begin maart verlootten. ‘Het is goed te doen met het openbaar vervoer, vooral omdat ik met deze pas overal kan instappen’, zegt ze. ‘Voor mij zijn er verschillende routes naar Zuidas en ik neem het eerste vervoersmiddel dat rijdt.’ Van der Sluis vindt het niet alleen maar gemakkelijk om de auto te laten staan. ‘Ik ben langer onderweg, mede omdat ik twee of drie verschillende vervoermiddelen moet nemen om op het werk te komen.’

De trein is koploper

In totaal hebben de Zuidassers bijna 2.000 OV-reizen afgelegd met de Zuidaspas, waarbij reizen met de trein koploper is. Tot nu toe, want we gaan nog door met de pilot tot 10 juli. Daarna moeten de Zuidaspassen helaas weer worden ingeleverd, maar niet voor lang. Met verschillende werkgevers in Zuidas wordt al gekeken hoe de pas onderdeel kan worden van het mobiliteitsbeleid. Met behulp van alle reisgegevens en van gebruikersonderzoeken ontwikkelen we de Zuidaspas verder en breiden we hem verder uit. Zodat iedereen die in Zuidas werkt straks veel andere mogelijkheden heeft om naar het werk te komen dan via de file. Want met het project Zuidasdok zal die echt veel langer worden. Tenminste: als u en wij niets doen.

18 kilometer stilstaand verkeer

Ons doel is Zuidas via de Zuidaspas bereikbaar te houden. Dat lukt alleen wanneer we tijdens de werkzaamheden aan Zuidasdok iedere dag 3.000 auto’s minder in de spits hebben dan nu. Bedenk dat 3.000 auto’s achter elkaar een afstand van 18 kilometer in beslag neemt. Ongeveer de afstand die Irene van der Sluis nu met het openbaar vervoer aflegt.

Geef uw mening