Zuidas Ontwikkelt Zuidasdok

Hoe groen blijft het Beatrixpark?

Aan de zuidgrens van het Beatrixpark verdwijnt straks een groenstrook voor de verbreding en ondertunneling van de A10 Zuid. Welke bomen daar wanneer omgaan, dat is aannemer ZuidPlus nog aan het bestuderen. De Vereniging Vrienden van het Beatrixpark heeft zich al eerder neergelegd bij de houtkap, maar zit nu zeker niet stil. Voorzitter Marleen Munniksma licht toe.

Tijdens een wandeling door ‘haar’ park staat Marleen stil bij een van de manshoge plattegronden. Ze wijst met haar vinger naar de groene strook aan de zuidzijde van het park, waar de A10 Zuid ook de grens van het park markeert. ‘Deze strook heet de Natte Vallei. Een deel daarvan maakt nu plaats voor de wegverbreding. De meeste bomen die hier omgaan staan op het talud van de A10, dat is grondgebied van Rijkswaterstaat dus daar gaan wij niet over.’ In een ander deel van de Natte Vallei is woningbouw gepland. Daar gaat de vereniging wèl over, maar deze kwestie is in goed overleg opgelost.

Marleen: ‘Ter compensatie hiervan krijgen we een deel van het voormalige Sint Nicolaasterrein terug dat later als park wordt ingericht. We krijgen daarbij wel iets meer water dan groen terug. Niet iedereen bij de vereniging is daar blij mee, maar persoonlijk heb ik daar wel begrip voor. Met al die nieuwbouw hier moet de gemeente het regenwater toch érgens kwijt.’

Foto van Marleen Munniksma
'Met al die nieuwbouw hier moet de gemeente het regenwater toch érgens kwijt.’
Marleen Munniksma, Voorzitter Vereniging Vrienden van het Beatrixpark

14 duizend bomen

Op een van die bomen langs het talud van de A10 Zuid hangt een pamflet met een oproep ‘tot behoud van de 14.088 bomen Beatrixpark’, ondertekend: de ‘bosnymf’. Marleen begrijpt dat mensen opkomen voor bedreigde bomen, maar de suggestie dat het park wordt bedreigd is onjuist stelt ze vast. Er verdwijnen straks inderdaad ruim veertienduizend bomen, maar die staan verspreid over een lint van zeven kilometer: het werkgebied van project Zuidasdok (zie kaart). Het Beatrixpark is slechts een klein onderdeel van dit lint en het gaat hier om een relatief klein aantal bomen. Hoeveel bomen (en struiken) er om moeten en wanneer, dat is aannemer  Zuidasplus nog aan het bekijken.

Herplant

Er is ook een principiële reden waarom de Vereniging Vrienden van het Beatrixpark de bosnymf niet ondersteunt. De voorzitter: ‘De bouw van Zuidasdok is een democratisch besluit en de momenten om officieel protest aan te tekenen zijn al voorbij.’ De aanvraag voor de kapvergunning voor Zuidasdok heeft destijds ook tot de nodige zienswijzen (reacties) geleid, maar uiteindelijk heeft geen enkele partij beroep ingesteld tegen de verleende vergunning. Wat daarbij wellicht heeft geholpen is dat, naar aanleiding van de zienswijzen, een extra voorwaarde tot herplant is opgenomen: in het projectgebied,  dat met zeven kilometer lengte veel verder reikt dan het Beatrixpark, moeten in principe 4.000 bomen met een stamomtrek van 18-20 centimeter herplant worden. Het uiteindelijke aantal te vervangen bomen hangt af van de gekozen stamdiktes en boomsoorten. Het geld dat overblijft, de gekapte bomen vertegenwoordigen een geldwaarde, wordt in het herplantingsfonds gestort.

 

Foto bij undefined

Waterval tegen geluidsoverlast

Ook Marleen en haar vereniging hadden geen beroep aangetekend tegen de kapaanvraag. Dat wil niet zeggen dat ze stil zitten. Marleen: ‘Wij zetten ons er nu voor in dat ons park zo min mogelijk last heeft van de bouw en dat het hier straks, als alles klaar is, zo mooi mogelijk wordt.’ Betreft het beperken van de overlast heeft de vereniging al een succes geboekt: dankzij haar inspanningen komt er niet, zoals aanvankelijk voorzien, ook nog eens een werkterrein van Zuidasdok in de Natte Vallei. Betreft het mooier maken van het park ziet Marleen het al helemaal voor zich: ‘Je zou het regenwater vanaf het talud van de A10 óver het voetgangerspad kunnen leiden,’ schetst ze enthousiast, ‘waarna het als een watergordijn naar beneden stort. Dat is prachtig om te zien en zo’n waterval dempt het geluid van het autoverkeer.’ Ze ziet ook al het decor van herplante bomen voor zich: ‘Met bladeren van verschillende soorten groen, dat geeft ook mooie afwisseling in de herfstkleuren.’

Vaste parkbezoeker

Op het piepkleine strandje in de Natte Vallei zit Arjan met een boek op zijn blauwe seatsack. Hij woont in de Rivierenbuurt en wandelt al twintig jaar bijna dagelijks door het Beatrixpark. Om zijn hond uit te laten, om een boek te lezen of om interessante mensen te ontmoeten. Dat zijn geliefde zitplekje moet wijken voor de A10 is nieuw voor hem en ook van Zuidasdok heeft hij nog nooit gehoord. Dat het Beatrixpark vrijwel ongeschonden blijft gelooft hij direct, maar of de gemeente na afloop van Zuidasdok ook die gekapte bomen herplant? ‘Over tien jaar is iedereen dat vast vergeten.’ Die kans lijkt klein want het gaat hier om een vergunningsverplichting, maar anders is daar altijd nog de ‘Vereniging Vrienden van het Beatrixpark’.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

100%Nuttig
2 van de 2 mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel