skip to main content
'Zuidas heeft behoefte aan kunstenaars'

In Zuidas lijkt zich een bijzondere primaat op te houden. Ontdekkingsreiziger Redmond O’Hanlon maakte voor het blad Quote een antropologische expeditie naar Zuidas. Sietske Ridders ging op safari. Waar O’Hanlon zich uiteindelijk hardop afvraagt of het niet beter zou zijn wanneer ‘de bankiers, advocaten en consultants’ uiteindelijk zouden uitsterven (door gebrek aan tijd voor de voortplanting), komt Sietske Ridders tot een andere conclusie: er moeten meer kunstenaars naar Zuidas. Ze zwierf een paar weken door het gebied, vooral om zich te verwonderen. ‘Ik wilde mij onderdompelen in een wereld die ik niet ken, en alle beelden en oordelen over Zuidas thuislaten. Om te ontdekken wat ik dan zou aantreffen.’ Vooraf deed ze een oproep op de social media met de vraag wie haar gids wilde zijn tijdens haar safari. ‘Ik kreeg enorm veel respons van de locals. Ze namen me op sleeptouw en brachten me naar plekken die ik anders nooit zou zien.’

Sietske Ridders op safari in Zuidas

‘Als op een filmset’

Begon Sietske haar tocht om vooral zelf nieuwe inspiratie en energie op te doen, gaandeweg ontdekte ze dat ze haar gidsen ook iets te bieden had. ‘Ik liep door diverse kantoren en vroeg waarom de deurklinken er zo uitzagen. Of waarom auto’s zo geparkeerd stonden. Dingen waarover mijn gidsen nog nooit hadden nagedacht, simpelweg omdat het hen nog nooit was opgevallen. Toen we een keer een aantal verdiepingen omhoog waren gelopen en de deuren open zwaaiden van een boardroom, riep ik: “Wow! Alsof je op een filmset bent beland!” Mijn gidsen hadden het zo nog nooit bekeken, maar beseften nu op wat een bijzondere locatie ze werken en wat een ongelooflijke hoeveelheid resources en mogelijkheden ze tot hun beschikking hebben.’

Wilde ideeën ter inspiratie

‘De locals inspiratie meegeven en nieuwe mogelijkheden laten zien.’ Dat werd de belangrijkste inzet van Sietskes safari. Ze deed een reeks ideeën op, die ze momenteel deelt met een aantal volgers. Ze heeft ze op een Zuidas-safari ideeënlandkaart ingetekend. Het zijn wilde ideeën, maar daar gaat het niet om, vindt Sietske. ‘Het gaat niet om de uitvoerbaarheid ervan, maar om te inspireren, om anders te kijken. En anders kijken draagt bij aan vernieuwing en aan een aangenaam klimaat.’

Walk 'n Talk Route in Zuidas

Infiltreren

Sietske ziet wel mogelijkheden om Zuidasser meer structureel te confronteren met een frisse blik. En wel kunstenaars. ‘In Zuidas heerst al een behoorlijk goed kunstklimaat. Er is geen boardroom waar geen kunst in hangt, er zijn allerlei kunstprojecten in het buitengebied, AkzoNobel is er met zijn Essential Art Space. Tegelijkertijd zijn het allemaal behoorlijk klassieke vormen van kunst consumeren en waarderen. Ik denk dat kunstenaars een andere bijdrage kunnen leveren. Zuidassers staan onder grote druk om vooruit te blijven denken, om beter te zijn dan de rest, om te ontwikkelen. Creatieve mensen willen ook ontwikkelen, maar zitten anders in elkaar. Daarom moeten kunstenaars infiltreren in het Zuidas-leven en in Zuidas-bedrijven. Dan kunnen er echt mooie dingen ontstaan.’

‘Artist in residence’

Hoe? Een van Sietskes ideeën is een ‘artist in residence’, oftewel een huiskunstenaar. ‘Bedrijven en instellingen in Zuidas kunnen een kunstenaar toelaten tot hun wereld: van vergaderingen tot de lunches en de borrels. Kunstenaars stellen vragen vanuit artistieke nieuwsgierigheid. Zo kunnen ze vaste patronen en processen doorbreken. En zo komen oplossingen tot stand, die zonder de kunstenaarsblik niet tot stand komen. Kunst in Zuidas betekent dan niet alleen dingen voor aan de muur of op een sokkel, maar bijdragen aan innovatie. Ik denk dat veel bedrijven en organisaties onderschatten hoe belangrijk de aanwezigheid van dwarse denkers is. Ik zeg niet dat kunstenaars de oplossing zijn voor alle problemen, maar je kunt er prima eentje bij hebben.’

Geef uw mening

mathilda

Math. Hang in een grote ruimte waar veel mensen langs lopen een groot bord (eventueel uitwisbaar) waarop iedereen elke dag een "tekening"grapje of what ever kan kan produceren! Wel een bak met kleurtjes en een wisser er naast.

thomas

Wat de Zuidas nu nog ontbeert is een prachtige galerie met moderne kunst. Kunst om te inspireren, te aarden en even los te komen uit de 'waan van de dag'. Even uit 'the rat race' stappen om daarna weer opgeladen en geïnspireerd het werk te hervatten. Als entrepreneur ben ik wel iemand van de uitvoerbaarheid dus zoek ik een prachtige, laagdrempelige ruimte om dit te realiseren en zo mee te bouwen aan vernieuwing en aan een aangenaam klimaat op de Zuidas. Idee? Ik woon op de Zuidas en ben op zoek naar een betaalbare, voor alle toegankelijke ruimte om een galerie met moderne kunst te openen. Een plek waar je even alles kunt vergeten maar wegdromen. Met de huidige huurprijzen is dit onmogelijk dit te realiseren. Een aanwinst voor de Zuidas!

cees de boer

misschien interessant in de tijd terug te kijken naar de 'vrije ruimten zuidas,' vier onderzoeksessies c.q. tentoonstellingen c.q publicaties ?

Map de Maar

Er won’t toch heus een echte kunstenaar op de Zuidas. Ben Ook als zodanig bekend. Misschien eens kennis maken?

Kim | Amsterdam Zuidas

@Map, aangenaam kennis te maken! Fijn te lezen dat er al een echte kunstenaar in Zuidas woont. Je bent van harte welkom in het informatiecentrum, waar ook de maquette staat, of heb je deze al eens gezien? Ik drink graag een kopje koffie (of thee?) met je.