skip to main content
Een balletje slaan op nieuwe padelbanen

De drie knalblauwe banen liggen sinds juli aan het einde van de Claude Debussylaan, bij de kruising van de Parnassusweg, ook wel bekend als ‘de Boog’. De sport padel is overgevlogen uit Spanje waar het razend populair is. Het is een racketsport waarbij je de wanden mag gebruiken en je speelt het officieel met z’n vieren. Sinds 2015 bestaat de Play Padel Club Amsterdam die drie banen heeft op het Olympiaplein. Maar de sport bleek zo populair dat er nu drie banen zijn bijgekomen, in Zuidas. De banen op de Boog zijn professionele banen waar wedstrijden op wereldniveau gespeeld kunnen worden.

Spaanse en Latino-roots

’Vijftig jaar geleden was er iemand in Mexico die een tennisbaan had, maar eigenlijk te lui was om steeds ballen te rapen’, vertelt Erik de Wit van de Play Padel Club. ‘Daarom plaatste hij een betonnen muurtje, zodat de bal weer terug stuiterde.’ Sindsdien heeft de sport zich geëvolueerd en werd ze in rap tempo populair. Eerst in Argentinië, later in Zuid-Spanje. ‘Het omslagpunt was toen de koning van Spanje vijftien jaar geleden vertelde dat hij in zijn vrije tijd padel speelt’, zegt De Wit. ‘De sport is sindsdien echt razend populair in Spanje.’ Het lijkt erop dat het spel nu ook Nederland in zijn greep krijgt.

Logisch in Zuidas

Zo’n vijf jaar geleden bracht De Wit padelbanen naar het zakendistrict Canary Wharf in Londen. De stap om ze naar Zuidas te halen was voor hem daarom logisch. ‘Het leuke van Zuidas is dat je een brede doelgroep kunt bedienen. Natuurlijk de zakenmensen, maar ook studenten en bewoners uit Buitenveldert.’ De Wit probeert padel ook toegankelijk te maken voor andere doelgroepen. ‘In Londen hebben we afspraken met scholen dat ze gratis gebruik kunnen maken van de banen. En we geven korting aan mensen met een stadspas. Zoiets willen we ook in Zuidas opzetten.’

Een keer proberen?

Op de drie banen die er liggen kunt u vrij spelen. Voor een uur betaalt u 20 euro. Maak hiervoor wel eerst een reservering van een baan op de website van de Play Padel Club. Daarnaast worden er lessen gegeven en toernooien en ‘socials’( toss-avonden) georganiseerd. In september start de eerste nationale padelcompetitie. Kijk voor de spelregels op deze website van de Nederlandse Padelbond.

Geef uw mening