skip to main content
Noord/Zuidlijn open, Amsterdammers ontdekken Zuidas

Een paar minuten voor 13.00 uur arriveerde hij dan echt: de eerste metro van de Noord/Zuidlijn. Belangstellenden die hadden gereserveerd, verdrongen zich al voor de toegangspoorten. In de loop van de middag verliep het allemaal zo soepel, dat de lijn werd vrijgegeven voor iedereen.

3D-animaties

In de passage onder station Zuid konden belangstellenden met behulp van 3D-animaties een kijkje nemen in het nieuwe station. Is station Zuid nu nog het ‘lelijke eendje’ van de Noord/Zuidlijn, over tien jaar is het een mooie zwaan. En niet alleen voor het metro-, maar ook voor treinreizigers.

Kennismaking

Een deel van het publiek maakte van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met Zuidas en om meer te weten te komen over Zuidasdok. In Circl, op het Mahlerplein, vertelden we in woord en beeld welke metamorfose station Amsterdam Zuid de komende jaren gaat doormaken. Nogal wat mensen kwamen voor het eerst in Zuidas – of het was een hernieuwde kennismaking na vele jaren. Dat leidde tot nogal wat verbaasde en verraste reacties. Sommigen waanden zich in Manhattan, anderen verbaasden zich over de stilte. ‘Hoe kan het dat je een kilometer verderop struikelt over de toeristen en dat het hier zo rustig is?’

"Ik ben hier in dertig jaar niet geweest. Maar nu de metro er is, denk ik dat ik vaker kom kijken."

‘Prachtig infrastructuurproject’

De plannen voor Zuidasdok – de verbreding en het ondergronds brengen van de A10 Zuid, plus de complete vernieuwing van station Amsterdam Zuid – verrasten ook menigeen. Zoals de euforie over de opening van de Noord/Zuidlijn het die dag won van het chagrijn over de aanleg, zo overheerste bij de bezoekers van Circl een gevoel van trots over Zuidasdok: ‘Weer zo’n prachtig infrastructuurproject.’ Maar natuurlijk waren er ook genoeg mensen die zowel de planning (oplevering in 2028) als de geschatte kosten van het project (1,9 miljard euro) nog maar moesten zien. ‘Dat hebben we vaker gehoord.’

Excursies

We organiseerden diverse excursies, die al ruim van tevoren waren volgeboekt. De mensen van Circl vertelden over hun circulaire gebouw. Wij lieten bezoekers kennismaken met de architectuur in Zuidas, de kunst en de groene daken. Het was een warme, onvergetelijke dag.

Geef uw mening