skip to main content
‘Ferrari’s wegslepen, zwerfafval opruimen’

‘Als ik hier op mijn balkonnetje zit en die Hollandse luchten zie, ben ik gelukkig. De kwaliteit van de openbare ruimte is hoog. Het is groen en veilig. En in het weekend hoor ik het fluitje van de scheidsrechters op de voetbalvelden. Dan denk ik: ja, dit is Amsterdam. Hier wordt geleefd.’

Pioniersgebied

Tiel is zo’n bewoner die een uur langer over de boodschappen doet, omdat ze met iedereen een praatje maakt. ‘Dat is mijn aard. Ik bemoei me graag met de dingen.’ Twaalf jaar zat ze –namens de VVD – in de deelraad Zuid, waarvan vier jaar als raadsvoorzitter. Nu is ze belangenbehartiger bij VNO NCW. In beide functies volgde ze de ontwikkelingen in Zuidas op de voet. ‘Het is een pioniersgebied, als je hebt over hoe je wonen en werken mengt.’ Als voorbeeld geeft ze het parkeerbeleid. ‘Het is geen vergunningsgebied. Je moet dus een parkeerplaats inpandig huren of kopen. Maar daar zijn er niet genoeg van. Dat ervaar je pas als je er al woont. Het knelt niet alleen, het is ook vervelend voor bezoekers, die hun auto niet kwijtkunnen.’ Ze heeft ook het idee dat de afspraken die de gemeente met de ontwikkelaars maakten over het aantal parkeerplaatsen per appartement niet nagekomen worden. ‘In ieder geval in ons pand zijn er minder parkeerplaatsen dan de afspraak was. En ik hoor dat ook van bewoners in andere panden.

Ferrari’s en zwerfafval

Waar ze zich het meest aan ergert, is aan mensen die hun auto’s overal maar neerkwakken. ‘De gemeente heeft lang niet gehandhaafd en nu dat wel gebeurt, geeft ze alleen boetes. Maar aan de Ferrari’s en Maserati’s kun je aflezen dat boetes geen indruk maken. Wegslepen is de enige oplossing.’ Ook qua zwerfafval valt nog veel te verbeteren. ‘Koffiebekers, plastic zakjes, asbakken die op straat worden geleegd. Mensen die hier werken, hebben minder met de omgeving dan wij.’ Aangezien het tussen de hoogbouw door flink kan waaien, verspreidt dat vuil zich snel. ‘Na Oud en Nieuw stonden er bijvoorbeeld in de hoeken van de gebouwen nog een maand lang champagneflessen. Die waren elders in de stad allang verwijderd.’

'De vraagtekens', in de zijstraten van de Gershwinlaan

Vraagtekens

Tiel ziet veel mensen maar kort in Zuidas wonen. ‘We moeten ervoor waken dat het geen ‘duiventil’ wordt.’ De gemeente zou meer ‘botsingskansen’ moeten creëren: momenten waarop je elkaar vanzelf tegenkomt, om het sociale weefsel te versterken. Dat doet dat gelukkig ook wel, bijvoorbeeld door postzegelparkjes aan te wijzen waar bewoners zelf mogen bespreken wat daar komt. Zoals bij de vraagtekens, in de zijstraten van de Gershwinlaan. Aan de andere kant moeten bewoners zelf ook minder individualistisch zijn en zelf het initiatief nemen om elkaar vaker treffen.’

Volop keus

‘En toch.’ Tiel beschermt haar ogen tegen een weldadig middagzonnetje. ‘Dit is een prachtige plek. Ondanks alles. Ik klaag nu over een aantal dingen, maar ik geniet elke dag van mijn appartement hier. De bereikbaarheid is goed. Ik ben blij met de bioscoopzalen die Rialto hier maakt. Loetje zit hier om de hoek. En als je van koffie houdt, zoals ik, heb je volop keus.’

Geef uw mening

M.

De geïnterviewde is nogal stellig maar is niet goed op de hoogte van het parkeerbeleid. De Zuidas is juist een van de weinige plekken (beter gezegd: de enig plek) die ik ken waar foutparkeerders zonder pardon worden weggesleept.

Michael

En dan woon ik in een prachtige eengezinswoning aan het water met tuin op 200 meter afstand van de Zuidas met volop parkeergelegenheid. Even een idee: 48 euro per halfjaar voor een vergunning. Woning pal naast Gelderlandplein. Vanwege emigratieplannen komt woning wellicht in de verkoop.

enny

Laat de RAI (mijn woongebied) en de Zuidas de handen ineen slaan! Vwb parkeren, fiets- en autoverkeer én zwerfvuil!

Marijke

Meer prullenbakken plaatsen om zwerfvuil tegen te gaan lijkt me nodig. Fietsen die aan de jonge boompjes worden afgemeerd , verwijderen .

Nina

Meer koffietentjes open in het weekend zou leuk zijn. In het weekend lijkt het een spookgebied, alleen de tentjes in t station zijn open.

HvI

The Breakfast Club is elke dag van 8 tot 6 open.

Map de Maar

Goed artikel, maar ik zie niet zo vaak en Ferrari op de Zuidas. Wel heel veel ergens maar neer gekwakte fietsen, terwijl er voldoende plek is in de fietsenstalling. Aanpakken die handel!

Buitenveldertse

Daar ben ik het totaal mee eens. Het is mij ook een grote ergernis om al die fietsen, waarvan er velen op de grond liggen met windkracht 4 op de zuidas (te vergelijken met een windkracht 6 in Buitenveldert) neergekwakt zien worden. Fietsen graag opstapelen en afvoeren naar de AFCA, wat aan de andere kant van het spoor, rondom het WTC, wel veelvuldig gedaan wordt door de gemeente.