skip to main content
Meningen over de ontwikkeling van Verdi

We spraken al diverse keren met bewoners en gebruikers van het gebied Verdi. Wilt u weten wat zij van Verdi denken? We lieten al een paar bewoners aan het woord, maar spraken er meer. Uit alle gesprekken kwamen dilemma’s naar voren, waarover we ook graag uw mening horen. Heeft u inspiratie nodig om de enquête in te vullen? Kijk dan hieronder wat Maria, Jolijn, Henk, Simone, Mieke en Marguerita van Verdi vinden.

‘Paradijs op aarde’

Bewoonster en jonge moeder Maria vindt Verdi ‘het paradijs op aarde’. ‘Je bent hier op vakantie en tegelijkertijd op 10 minuten fietsen van het Vondelpark.’ Ze ziet de bijzondere kenmerken van het gebied, maar ze is wel bang dat ontwikkeling ervoor zorgt dat het straks meer van hetzelfde wordt.

‘Een kruispuntje’

Jolijn is eigenaar van de Reset Juice Bar aan de Jachthavenweg. Haar zaak bevindt zich op een ‘kruispuntje’, met aan de ene kant de hoogbouw van Zuidas en aan de andere kant het groen en de Nieuwe Meer. Ze hoort de mooie en de verdrietige verhalen.

‘Steeds meer mensen ontdekken Verdi’

Henk is woonbootbewoner en voorzitter van de Vereniging Woonschepen Zuid. Hij ziet de stad dichterbij komen en de druk groter worden. ‘Je kunt zeggen dat je je eigen plekje kwijt raakt, je kunt ook zeggen dat steeds meer mensen ons gebied ontdekken.’ Henk wil behouden wat het gebied aantrekkelijk maakt. Hij is bezorgd dat er ‘weer een partje groen vanaf gaat’.

‘Stiekeme fietspaden’

Simone tennist in Verdi, op het IJsbaanpad. Na een dag keihard werken kan ze er met vrienden flink sporten. Het is een ‘topgebied’ om te fietsen. Je kunt vanaf Nieuw Sloten ‘via stiekeme fietspaden’ in Verdi naar het Amstel Station fietsen. Omdat Zuid altijd al ‘een beetje een chique buurt’ was, vindt ze het niet gek dat er nu ook in Verdi wat gaat veranderen. Maar iedereen moet wel welkom blijven. Bijvoorbeeld om te tennissen.

‘Het Elsenbosje moet blijven’

Mieke komt al 68 jaar in Verdi. Ze woont er ‘s zomers. Mieke strijdt al jaren voor behoud van het Elsenbosje ‘en dat gaan we nu weer doen’. Zij ziet de stad steeds dichterbij komen en juist daarom ‘moet het groen verstevigd worden’.

‘Als een tropisch paradijs’

Marguerita is vogelliefhebber. Ze komt van oorsprong uit Rusland en vindt Verdi een fantastisch gebied. Ze heeft het gevoel in ‘een tropisch paradijs’ te leven.

Geef uw mening

Wordt Verdi een gebied van en voor alle Amsterdammers? Of blijft het de verborgen parel die het nu is? U kunt nog tot en met 14 september 2018 de online enquête invullen. Lees meer over het gebied en de dilemma’s die er spelen.

Geef uw mening