Duurzaamheid

De ‘groenman’ van Zuidas

De kwaliteit van het groen, zowel bestaand als nieuw, zorgvuldig bewaken én naar een hoger plan brengen. Dat is het belangrijkste werk van groenspecialist Jeroen Assen. Hij doet dat niet van achter een bureau, maar bijna altijd buiten op straat.

Assen coördineert dit jaar zo’n 35 kleine en grote groenprojecten in Zuidas. ‘Ik ben een echte groenman. En ik zie hoe belangrijk groen in Zuidas wordt gevonden.’ Door de ontwikkeling van Zuidas en de bouw van Zuidasdok verdwijnt veel groen. Daar is natuurlijk niemand blij mee. ‘Groen is beleving’, zegt Assen. ‘Dus begrijp ik de emotie van mensen. Ik hoop tegelijkertijd dat we duidelijk kunnen maken dat er ook groen terugkomt en dat we veel energie stoppen in het beschermen van het bestaande groen.’ Een voorbeeld  van beschermen is de ‘boomtonde’ in de Beethovenstraat, waarvoor Assen zijn uiterste best heeft gedaan. Midden op het tijdelijke fietspad staat een boom, die hij met uiterste zorg heeft weten te behouden door fietsers er omheen te leiden.

De ‘boomtonde’ op de Beethovenstraat

De Boomtonde

Deze 50 jaar oude Platanus x hispanica staat lekker in de weg! Om de uitbreiding van het WTC Amsterdam mogelijk te maken is er een tijdelijk fietspad aangelegd, zonder dat deze boom er last van heeft of zal krijgen. De boom maakt onderdeel uit van de Amsterdamse hoofd bomenstructuur en is daarmee planologisch beschermd. De kratten onderin, zorgen er voor dat de boom kan blijven ademen.

Geplaatst door Amsterdam Zuidas op Maandag 13 augustus 2018

 

Meer waarde voor de omgeving

Nieuw groen in Zuidas is van hoge kwaliteit en bedoeld voor de lange termijn. Mettertijd levert dit nieuwe groen volgens Assen net zoveel – of misschien wel meer waarde op voor de omgeving. Als voorbeeld noemt Assen de Zuidelijke Wandelweg. ‘De water vertragende groenstrook en de bomen die daar zijn geplaatst, voegen veel waarde toe. Het nieuwe groen is namelijk prettiger om naar te kijken, is gevarieerder en levert geen overlast. In de oude situatie hadden de bomen te weinig ruimte om te groeien. En omdat het water niet weg kon vloeien, waren er grote plassen die voor de nodige overlast zorgden. Dat is nu verleden tijd.’

Speciaal groenteam

Sinds een jaar heeft Zuidas een speciaal groenteam waarin ook andere experts zijn vertegenwoordigd. Zo zitten er naast groenspecialisten ook mensen met kennis op het gebied van biodiversiteit, ontwerp, stedenbouw en projectmanagement in het team. Samen zorgen zij ervoor dat de maatregelen die in het ‘Plan voor een groene Zuidas’ staan, worden uitgevoerd. Op het moment dat duidelijk is dat een nieuw plan technisch uitvoerbaar is, komt Assen in beeld. Hij ziet erop toe dat het plan ook goed wordt uitgevoerd. Wordt de gewenste kwaliteit aan materialen (zoals plantgoed, grond etc.) aangeschaft? Gaat de schep op het juiste moment de grond in? En zit de nazorg goed in elkaar? Drie jaar na oplevering van een groenproject wordt het beheer ervan namelijk overgedragen aan stadsdeel Zuid.

Watervertragende groenstrook aan de Zuidelijke Wandelweg Foto: Kees Winkelman

Kwaliteit vóór kwantiteit

Zuidas neemt de komende vijf jaar maatregelen om een impuls te geven aan de vergroening van het gebied. Door de ontwikkeling van Zuidas en Zuidasdok verdwijnt er meer groen dan er voor terugkomt. ‘Dat is een feit. Daarom vinden wij het vooral belangrijk dat het groen dat terugkomt van hoge kwaliteit is. Minder groen hoeft niet slechter te zijn. Als vakspecialist zie ik dat groen dat dicht op elkaar staat zich niet goed kan ontwikkelen. Door de manier waarop we hier met groen omgaan, verbeteren we de groeiomstandigheden en wordt de variëteit aan groen groter. Een uitgegroeide grote boom hoeft naar verwachting dan na vijftien of dertig jaar niet meer gekapt te worden omdat hij in de weg staat. Nog belangrijker is dat de groengebieden die we maken, goed met elkaar in verbinding staan. Dat is beter voor de vogels en insecten.’

Boomproject van het jaar?

De eerste erkenning voor deze aanpak zou zomaar binnenkort kunnen komen. Dan wordt bekend of het Mahlerplein door branchevereniging VHG is genomineerd voor ‘Boomproject van het Jaar’.

Het Mahlerplein, juni 2018, tijdens het festival WeMakeTheCity Foto: Kees Winkelman

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

'
12 september 2018 | 08:40

Katinka Zollner

Erg leuk om te lezen, Jeroen! Mooi werk!

Schrijf een reactie
+1
'
12 september 2018 | 07:46

Dominique

Mooi staaltje groen Jeroen!

Schrijf een reactie
+1
'
12 september 2018 | 07:20

Arno

Goed bezig Storm

Schrijf een reactie
+1