skip to main content
Steeds meer concrete duurzaamheidsmaatregelen

Dat gebeurde in een bomvol Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO op het Gustav Mahlerplein. Het was het zesde gezamenlijke duurzaamheidsverslag van Green Business Club Zuidas (GBC Zuidas), Hello Zuidas en de afdeling Zuidas van de gemeente Amsterdam. Zo’n 160 belangstellenden waren op de bijeenkomst afgekomen. Ze kregen een presentatie van de meest bijzondere duurzaamheidsinitiatieven voorgeschoteld. Directeur Zuidas David van Traa, directeur van Hello Zuidas Olivier Otten en programmadirecteur Eline Kik van GBC Zuidas gaven een toelichting en beantwoordden vragen uit het publiek. Een aangename onderbreking vormde de modeshow waarin ‘sustainable fashion’ (duurzame mode) werd getoond van de Green Business Challenge, een project waarin young professionals van Zuidas in 5 maanden een duurzaam project op touw zetten. Ondertussen genoot het publiek van een glaasje lokaal gebrouwen Zuidasbier.

vlnr Olivier Otten, Eline Kik en David van Traa

Eten en drinken

Waarmee direct het centrale thema van het duurzaamheidsverslag werd aangeroerd: voedsel. Hoe kunnen we in Zuidas zorgen voor slimme en duurzame aan- en afvoer? Hoe kunnen we voedselafval verminderen en restafval goed verwerken? Het in 2017 geopende paviljoen Circl is bij uitstek de plek waar antwoorden zijn bedacht op deze vragen. Niet alleen het gebouw is circulair (volledig recyclebaar), dat geldt ook voor het kookconcept van horecaspecialist Vermaat dat het restaurant runt. Dat heeft een kleine menukaart, met gerechten die zijn samengesteld uit producten van het seizoen. 80% is groente en 20% vlees en vis. Daarnaast hergebruikt het restaurant reststromen voor het maken van andere gerechten. Ook anderen in Zuidas namen initiatieven. Samen met Wastewatchers startte GBC Zuidas een project om voedselverspilling tegen te gaan. Een groot aantal bedrijven en organisaties in Zuidas monitort vanaf januari 2018 zes maanden lang hoeveel voedsel wordt verspild. Dit levert data op waarmee gerichte actie kan worden ondernomen om gerichter in te kopen en dus minder weg te gooien.

Modeshow Sustainable Fashion

Mobiliteit

Uiteraard beschrijft het Duurzaamheidsverslag 2017 meer acties en resultaten dan op het gebied van voedsel alleen. Bij mobiliteit is delen het toverwoord. Zo maakten woningverhuurder Vesteda en BMWi autodelen mogelijk voor werknemers en bewoners van De Boel aan de De Boelelaan. De Zuidas-deelfiets Hello Bike zag in 2017 het licht. Met ‘Mobility as a Service’ (MaaS) proberen Amsterdam Zuidas en een aantal grote werkgevers om mobiliteit los te koppelen van bezit (van een auto), maar te zien als een aangeboden dienst. Om forenzen te stimuleren minder met de auto naar Zuidas te komen, startten Amsterdam Zuidas, GBC Zuidas en Arcadis de Zuidas Mobility Experience. Aan de Strawinksylaan kwamen vier snellaadpunten voor elektrisch vervoer. GBC Zuidas gaf het elektrisch taxigebruik een extra boost met de Intentieverklaring Elektrisch Taxigebruik tijdens het CEO-ontbijt in april 2017. Bij Loyens & Loeff kunnen medewerkers met één druk op een knop bij de receptie een elektrische taxi bestellen. Daarnaast stapten ook nog eens ruim 50 medewerkers van het advocatenkantoor uit de auto en op de elektrische fiets.

Water en groen

In april 2017 kreeg de bouwplaats van de nieuwe fietsparkeergarage Strawinskylaan groene bouwhekken. Ze zijn ontwikkeld door Happy People, in samenwerking met GBC Zuidas, Amsterdam Zuidas en CBRE. De ‘happy fences’ vergroenen de bouwplaats en vangen regenwater op. In oktober 2017 opende de Buitenveldertsegracht, het water langs het VU-hoofdgebouw. De gracht fungeert als waterberging, maar zorgt uiteraard ook voor verfraaiing en ontmoeting.

Gebouwen

De ontwikkelaars en bouwers van nieuwe woon- en werkgebouwen, leggen de duurzaamheidslat steeds hoger. Het gerenoveerde en uitgebreide Atrium bijvoorbeeld, dat in 2017 werd opgeleverd, haalt goede cijfers dankzij toepassing van duurzame materialen en niet minder dan 484 zonnepanelen op dak. De nieuwe torens maken gebruik van Atriums eigen warmte-koudeopslagsysteem en ze zijn aangesloten op de stadsverwarming. Valley, het nieuwe icoon aan de Beethovenstraat dat in 2021 gereed moet zijn, scoort een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van -0,30. Dit getal drukt de energiezuinigheid uit van een gebouw. De negatieve score betekent dat de energieopbrengst van het gebouw gemiddeld over een jaar groter is dan het energieverbruik. Ook woongebouwen als Gershwin Brothers en Xavier, het kantoorgebouw NoMa House (het nieuwe hoofdkantoor van Kraft Heinz) en de Nieuwe Rechtbank scoren hoge cijfers op onder meer energiezuinigheid. VU en VUmc willen in 2035 fossielvrij zijn. Dit betekent: 100% aardgasvrij en 100% duurzaam opgewekte elektriciteit. In de periode tot 2021 investeren de instellingen fors in energiemaatregelen.

Belemmeringen

Er zijn overigens ook belemmeringen, met name bij gebouwen met meerdere huurders en gebruikers. Niet zelden krijgt de beheerder van het gebouw een percentage van de servicekosten, waaronder energie. Hij verdient dus aan energiegebruik en dat stimuleert niet tot besparing. De GBC Zuidas probeert deze situatie te doorbreken door huurders in een kantoortoren coalities te laten sluiten, in samenwerking met de beheerder.

Geef uw mening

joost

ja dus omdat deze gebouwen hoger zijn dan 50 meter mag er geen groen op dat is wel echte mierenneukerij zeg

joost

omg

L.J. Moes

Als ik boven op de torens van de Zuidas kijk zie ik - tot mijn verbazing en ontsteltenis geen groene daken!! Zonnepanelen is al iets beter (wie profiteert hiervan??), maar door de bouw van Zuidas is al mijn mooie groen verloren gegaan!! Doe daar wat aan en zet dat bovenaan in de planning! Door de bouw van Zuidas is de luchtvervuiling schrikbarend toegenomen!!

Kim | Amsterdam Zuidas

@LJMoes, Dank voor uw reactie. De ontwikkeling van Zuidas gaat nog zeker 15 jaar door en dat betekent dat groen soms moet verdwijnen. In het Duurzaamheidsverslag 2017 kunt u lezen dat wij als een van de eerste overheidsinstanties in het land regelgeving voor groene daken hebben ingevoerd om er voor te zorgen dat er, in het geval van nieuwbouw onder de 50 meter hoogte, een groen dak wordt gerealiseerd. U kunt daarin ook lezen welke andere initiatieven worden ontplooid om meer groene daken te realiseren. Een groene Zuidas vinden ook wij erg belangrijk daarom wordt er de komende jaren flink geïnvesteerd in groene maatregelen om er voor te zorgen dat bestaand én nieuw groen voor de langere termijn en van goede kwaliteit is. Meer hierover valt te lezen via deze link: <a href="https://zuidas.nl/blog/2018/fors-investeren-in-een-groene-zuidas/">via deze link</a> Indien er nog vragen zijn, dan hoor ik dat graag.