Zuidas Leeft Zuidasdok

Tennispark Joy Jaagpad heropend

Door de aanleg van een nieuwe fly-over, die de A10 Zuid verbindt met de A4, moesten de tennisvelden van Joy Jaagpad zeven meter opschuiven. Het bestuur greep deze verbouwing aan om een nieuw clubhuis neer te zetten.

De fly-over is onderdeel van Zuidasdok. De verwachting is dat er straks over de A10Zuid 300.000 auto’s per dag rijden. Om te zorgen voor goede doorstroming worden al vanaf knooppunt De Nieuwe Meer (en ook knooppunt Amstel) het doorgaande verkeer en het bestemmingsverkeer van elkaar gescheiden. Daarvoor is het nodig om nieuwe verbindingswegen aan te leggen en enkele viaducten vervangen. Tennispark Joy Jaagpad ligt precies op de plek waar werkzaamheden zullen plaatsvinden. Daarom moest het hele park zeven meter opschuiven.

Van de nood een deugd

In september 2017 ging het hek van het tennispark dicht. De hele winter werd er hard gewerkt, alles ging plat. Normaal gesproken is de winter een rustige periode voor een tennisvereniging. Maar voor het bestuur van Joy Jaagpad dit keer niet. ‘Eigenlijk hebben we van de nood een deugd gemaakt’, zegt voorzitter Marcel Oomen. ‘Ons oude clubhuis stamde uit de jaren zeventig en kon eigenlijk niet meer.’ De vereniging betaalde zelf een deel van het nieuwe clubhuis. Het verleggen van de banen inclusief het plaatsen van nieuw hekwerk en verlichting werd door de gemeente Amsterdam uitgevoerd en betaald door Zuidasdok.

Het clubhuis in november 2017...
...in januari 2018
...en in mei 2018

Nog niet rond

Gemakkelijk was het niet, zegt Herman Berk, de penningmeester. ‘Dan zit je ineens aan tafel met professionele partijen en moet je de geldstromen, subsidies en tijdspaden in de gaten houden, naast je gewone werk.’ En nog steeds is niet alles rond. Ze wachten nog op het laatste beetje geld. ‘Je moet ook opletten wat je wanneer doet.’ Zo zijn bijvoorbeeld de heipalen net op tijd besteld. ‘Als we een week later waren, hadden we nu nog lang niet getennist.’

Prijswinnende architect

Het clubhuis is getekend door architectenbureau Kraft. Dat heeft in diezelfde tijd een prijs gekregen voor de aanbouw van het Singermuseum in Laren. ‘Toch leuk om een prijswinnende architect te hebben.’ Ze kozen welbewust voor een Amsterdamse aannemer en architect. ‘Ook dat het kleinere partijen zijn, vonden we belangrijk. Zij voelen zich toch meer betrokken bij zo’n project dan een bouwgigant’, zegt Oomen. Eind april werd het nieuwe clubhuis geopend. Oud-Wimbledonkampioen Paul Haarhuis gaf een tennisclinic en Henk Stokhof, adjunct-directeur van Sport en Bos, van de gemeente Amsterdam, opende het park.

Bouw fly-over

De indeling van het tennispark is nu iets anders en de vijftien gravelbanen zijn nu allemaal verlicht. Oomen verwacht niet veel overlast van de bouw van de fly-over door Zuidasdok. ‘We zijn gewend om aan de snelweg te zitten. Bovendien bevindt het clubhuis zich nu aan de andere kant van het complex. Dat scheelt.’

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel