skip to main content
Meer dan 5.000 belangstellenden Dag van de Bouw

Vanaf het Gustav Mahlerplein konden bezoekers meedoen aan diverse rondleidingen. Of ze stapten op een van de twee treintjes, die rondjes reden naar de opengestelde bouwterreinen. De nieuwe rechtbank, één van de twee torens van 2Amsterdam, het nhow Amsterdam RAI hotel en het kantoor van het EMA waren eenmalig open voor publiek, dat daar massaal op afkwam. Ook waren er rondleidingen op het bouwterrein van Zuidasdok. Verspreid over Zuidas trotseerden jong en oud de loopplanken, geïmproviseerde trappetjes en grote modderplassen voor een meer dan geslaagde dag.

Uitpuilende treintjes

De regen die ’s ochtends was gevallen, liet weliswaar zijn sporen na, maar dat weerhield ogenschijnlijk niemand van een bezoek. Treintjes puilden uit, rondleidingen hadden reservelijsten en de rij voor de lift naar de bovenste verdieping van het nhow Amsterdam RAI hotel was zo lang dat je je voor even in de Efteling waande. Hier alleen geen Holle Bolle Gijs, maar kabels uit alle hoeken en gaten, manshoge luchtschachten en leidingen die het hele pand door kronkelen. De gelukkigen die de bovenste verdieping bereikten waren gefascineerd door de techniek die verweven zit in deze grote gebouwen en hoeveel mensen en disciplines er nodig zijn om een bouwwerk te voltooien.

Experts

De opengestelde bouwwerken bevinden zich allemaal in een verschillend stadium. De nieuwe rechtbank is nu nog een betonnen skelet. Met 3D-brillen op stapten mensen fysiek door de donkere plassen, maar virtueel al door het strakke, lichte gebouw in dat hier eind 2020 staat. Een van de twee de torens van 2Amsterdam bevindt zich in een geheel andere fase: de eerste contouren van kamers van het hotel dat erin komt zijn al te zien. Vanaf de toekomstige skybar op de negentiende verdieping daalden bezoekers af naar de begane grond, waarbij ze langs verschillende activiteiten kwamen. Buurtbewoners zochten vanuit de toekomstige kantine van het hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar de plek waar de tunnel naar het Beatrixpark gaat komen. Ook hier gaven diverse bedrijven, net als op de andere bouwlocaties, tekst en uitleg over hun bijdragen de bouw. Menig bezoeker mag zich na zaterdag op zijn minst een bescheiden expert in sprinklers, hangende tuinen, elektrotechniek en milieuvriendelijke prefabconstructies noemen. De activiteiten gaven niet alleen een mooi inkijkje in bouwtechnieken, ze toonden ook de ontwikkeling van de buurt: 2Amsterdam en nhow Amsterdam RAI hotel boden een prachtig zicht op Zuidas en natuurlijk op de rest van de stad.

Zonnetje

Ook de rondleidingen hielpen om uit te zoomen op het grotere geheel. Of het nou een architectuurwandeling was, een kijkje bij Zuidasdok, een verhaal over het groen in de buurt of een ondergrondse tocht langs de kabels en leidingen, ze boden telkens vanuit andere perspectieven een beeld van hoe de wijk Zuidas in elkaar zit en wat er nog staat te gebeuren. Spelende kinderen, architectuurliefhebbers en mensen uit de buurt krioelden door de gebouwen en de straten. De Dag van de Bouw 2019 zette niet alleen de bouwsector, maar de gehele wijk Zuidas in het zonnetje. Hetzelfde zonnetje dat na een nat begin ‘s middags eindelijk doorbrak en zo de bezoekers nog een extra beloning gaf.

Geef uw mening

marcel

aanvankelijk had ik me niet opgegeven en werd bij aankomst bevestigd dat alle rondleidingen volgeboekt waren, raakte aan de praat met een van de dames bij de 'zuidasdok' tabletten, en kon uiteindelijk toch nog mee om 13.00 met Christine Davidse :) ruim een uur rondgewandeld, gekeken bij het brugdek, in de minervapassage geassisteerd met het weer aan de praat krijgen van één vd tablets, daarna als toetje op de kers het gestripte pand in naar de 19e etage, de skybar, wat een fenomenaal uitzicht heb je daar. Al met al een goede rondleiding.

Martina | Amsterdam Zuidas

Hai Marcel, dank voor je hulp bij de tablets ;-). We zien je graag volgend jaar weer. Groet,

Herman

Ik had twee rondleidingen gereserveerd, maar door de wachttijd bij NHOW liep het zo uit dat ik beide niet kon bezoeken. Echter het uitzicht over de Zuidas en het bezoek aan het EMA-gebouw maakte veel goed en zo werd het toch een interessante dag. Dank aan allen die vanuit de bouw-organisaties zich ingezet hebben!

Martina | Amsterdam Zuidas

Hai Herman, fijn dat je een interessante dag hebt gehad. Tot volgend jaar!