skip to main content
Het EMA-kantoor bijna wind- en waterdicht

De laatste gevelpanelen worden aangebracht, het nieuwe kantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap lijkt al bijna klaar. Maar schijn bedriegt. Zo’n 400 bouwvakkers werken binnen in ijltempo door om het gebouw in november af te hebben.

Frans Rombouts, projectdirecteur van de Bouwcombinatie EMA (een samenwerking van Dura Vermeer en Heijmans) heeft veel meegemaakt, maar dit is zelfs voor hem nieuw. ‘Bouwen in dit tempo heb ik nooit eerder gedaan. Normaal doe je twee keer zo lang over zo’n gebouw. En geloof me, ook dan werken we heel hard.’ Dat het nu dubbel zo snel gaat, vergt veel van alle betrokken medewerkers. ‘Iedereen, van de planners tot de stukadoors, weet dat er veel belangen op het spel staan. En alle collega’s moeten flexibel en ervaren zijn, want in dit project gaat werkelijk alles anders dan we op school hebben geleerd.’

Een bouwwerk zien groeien

Het bouwtempo is voor Europese begrippen inderdaad ongekend. Op 8 maart 2018 kreeg de bouwcombinatie de opdracht. ‘Op 1 april zetten we een bouwkeet neer op een zandvlakte’, herinnert Rombouts zich. ‘Bij de start van de tender was er alleen een bouwkundig voorlopig ontwerp. En voor de installaties moest het ontwerpen zelfs nog beginnen.’ De eerste grote zichtbare klus was het optrekken van de kern van het gebouw. ‘Daar hadden we haast mee, omdat we dit niet in het najaar wilden doen. Dan krijg je te maken met nachtvorst en dus risico op vertraging.’ Het werk aan de kern begon op 13 augustus 2018 en je kon hem bijna zien groeien. Per dag 2,30 meter. Vijf weken later werd het hoogste punt van 81 meter bereikt.

Voorbouwen in de fabriek

Ondertussen gingen andere werkzaamheden aan het gebouw door, maar dat was niet zichtbaar. ‘Er werd vooral in verschillende fabrieken voorgebouwd’, zegt Rombouts. ‘Zoals aan het stalen frame van het gebouw. De fabriek diende ook als opslag, want op onze krappe bouwplaats hadden we daar onvoldoende ruimte voor.’ Elders werd gewerkt aan de prefab gevelpanelen en weer ergens anders al aan het meubilair in het gebouw. ‘Alles tegelijkertijd. Doordat we onze planning zo strak hebben en alles in het vroegst mogelijke stadium hebben besteld, is de levering van materialen nooit een probleem geweest.’ Vanaf het najaar 2018 kwam het staal op trailers naar Zuidas, waar het als een bouwpakket in elkaar werd gezet. Geleidelijk aan kregen automobilisten en treinreizigers een indruk van het gebouw dat er gaat komen.

Zucht van verlichting

Op de onderste verdiepingen komen conferentiezalen. Daarboven de kantoorruimten. Daarvoor moesten meer dan duizend gevelpanelen worden geprefrabriceerd. ‘Een spannende opgave, want standaardelementen passen wel of ze passen niet. En als de eerste niet past, dan geldt dat ook voor de rest en heb je een serieus probleem.’ Het monteren van het eerste gevelpaneel gebeurde in april 2019. ‘Er ging hier wel een zucht van verlichting over de bouwplaats toen we hoorden dat hij precies bleek te passen.’ Daarna was het een kwestie van door monteren. Begin juli was de boel vrijwel dicht. Werkten er eerst zo’n 275 mensen aan het kantoor, nu zijn dat er ongeveer 400. ‘We werken op alle verdiepingen tegelijk’, zegt Rombouts. ‘We hebben het tempo en het aantal medewerkers zelfs nog wat opgeschroefd, omdat je nooit weet wat voor tegenslagen je mogelijkerwijs nog krijgt. En het móet in november af zijn.’

Overleg met EMA

Binnen in het gebouw is het nu net een bijenkorf. Overal wordt gewerkt aan installaties, kabels, leidingen en afwerking. ‘Voordeel is dat nagenoeg alle kantoorruimten hetzelfde zijn. Dat maakt het gemakkelijker om tempo te maken. Wij leveren het kantoor kant en klaar op. Inclusief bureaus, stoelen en keuken. Er komen enorme, op maat gemaakte vergadertafels. Die zijn al in productie. Ook een groot deel van de ICT leggen we aan. Alleen de eigen systemen doet EMA zelf. We vergaderen regelmatig met medewerkers van EMA, die nu in het Spark-gebouw bij Sloterdijk werken. Ze komen bij ons langs, zodat we meteen even een rondje door het gebouw kunnen lopen. Daardoor snappen ze ook waar ze nog een mening over kunnen hebben en waarover niet meer. We horen wensen liever nu dan dat we straks een gebouw opleveren dat niet voldoende aansluit bij hun wensen. Naarmate de bouw vordert, valt er natuurlijk steeds minder te veranderen. We hebben alle wensen zo goed mogelijk verwerkt.’

Twintig jaar onderhoud

Na oplevering neemt EMA zelf nog twee maanden de tijd om de inrichting af te ronden, inclusief ICT-systemen. Daarna verhuizen alle medewerkers en spullen, zoals bureaus en stoelen, vanuit het Spark-gebouw naar Zuidas. Dat zal vermoedelijk in de kerstvakantie gebeuren. Daarna zit de klus er nog niet op. Samen met technisch dienstverlener Van Dorp is Heijmans de komende twintig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw.

Het EMA-kantoor bijna dicht, 1 juli 2019

Geef uw mening

Peter

Wil men wel werken in dit gebouw ? Nu nog elders in Amsterdam Iedereen gewend en opnieuw inpakken en zoek je plek We horen het nooit maar er zijn vast veel ontevreden medewerkers !

Bas

Wanneer wordt de Vivaldi tunnel verder afgemaakt bij het EMA kantoor voor de doorgang richting de RAI onder de A10 door?

Kim

@Bas, Na openstelling van de tunnel in de A10 Zuid kunnen we de Vivalditunnel afbouwen. Wat de tijdslijn is dat is lastig te zeggen. Hoe dit komt lees je onder andere <a href="https://zuidas.nl/blog/2019/meer-tijd-nodig-voor-zuidasdok/">in dit artikel</a>.

Hans Wamsteeker

erg nuttig