skip to main content
Vergroening rond UMC gestart: de blauwe druiven zitten erin

Helder: ‘Omdat ik in het Amsterdam UMC werk, word ik iedere dag geconfronteerd met de omgeving. En die vind ik niet echt opbeurend. Ik hoop dat meer groen zowel de medewerkers van het Amsterdam UMC als de patiënten motiveert om even een ommetje te maken. Ik ben dus blij dat mijn idee heeft gewonnen en wordt uitgevoerd.’ Helder kwam de afgelopen tijd meerdere keren langs, om mee te denken over hoe en waar haar idee zal worden uitgevoerd. En ze mocht zelf ook groen aan de bollenmix toevoegen. Dat werden de blauwe druif en de kievietsbloem. ‘Leuk hè?’

Groenere Zuidas

Vergroening van Zuidas is een prioriteit en om deze reden organiseerden we dit jaar een bijeenkomst om samen met bewoners en bezoekers van Zuidas te sparren over een groenere Zuidas. Daarna konden mensen hun ideeën en initiatieven ook nog kwijt via onze website en via een app. Dat leidde uiteindelijk tot 33 ingediende ideeën, die we toetsten op onder andere haalbaarheid, locatie en uitvoeringstermijn. Uiteindelijk bleven er 7 initiatieven over, waar deze zomer op gestemd kon worden. Een van de drie winnende initiatieven kwam van Hinke Helder, die pleitte voor meer groen rondom het Amsterdam UMC.

Initiatiefneemster Hinke Helder

Snelle actie

De reden dat dit initiatief zo snel is uitgevoerd heeft alles met het seizoen en de insteek te maken. Mai van der Heide, projectmanager Zuidas: ‘Deze strook aan de Gustav Mahlerlaan kon echt veel groener. In overleg met Hinke is daarom besloten dat deze plek erg geschikt was voor het plaatsen van bloembollen. En als we nu niet zouden planten, zouden we weer een jaar moeten wachten. Vandaar de snelle actie.’

Niet klaar

Het vergroenen van het gebied rondom Amsterdam UMC is hiermee nog niet klaar. Van der Heide: ‘Met Hinke Helder hebben we diverse plekken rond het UMC in kaart gebracht die groener kunnen, zoals de strook tussen de Amstelveenseweg en de overige openbare ruimte in het verlengde van de Mahlerlaan. Maar omdat we hier wel een speciaal ontwerp voor maken en we dit ontwerp met diverse experts – zoals de ecoloog en de beheerder – moeten afstemmen, volgt dit later. We streven er wel naar dat iedereen in de zomer van 2020 van het extra groen kan genieten.’

Andere winnende initiatieven

Ook aan de andere winnende initiatieven – de komst van insectenhotels en groene bewegwijzerde routes – wordt achter de schermen gewerkt. Van der Heide: ‘We zijn er mee bezig en laten het weten wanneer we ook deze tot uitvoer brengen.’

Geef uw mening

mathilda Jansen

Bakken met Groen rondom het ziekenhuis waar VEEL verkeer langs komt.Misschien?Ook op het bovenstuk bij de ingang. 1 bak doet al veel.