Zuidas Leeft

5 juli: 1000-koppig koor op het Gerswhinplein

Honderden zangers uit het hele land komen vrijdagmiddag 5 juli 2019 om 17.00 uur naar het George Gerswhinplein om het muziekstuk The Public Domain uit te voeren. De makers garanderen kippenvel bij het publiek. Kom ook tussen de zangers staan.

The Public Domain is een compositie van de beroemde Amerikaanse componist David Lang. Het spektakelstuk werd eerder succesvol uitgevoerd in wereldsteden als Berlijn, Londen en New York. Het Nederlands Kamerkoor en de tiende Internationale Koorbiënnale hebben de handen ineengeslagen om dit unieke project te realiseren. Het doel is om maximaal 1000 mensen samen te brengen die een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking vormen. Daarom wordt samengewerkt met buurthuizen en advocatenkantoren, met ondernemersverenigingen en asielzoekerscentra.

Voor iedereen

De zangers komen uit het hele land en doen mee als bestaande groep of koor. Maar ook doen mensen mee die zich hebben aangesloten bij een van de projectkoren die zijn opgestart in verschillende delen van het land. The Public Domain is bedoeld voor iedereen. Door het hele land zijn al weken repetities gaande. Het project wordt geleid door chef-dirigent Peter Dijkstra. Dijkstra is sinds 2015 werkzaam als chef-dirigent bij het Nederlands Kamerkoor. Daarnaast is hij een veelgevraagd en geprezen gastdirigent bij gerenommeerde koren en orkesten in binnen- en buitenland. Volgens een woordvoerder van de Koorbiënnale gebeurt tijdens de repetities al wat de componist Lang voor ogen had toen hij de The Public Domain schreef: een betere samenleving door middel van koormuziek. De zangers komen samen vanuit het hele land en vormen één nieuwe groep die zingt over wat hen verbindt en wat ze met elkaar delen.

Bekijk een filmpje met componist David Lang

Wat verbindt ons?

David Lang zoekt met zijn drie kwartier durende werk naar het antwoord op de vraag: wat verbindt ons? Wat zijn de dingen die we allemaal delen, die we allemaal doen, die we allemaal nodig hebben en van elkaar nodig hebben? Zang is volgens de organisatie het perfecte middel om deze vragen te beantwoorden. Om de tekst samen te stellen, maakte Lang gebruik van het internet. De tekst bestaat uit automatische aanvullingen van zoekmachines op de vraag: ‘One thing we all have is our…’. Het heeft een universele tekst opgeleverd waarin iedereen zich kan herkennen. De muziek zelf noemt Lang erg simpel. Volgens een woordvoerder is The Public Domain eigenlijk een groot sociaal experiment met als centrale vraag: wat gebeurt er als we 1000 mensen samenbrengen die elkaar niet kennen en samen zingen over wat zij gemeenschappelijk hebben? ‘It’s music that which will remind people of what it’s like to sing in a crowd of people, who sometimes but not always agree’, zegt David Lang in een promotiefilmpje van The Public Domain.

5 juli vanaf 17.00 uur

Eén plein, één muziekstuk, uitgevoerd door heel veel mensen die samen zingen, spreken, handenklappen en schreeuwen. Het publiek is van harte uitgenodigd om ertussen te komen staan en dit evenement mee te maken. Vrijdag 5 juli vanaf 17.00 uur tot circa 17.45 uur op het George Gerswhinplein. De toegang is gratis. U kunt ook een zanger of een groep zangers adopteren.

Uitvoering van The Public Domain in New York, 2016
Uitvoering van The Public Domain in New York, 2016 Foto: Steven Pisano

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel