Zuidas Leeft

Gemeenteraad reserveert geld voor OBA NEXT in Zuidas

De gemeente maakt middelen vrij om een nieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) in Zuidas mogelijk te maken. ‘OBA NEXT’ moet in 2025 de deuren openen in het Kenniskwartier, vlakbij station Amsterdam Zuid.

De Amsterdamse gemeenteraad nam dit besluit op 11 juli 2019. Net als de OBA’s in de rest van de stad moet OBA NEXT in Zuidas een vertrouwde plek worden voor de hele stad. OBA wil aansluiten bij de ontwikkeling van Amsterdam als toegankelijke, veilige en laagdrempelige Digitale Stad. OBA NEXT wil daar het ‘publieke clubhuis’ van worden. ‘We zijn blij met deze positieve uitkomst’, zegt OBA-directeur Martin Berendse. ‘Bij station Amsterdam Zuid ontstaat de komende jaren een tweede stadscentrum. Daar hoort een open publieke voorziening bij. OBA NEXT zoekt verbinding met alle Amsterdammers en draagt bij aan een verbonden, inclusieve stad.’

Hart voor Zuidas

In de plannen voor OBA NEXT komen drie ambities samen: een openbare bibliotheek die is ingericht op de toekomst van kennis en informatie, een cultureel en maatschappelijk hart voor Zuidas en een programma dat is gericht op een leven lang leren, data- en mediawijsheid en digitale weerbaarheid voor alle Amsterdammers. Berendse: ‘OBA NEXT ontwikkelen we samen met onze partners, zoals de Vrije Universiteit. Het OBA NEXT-aanbod sluit aan bij de uitdagingen van deze tijd. Alle Amsterdammers krijgen hier de mogelijkheid om de vaardigheden te leren die nodig zijn voor hun toekomst.’

De jeugdetage van OBA Oosterdok
De jeugdetage van OBA Oosterdok Foto: Luuk Kramer

Ontwikkelen digitale vaardigheden

Tijdens het raadsdebat over OBA NEXT werd een motie aangenomen die vraagt om ‘een uitgebreid maar laagdrempelig cursusaanbod in OBA NEXT te programmeren voor het wegwerken van (digitale) laaggeletterdheid en taalachterstand en het ontwikkelen van digitale vaardigheid, nodig voor de toekomstige arbeidsmarkt’. OBA investeert de komende jaren overigens niet alleen in de nieuwe locatie in Zuidas, maar ook in nieuwe vestigingen of uitbreiding van bestaande vestigingen in Noord, Nieuw-West en Zuidoost.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

11 maart 2020 | 12:07

Marie-Claire

Ook ik vond het een uitstekend idee om een prestigieuze OBA 3.0 eens niet in een stadscentrum of elite-buurt te plaatsen. Inmiddels zijn de addertjes onder het gras zichtbaar aan het worden. We schrijven 11 maart 2020. Stand van Zaken. Horeca-gelegenheden met wifi, een paar boekenkasten en een balie, dat zijn OBA hotspots geworden. Een soort gesubsidieerde Starbucks zeg maar. En ja, OBA Buitenveldert op de schop, en OBA Olympisch Kwartier (Stadionbuurt) op de schop. Op de toekomstkaart met OBA Next 3.0 XXL, Zuidas schijnen deze twee goed gebruikte, in de buurten zeer gewaardeerde, kleine/medium vestigingen ietsepietsie in de financiele weg te zitten van groots en meeslepend OBA XXL. Het pand van de vestiging OBA OKw in de Stadionbuurt staat al ruim 3 maanden te huur, m.i.v. 1 juli 2020 is er geen locatie meer, en een nieuwe is ook niet in zicht. Vreemd hoor, terwijl in de Stadionbuurt maar liefst 4 (vier) buurten tot achtertandsbuurt verklaard zijn door Gemeente Amsterdam. Oja, deze locatie ligt ook in het hart van minimaal 13 (dertien) scholen (primair en voortgezet onderwijs). Het allerergste is dat buurtbewoners, bezoekers, scholen in de buurt officieel nog van niets weten. Oba comuniceert niet hierover. Buurtbewoners moeten de kwesties van de met stille trom verdwijnende filialen aankaarten, en laten agenderen op de politieke agenda’s. Woensdag 25 maart 2020, stadsdeelcommissie Oud-Zuid vergadert in de Oba Olympisch Kwartier. Laan der Hesperiden 18. Aanvang: 19.30 uur. Onder druk van bewoners en gebruikers is te gast, om te communiceren: de filiaalmanager van de Oba’s in de Stadionbuurt en in Buitenveldert.

Schrijf een reactie
0
+1
23 oktober 2019 | 21:28

Maria

Ach, het klinkt leuk, maar wat zijn de addertjes onder het gras? ‘Die zijn er natuurlijk. Als er dan zo’n prestigeproject moet komen, waarom dan weer op de Zuidas? Ik vond het juist een goed idee van een aantal raadsleden om zo’n moderne Oba 3.0 in Nieuw-West of Zuidoost te vestigen. Net zo goed stadsdelen met (metro-)stations. Laten we vooral wat meer dan 2 centra in Amsterdam maken.

Schrijf een reactie
0
+1
12 juli 2019 | 21:43

Vincent

Leuk man. Ondertussen gaat de OBA Slotervaart dicht, naar verluidt voor een beter aanbod. In de realiteit wordt het vervangen door een “OBA Hotspot”: drie boekenkasten achterin een koffietentje. Maar ja, dat is in Nieuw-West, en dit is Zuid, en waar al veel geld is mag nog een hoop meer geld naartoe!

Schrijf een reactie
3
+1
12 juli 2019 | 16:42

O. Westra

We zijn het niet eens,
Amsterdam heeft nooit geld en dit plan mag van ons de kachel in

Schrijf een reactie
1
+1
12 juli 2019 | 15:54

jazz-pianist

Ik ben zelf een jazz pianist op de zuidas
We krijgen een nieuwe bieb,mijn benieuwt of je daar piano mag spelen!!!!!!!!!!!!!

Schrijf een reactie
3
+1
12 juli 2019 | 15:31

peter

Onzin de bestaande oba is 10 mi uten met de metro!! Prestige objekt van de gemeente en er is een gewone bieb in buitenvelderd voor het opdoen van kennis

Schrijf een reactie
2
+1
12 juli 2019 | 15:40

Bert Bus

Klopt.Op 7 minuten wandelen vanaf Station Zuid staat aan de Willem van Weldammelaan een filiaal van de OBA met beperkte openingstijden vanwege geldgebrek.

Schrijf een reactie
0
+1