skip to main content
Zuidas gedeeltelijk rookvrij, ook na 'stoptober'

‘Mooi initiatief toch?’, zegt Eva Laus van de VU.  Het haakje mag nu dan stoptober zijn, de VU denkt al langer na over het rookvrij maken van het terrein. ‘Dit sluit naadloos aan op de initiatieven die de VU al ontplooit op het gebied van gezondheid en duurzaamheid, zoals ons profileringsthema Human, Health and Life Science. Ook willen we als VU graag een bijdrage leveren aan een rookvrije generatie en gunnen we onze studenten en medewerkers een gezonde studeer- en werkomgeving.’ Daarbij is de overheid bezig met een uitbreiding van de wet- en regelgeving van roken op terreinen die horen bij onderwijsinstellingen. Hoewel nu nog in concept, zou dit kunnen gaan betekenen dat er per 1 augustus 2020 ook op grond van de wet niet meer gerookt mag worden op deze terreinen.

Positieve draai

Door het verwijderen van alle rookpalen, een gezamenlijke campagne, abri’s en begeleiding is er aandacht voor het nieuwe beleid. Laus: ‘Die begeleiding bestaat bijvoorbeeld uit informatiebijeenkomsten en Die begeleiding bestaat bijvoorbeeld uit informatiebijeenkomsten en het faciliteren van trainingen die helpen bij het stoppen met roken. We proberen er een positieve draai aan te geven. Een aantal jaar geleden was er natuurlijk ook heel veel te doen rondom het verbod op roken in de horeca, maar inmiddels vinden mensen het normaal om geen sigaret in een restaurant op te steken. Roken hoort gewoon niet meer bij deze tijd.’ Daarom streeft de VU ernaar om, op 31 mei 2020, tijdens ‘World No Tobacco Day’ helemaal rookvrij te zijn, dus ook de campus. ‘De VU zal hierop gaan handhaven, maar we hopen dat er geleidelijk aan een zogenoemde aanspreekcultuur ontstaat.’

Patiënten

De rookvrije zone geldt vanaf 1 oktober dus ook voor patiënten van het Amsterdam UMC. Jentien Vermeulen, projectleider Amsterdam UMC: ‘Zien roken doet roken en dat hopen bij onze patiënten te voorkomen.’ Bang dat het anti-rookbeleid aanmatigend overkomt, is Vermeulen niet. ‘Natuurlijk zijn er mensen die het moeilijk vinden. Roken is bijvoorbeeld onder psychiatrische patiënten echt een probleem. Het rookvrij maken zorgt ervoor dat we voorkomen dat mensen beginnen met roken tijdens opname. Bovendien maakt een rookvrij terrein het makkelijker voor mensen die willen stoppen met roken.’ Ook Dyonne Broers, directeur Zorg van ACTA, sluit zich hier helemaal bij aan: ‘We gunnen iedereen een gezonde leefstijl, daar hoort een rookvrije ACTA natuurlijk bij.’

Geef uw mening

Peter Wessels

Doorgaan, graag ! Ik heb hier al vaker in kleiner comité om gevraagd. Oppervlakkige telling leidt al snel tot minimaal 30.000 peuken per dag. Dus 29.000 op de grond!!!

map de maar

Zet dit voort, ook op het Mahlerplein en Zuidplein. Twee voordelen: gezond verblijven onder de mooie groene bomen en geen smerige peuken meer overal op de grond. Houdt onze pleinen gezond en mooi!

Carolina K

Helemaal mee eens!!!!!!!!!!!!!!