skip to main content
Voorontwerpfase Zuidasdok afgerond

In het IVO is het globale ontwerp van de aanbieding van ZuidPlus op detailniveau uitgewerkt. Deze fase duurde veel langer dan gepland en heeft al geleerd dat het project complexer is dan verwacht. Daarover publiceerden we al eerder. Naar aanleiding van deze constateringen hebben de bestuurlijke opdrachtgevers van Zuidasdok aan het eind van de zomer van 2019 aangegeven meer informatie nodig te hebben. Ook hebben de opdrachtgevers benadrukt dat zij verbetering van de capaciteit van station Amsterdam Zuid belangrijk vinden. Vandaar dat de werkzaamheden voor het station intussen doorgaan.

Nut en noodzaak

Namens de opdrachtgevers onderzoekt Minister van Staat Sybilla Dekker nut en noodzaak en mogelijke optimalisaties en versoberingen van Zuidasdok en richt professor Marcel Hertogh zich op de samenwerking  met ZuidPlus. De eerste uitkomsten van deze trajecten worden eind maart verwacht. Voor de komende periode werken Zuidasdok en ZuidPlus volop door aan de gewenste uitbreiding van de capaciteit van station Amsterdam Zuid. Zij gaan verder met het Definitief Ontwerp voor het station en de nieuwe reizigersonderdoorgang, de Brittenpassage. Nog bestaande knelpunten worden opgelost in de fase van het Definitief Ontwerp.

Geef uw mening

JanKees Lamp

Dag Saskia, is er ergens een goede artist impressie te zien van Zuidas(dok)?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Jazeker, via onze beeldbank op Flickr zijn artist impressions te zien en te downloaden. Dit is de link: https://www.flickr.com/photos/amsterdamzuidas/albums/72157710767402942

EE

Is er nu de voorontwerpfase is afgerond ook een voorontwerpdocument? Waar kan ik dat downloaden? Misschien een idee om een link in het artikel op te nemen?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Bedankt voor je vraag EE. Het integraal voorontwerp is een hele verzameling documenten . We hebben die documenten niet op onze website staan maar lichten ze graag toe. Wellicht kunt u het ons via contact@zuidas.nl laten weten als u geïnteresseerd bent in een bepaald onderdeel van het integraal voorontwerp. Dan vraag ik een collega gespecialiseerd in dat onderdeel u in een gesprek een toelichting te geven.

Roland

Een onderzoek naar nut en noodzaak over de aanleg van Zuidasdok, na dat al jaren geleden besloten is dat het dok er komt, is merkwaardig. Een dergelijk onderzoek pleeg je namelijk te doen voor dat je een dergelijk omvangrijk besluit neemt.

Saskia Blaas | Amsterdam Zuidas

Dag Roland, ik snap dat het merkwaardig overkomt. Voorafgaand aan het besluit over Zuidasdok zijn er inderdaad allerlei onderzoeken uitgevoerd naar nut en noodzaak. Dan spreken we wel over flink wat jaren geleden, ruim voor 2012. Sommige ontwikkelingen zijn in de afgelopen jaren razendsnel gegaan. Ook zijn bijvoorbeeld reizigersaantallen harder gegroeid dan eerder was berekend. Nu het project zoveel complexer blijkt te zijn dan voorzien, is het goed om de nut en noodzaak nog eens goed te bekijken.

N.Mand

Niemand....

Boudewijn Snoeck

Wie heeft hier de eindverantwoordelijkheid? Gemeente Amsterdam of Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Saskia Blaas | Amsterdam Zuidas

Dag Boudewijn, het project wordt uitgevoerd onder een gezamenlijke verantwoordelijkheid. ProRail, Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam zijn gezamenlijk opdrachtgever namens het Rijk, de provincie en de Vervoerregio Amsterdam.