skip to main content
Bomen De Boelelaan opnieuw voorbereid op verplanting

Het deel van de De Boelelaan tussen de Beethovenstraat en de Parnassusweg/Buitenveldertselaan gaan we herinrichten, maar dit project is door alle coronaperikelen wat uitgelopen. Daardoor kunnen de bomen niet dit najaar worden verplant, wat eigenlijk de bedoeling was. Om te voorkomen dat de linden volgend voorjaar buiten hun kluiten groeien, gaan we ze nog een keer voorbehandelen. Dan blijven hun wortels in het volgende groeiseizoen netjes binnen hun perken. Dat maakt ze goed verplaatsbaar. Omdat de verplanting is uitgesteld is er meer tijd voor de voorbereiding op de verplanting. In mei 2019 hebben we de helft van de kluit voorbereid. BTL Bomendienst heeft geadviseerd om nog eens een kwart van de kluit voor te bereiden. Dat gaan we nu doen.

Het voorbereiden van de linden in mei 2019

Nieuwe wortels maken

De linden langs deze drukke weg zijn onderdeel van de hoofdbomenstructuur van Amsterdam. We kunnen de bomen nu behandelen, omdat de voorjaarsgroei tot stilstand is gekomen. En ook de tijd is voorbij voor de zogeheten Sint-Jansloten: nieuwe loten aan bomen die niet in het voorjaar groeien, maar rond Sint Jansdag (24 juni, christelijke feestdag). Maar het is wel belangrijk om de voorbereiding te doen zolang er nog wortelgroei is. Dan kunnen de bomen nog nieuwe wortels aanmaken in de voorbereide kluit.

Uitgangspunten herinrichting

Over de herinrichting van middendeel van de De Boelelaan spraken we vorig jaar juni met zo’n 80 belangstellenden. Mede op basis van alle ideeën en voorstellen die toen ter sprake kwamen, schreven we de uitgangspunten op voor herinrichting van de De Boelelaan. Deze werden op 20 maart 2020 door de gemeenteraad vastgesteld.

De Boelelaan, tussen de Beethovenstraat en de Buitenveldertselaan/Parnassusweg

Gezonde bomen

Het opnieuw behandelen van de bomen betreft dezelfde veertien linden als die we in mei 2019 ook al aanpakten. Het zijn de meest gezonde bomen, die we straks bij de werkzaamheden goed van hun plek kunnen tillen en daarna een nieuwe plek kunnen geven. Het gaat om veertien grote bomen die staan tussen het fietspad en de autorijbaan van de De Boelelaan. Acht komen er terug in de bestaande rij linden, zes komen in de nieuw aan te leggen groenstrook langs de De Boelegracht.

Geef uw mening

Fred

Er zal wel een ambtelijk addertje onder het gras zitten. Zo als bij veel projecten van deze Gemeente , ze beginnen ergens aan maar stiekum zal er wel een ander plan klaar liggen voor de Boelelaan !

Gemoedelijk persoon

Wat een zuur leven heeft u zeg ...

Bert Bus

Leuk en aardig dat gepamper van die bomen,maar wanneer gaat de renovatie nu echt van start? Het middengedeelte van de De Boelelaan heeft sleets asfalt,een gevaarlijke onoverzichtelijke fietsersoversteekplaats (t.h.v.Lex van Deldenbrug) juist door die lindebomen en daartussen omhooggeschoten woekerend onkruid.

Theo

De Boelelaan is een racebaan voor auto’s en vrachtwagens en OV bussen! Hier moet veel vaker gecontroleerd worden op maximale snelheid. Inderdaad 2 levensgevaarlijke oversteek mogelijkheden dus nog zeker 2 jaar wachten op verbetering. Prioriteiten stellen is een dingetje bij de Gemeente Amsterdam. Burgers en afval bungelen ergens onderaan het lijstje. Helaas. Als tijdelijke oplossing tot die tijd zou ik graag verkeerslichten willen zien ter hoogte van de oversteek bij de Willem van Weldammelaan.

Lisa | Amsterdam Zuidas

Dag Bert, Zoals het er nu naar uitziet, start de uitvoering in het voorjaar van 2022. Tot die tijd hebben wij vanuit het project geen werkzaamheden gepland in relatie tot de staat van het asfalt en de overzichtelijkheid van de oversteek.