skip to main content

Onlangs maakte Zuidas-fotograaf Marcel Steinbach bijzondere beelden van het interieur van de nieuwe rechtbank. Proces- en omgevingsmanager Bauke van der Goot legt uit wat u ziet en snapt de vergelijking met de kunst van Escher. ‘De verrassing bij de nieuwe rechtbank zit aan de binnenkant.’

Sinds november 2017 bouwt Bouwcombinatie NACH (een afkorting van New Amsterdam Court House) aan de nieuwe rechtbank. Een kale vlakte maakte de afgelopen jaren plaats voor het strakke gebouw dat er nu staat. Van der Goot: ‘Ondanks de coronacrisis liggen we op schema en verwachten we eind dit jaar, in december 2020, klaar te zijn. Uiteraard hebben wij ook alle maatregelen genomen om te voldoen aan een veilige werkplek zoals ik eerder vertelde.’ En het resultaat mag er zijn. De contouren hebben vorm gekregen en de binnenkant van de nieuwe rechtbank spreekt tot de verbeelding.

Panoramafoto van een kale bouwvlakte in 2017
Marcel Steinbach
Eind maart 2020: een strak gebouw met een kantoorgedeelte en een openbaar gedeelte waar de rechtbank zetelt
Marcel Steinbach

Imponerende entree

Van der Goot: ‘Er vinden op dit moment nog een paar werkzaamheden buiten plaats. We zijn hier bijvoorbeeld nog bezig met het aanbrengen van een stalen regenjas, wat het gebouw meer diepte zal geven.’ De omgeving rondom de nieuwe rechtbank volgt later. Het hardst wordt nu gewerkt aan de binnenkant van het gebouw. ‘We zijn bezig met de afbouw. Waar straks de imponerende openbare hoofdentree komt, staan nu bijvoorbeeld allemaal steigers om deze ingang daadwerkelijk spectaculair te maken.’

Escher

Verderop in het gebouw is ook genoeg te zien. Zo wordt op de vijfde verdieping het oog getrokken door de trappartij, die de twee delen van het gebouw met elkaar verbindt. ‘Daar zijn wijzelf ook wel tevreden over. En ik snap de vergelijking met de afbeeldingen van Escher, daar heeft het inderdaad wat van weg. Dat de trappen zo in het zicht zijn draagt bij aan het transparante karakter dat we het gebouw willen meegeven.’

Escher in de nieuwe rechtbank
Marcel Steinbach
Afbeelding van Escher

Bepalende begrippen

Bepalend voor het ontwerp van NACH waren begrippen als zichtbaar, herkenbaar, gezagwekkend en functioneel. Van der Goot: ‘Ik denk dat we daar in geslaagd zijn. De bestaande, wat oudere rechtbanken zijn vaak toch wat gesloten gebouwen die er niet heel aantrekkelijk uitzien aan de binnenkant. Hier hebben we ervoor gekozen om het licht naar binnen te halen en gebruik te maken van veel natuursteen. Dat geeft een mooie uitstraling en is daarbij ook duurzaam en goed te onderhouden.’

Veel lichtinval en het gebruik van natuursteen is kenmerkend voor de nieuwe rechtbank
Marcel Steinbach
Nu het domein van steigers, straks een indrukwekkende hoge entree
Marcel Steinbach
Voor de entree aan de Parnassusweg komt een 5 meter hoog kunstwerk van Nicole Eisenman
Marcel Steinbach

Buiten het gebouw – aan de Parnassusweg – is het nu nog leeg, maar daar komt verandering in. Van der Goot: ‘Dit wordt straks de entree buiten, dus deze wilden we graag voorzien van een eyecatcher.’ Deze komt er in de vorm van een 5 meter hoog kunstwerk van kunstenaar Nicole Eisenman, dat in september geplaatst wordt. ‘Hoe dat er uit komt te zien, blijft tot die tijd nog even geheim. En intussen hebben wij – ondanks dat het er al heel af uitziet – nog genoeg te doen.’ Meer foto’s van de nieuwe rechtbank vindt u op onze Flickr-pagina.

Geef uw mening

Nico

Prachtig die trappen, maar natuurlijk niet voor een rechtbank! Daar moet voorop staan wat praktisch en veilig is. Wie hoogtevrees heeft gaat beslist niet over zo’n trap. Zo te zien zijn de treden open. Dat geeft nog minder gevoel van veiligheid. Voorts valt “loopvuil” (stof’ zand etc) makkelijk en van best grote hoogte naar beneden op de onderliggende trappen en de begane grondvloer. Dat krijgen de mensen daar dus op hun hoofd. Wat te denken als iemand iets per ongeluk laat vallen, een dossier of zo ( (gebeurt af en toe echt)? Of niet per ongeluk! Veel mensen zijn behoorlijk geagiteerd als ze op de rechtbank moeten verschijnen! Gewone mensen die een keer in hun leven bij de rechtbank komen voor een scheiding bijvoorbeeld of een ontslagkwestie? Jammer dat daar niet aan is gedacht. Dat blijkt overigens ook uit de impressie van een rechtszaal. De daarop afgebeelde mensen zijn totaal niet representatief. Witte mannen in pakken? Mwah ga eens in een gemiddelde rechtbank kijken zou ik zeggen. Daar zie je een totaal ander publiek. Jammer, gemiste kansen.

Nico

PS: de foto’s zijn prachtig

Ineke Hofste

Marcel, je foto’s zijn weer prachtig. Wat een feestje om binnen te mogen op die adembenemende bouwplekken. En mooi hoe je de relatie met Escher legt.

Arjen

In de stad Groningen staat het Forum Groningen. De binnenkant is wat mij betreft een stuk mooier evenals de buitenkant. "Al is het werk dat er gedaan moet worden wel erg belangrijk."

Joseph

Dat is niet een afbeelding van Escher...

Renske | Amsterdam Zuidas

Beste Joseph, dank voor uw reactie ik heb het aangepast. Groet, Renske

Frank

Ik moest meer denken aan Hogwarts van Harry Potter..

Gerelateerde artikelen

wonen
11

216 sociale huurappartementen voor starters

Woningcorporatie De Key gaat een woontoren met 216 startersappartementen realiseren. Het zijn de eerste van 2.700 woningen die de komende jaren worden gebouwd nabij de VU. De oplevering van de startersappartementen staat gepland voor 2024.
werken

Nieuwe universiteitsgebouw: nu stil, straks bruisend

Vol trots presenteerde de Vrije Universiteit eind 2019 haar nieuwe universiteitsgebouw, het bruisende gastvrije hart van de campus aan de De Boelelaan. De trots is er nog steeds – en terecht. Maar door corona bruist de bètafaculteit nog niet.
werken
wonen
6

Glijden bij Tripolis Park

Je knippert even met je ogen en opeens staan er twee enorme betonnen torens van 45 meter hoog tussen Tripolis Park en de A10. ‘Doordat we de torens hebben gemaakt met een glijbekisting, waren ze na 18 dagen al klaar’, zegt Henry de Koning.
Meer artikelen