Bereikbaarheid Zuidas Leeft

Metamorfose station RAI voltooid

Hoewel het er voorlopig waarschijnlijk stil zal zijn, is de vernieuwing van station Amsterdam RAI nu eindelijk helemaal zichtbaar voor reizigers en publiek. In maart 2020 ging de nieuwe fietsenstalling al open, nu is de metamorfose compleet.

Het belangrijke OV-knooppunt Amsterdam RAI is uitgebreid met een ruime, transparante stationshal, zowel voor metro als trein, zodat de reiziger gemakkelijk en snel kan switchen tussen de diverse vervoersmiddelen. Het station is, door het gebruik van veel glas, uitnodigend: open, licht en vooral gastvrij.

Straks is het weer druk Foto: Marcel Steinbach

Polly’s Pictureshow

In de stationshal, die nu meer dan twee keer zo groot is, komt het kunstwerk van het kunstenaarsplatform Polly’s Pictureshow nu eindelijk pas echt goed tot zijn recht. Het siert de centrale wand van de hal met als thema ‘het theater van het reizen’. De reizigers die er passeren maken er onderdeel van uit, als figuranten in het ruimtelijke en theatrale decor.

Polly’s Pictureshow Foto: Rindert van den Toren Architectuur Fotografie

Fietsenstalling

De fietsenstalling, die al in maart gereed was, is integraal onderdeel van de hal en biedt plaats aan ruim 1.800 fietsen en 60 OV-fietsen. De stalling is gemoderniseerd en uitgebreid met een glazen serre en heeft een directe verbinding met de stationshal. Als je eenmaal binnen bent in het kleurrijke interieur, blijf je verder droog en uit de wind. De stalling is bewaakt en voor de eerste 24 uur gratis.

Rechts de fietsenstalling

Open gebleven

De renovatie en uitbreiding is uitgevoerd door Metro en Tram, onderdeel van de gemeente Amsterdam, in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam, ProRail en NS. In de voorbereiding en de uitvoering is de gemeente ondersteund door het ingenieursbureau Movares, tevens de architect van het ontwerp. De aannemer J.P. van Eesteren heeft de renovatie en uitbreiding gerealiseerd in samenwerking met Strukton die verantwoordelijk was voor de installaties. Tijdens de werkzaamheden bleef het station steeds open voor reizigers en publiek wat een flinke uitdaging was met (onder normale omstandigheden) bijna 29.000 reizigers per dag. Op dit moment is het openbaar vervoer er alleen voor strikt noodzakelijke reizen, maar als de samenleving geleidelijk van het slot gaat, is station Amsterdam RAI er helemaal klaar voor.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

22 mei 2020 | 01:39

Peter Wessels

Zier er prachtig uit, maar waarom is er verder NIKS te doen.?

Ieder kunstwerk wordt door mij aangemoedigd, hoe meer en complexer, hoe beter!

Schrijf een reactie
1
+1
21 mei 2020 | 07:15

Anton Wesselingh

Maar de nieuwe fietsenstalling heeft geen mogelijkheid meer voor reparatie en ook de hoek met tweedehands fietesen is verdwenen. Hoezo vooruitgang?

Schrijf een reactie
4
+1
20 mei 2020 | 11:02

Zeger sr.

Grote verbetering!

Schrijf een reactie
0
+1
19 mei 2020 | 17:50

Memo

de elektrische trap in de tramzone is niet genoeg

Schrijf een reactie
6
+1
18 mei 2020 | 22:46

Johan

Yes!

Schrijf een reactie
0
+1