Zuidas Leeft

Tijdelijke opvang 75 daklozen in Sporthallen Zuid

De Sporthallen Zuid bieden vanaf vrijdagavond 20 maart 2020 tijdelijke opvang aan 75 daklozen zonder verblijfsvergunning. Ze komen uit de opvang in Westpoort, waar zo’n 275 mensen in één gebouw zitten. Vanwege het coronavirus is dat onwenselijk.

Hiertoe heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam op woensdag 18 maart 2020 besloten. Alle 75 daklozen behoren tot de groep van mensen zonder een geldige verblijfsvergunning. Het gaat hoofdzakelijk om mannelijke, uitgeprocedeerde asielzoekers in de leeftijd van ongeveer 20 tot 60 jaar. Vrijwilligers van het Rode Kruis zorgen voor begeleiding, daarbij ondersteund door ervaren medewerkers van het Leger de Heils en stichting HVO-Querido.

Dagopvang elders

Op dit moment worden de Sporthallen Zuid, gelegen in het noordwesten van Zuidas, in gereedheid gebracht voor de ontvangst van de daklozen. Er worden twee ruimten ingericht. De opvang gaat dagelijks open om 16.30 uur en sluit om 09.30 uur. Overdag wordt geen opvang geboden. Dan gaan de gebruikers naar dagopvang elders in de stad. Er is extra aandacht voor toezicht en handhaving in de omgeving. Vooralsnog duurt de opvang in de Sporthallen Zuid tot 6 april 2020.

Twee hallen worden in gereedheid gebracht. Op de zwarte matten komen veldbedden
Twee hallen worden in gereedheid gebracht. Op de zwarte matten komen veldbedden Foto: Marcel Steinbach

Begrip

Op dit moment wordt alles in gereedheid gebracht om de 75 daklozen te kunnen opvangen. Wethouder Rutger Groot-Wassink heeft omwonenden per brief geïnformeerd. Hij vraagt er begrip voor dat er geen gesprek met omwonenden is geweest voorafgaand aan dit besluit. ‘Er is nu echter sprake van uitzonderlijke omstandigheden. Het verloop van de epidemie en de snelheid waarmee het Rijk noodzakelijke maatregelen heeft genomen dwingen ons tot direct handelen. De volksgezondheid staat daarbij voorop. Ik vraag uw begrip voor deze ongebruikelijke gang van zaken. Het probleem waar we voor staan is ongekend en vraagt inzet van alle Amsterdammers.’

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met de dagcoördinator op telefoonnummer 06-13278030. Lees ook onderaan dit bericht de brief van wethouder Groot Wassink.

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

21 maart 2020 | 10:22

Mr. De Bok

Waarom niet proactief inrichten als noodziekenhuis? De locatie is prima, dicht bij VU MC. Kunnen de vluchtelingen mooi even meehelpen in ruil voor de gastvrijheid

Schrijf een reactie
3
+1
20 maart 2020 | 13:55

fred

wat een kwalijke zaak , hier kan dus nooit meer sport beoefend worden ,?
maar het staat toch op de nominatie om gesloopt te worden binnenkort voor nwe woningen
worden deze. gasten dan nog gehad en gebracht ook naar de dag opvang ?? waar gaan onze belasting centen in naar toe , ??

Schrijf een reactie
10
+1
20 maart 2020 | 14:53

Ger

Wat een negativiteit in deze toch al zo zo sombere tijd!

Schrijf een reactie
0
+1