skip to main content
Wijkagent De Schipper: ‘Verbinding is nu nog belangrijker’

‘Op zowel het gebied van politiezaken als sociale controle in Zuidas is er duidelijk een verschil tussen voor en tijdens corona’, vertelt De Schipper. De Schipper is als wijkagent verantwoordelijk voor het gebied tussen de Amstelveenseweg, de Beethovenstraat en de A10. Twee andere collega’s ontfermen zich over de rest van Zuidas. Hij startte 1,5 jaar geleden als wijkagent in deze buurt, een dankbare functie zegt hij zelf. ‘Omdat je langere tijd aan één gebied verbonden bent, bouw je relaties op en kun je iets voor mensen betekenen.’ Maar nu is alles anders. ‘Het is veel stiller en waar je eerder bewoners spontaan tegenkwam, ga ik er nu soms actief achteraan om te kijken of het wel goed gaat. Vooral de ouderen probeer ik meer in de gaten te houden. Die verbinding is nu nog belangrijker.’

Signaleren, verbinden en handhaven

Die signalerende kant van het wijkagentschap vindt De Schipper belangrijk. ‘Ik moet weten wat er speelt in de wijk en probeer een aanspreekpunt te zijn voor iedereen.’ Niettemin blijft De Schipper politieman en geen maatschappelijk werker. ‘Soms doen zich situaties voor die ik doorspeel naar GGD. Daar werken we veel mee samen. Uiteraard ben ik hier wel om – kleine – criminaliteit te voorkomen en als dat nodig is in te grijpen.’ Naast signaleren en verbinden, bestaat zijn functie dus ook uit handhaven. ‘Je moet dan denken aan het aanhouden van zakkenrollers, hoewel dat nu een stuk minder speelt.’ En hoe zit het met het cocaïnegebruik in Zuidas, is dat nu ook minder? ‘Haha, ik weet dat vooral media hierop inspelen, maar ik heb daar eigenlijk nooit veel van gemerkt. Bovendien kan ik daar als politieman alleen iets mee als ik iemand op heterdaad betrap en dat is mij in ieder geval nog nooit gebeurd.’

Rene de Schipper

Overnachten

De Schipper heeft nu wel vaker te maken met zwervers die in Zuidas een slaapplek zoeken. ‘We merken door meldingen dat het er meer zijn dan voorheen. Volgens mij is dat niet zo, maar vallen ze nu meer op.’ Wel blijven diezelfde zwervers nu vaker in Zuidas overnachten. ‘Omdat het rustig is op straat en je een paar plekken hebt waar je droog kunt slapen, worden deze vaker gebruikt.’ Wat afneemt is het aantal kleine verkeersongelukken en verkeersruzies. Toch zijn sommige verkeersproblemen hetzelfde gebleven. ‘Als ze open zijn, is de spitsdrukte rondom de scholen in de Prinses Irenestraat en de Fred. Roeskestraat er nog steeds. Dit is een structureel probleem omdat de infrastructuur hier niet gemaakt is voor zo veel verkeer. Maar omdat veel ouders van kinderen die op de internationale school zitten niet in de buurt wonen, brengen ze hun kroost met de auto.’

Grote saamhorigheid

De Schipper is, ook nu, elke werkdag in Zuidas te vinden en blijft zijn rondes maken. ‘Daarbij geef ik veel voorlichting op scholen, over mijn werk bijvoorbeeld. En nu de Fred. Roeskestraat onlangs rookvrij is geworden, spreek ik mensen aan als ze toch roken.’ Verder wordt hij nu vaker gebeld door bezorgde familieleden die bijvoorbeeld geen contact krijgen met oma. ‘Dan ga ik uiteraard even langs. Het scheelt wel dat de saamhorigheid tussen de bewoners van de Prinses Irenebuurt erg groot is. Het valt op dat ze goed op elkaar letten en voor elkaar zorgen.’ Wat wil De Schipper komend jaar nog bereiken in zijn deel van Zuidas? ‘Er komen steeds meer bewoners en ik wil graag met iedereen persoonlijk contact opnemen. Ook wil ik een betere verbinding tussen de bewoners, bedrijven en ondernemers bewerkstelligen. Dat gaat nu al best goed, maar er is altijd ruimte voor verbetering.’

Geef uw mening

Caroline

Leuk interview. Fijn dat jij onze wijkagent bent Rene!

Maria

Kan wijkagent De Schipper eens handhaven onder het viaduct van de A10 op de Beethovenstraat? Daar is het op werkdagen een grote chaos met 10 tallen illigaal geparkeerde personen auto’s. Het is zeer onoverzichtelijk hierdoor voor oversteken met de fiets of lopend. Op deze stroken naast de rijbaan staan grote witte kruizen om aan te geven dat hier niet geparkeerd mag worden. Wat doen deze auto’s daar dan? Iedere werkdag. Graag terugkoppeling hierover.

Wijkagent Rene de Schipper

Goedenavond Maria, Zoals u misschien op de borden heeft gezien is het parkeren daar officieel niet meer toegestaan sinds 24-12-2020. Er waren meerdere klachten en de gemeente heeft dit opgepakt. Het parkeerprobleem zou daar dus nu moeten verminderen/verdwijnen. Mocht dit niet zou zijn, zou u dit kunnen melden via 14020. Mvg Rene