skip to main content
Centrale pakket-afhaalpunten in Zuidas

‘Pakketbezorgers moeten langs onnodig veel adressen. En ze maken allemaal gebruik van liften in appartementencomplexen en kantoren’, zegt Diederik Imfeld, projectmanager bij Green Business Club Zuidas. Dat moet anders kunnen, vindt zijn organisatie. Een oplossing is het creëren van zogenoemde ‘bezorghubs’: centrale plekken waar pakketten naartoe gebracht worden. MyPup (My Pick Up Point) is een bedrijf dat al actief is in Zuidas. Floor Post van MyPup: ‘We hebben net een pakketkluis aangebracht in het nieuwe woongebouw The George. Pakketten van alle distribiteurs – denk aan PostNL en DHL – worden dan eerst afgeleverd bij ons logistieke distributiecentrum in Overamstel. Vanuit hier brengen we pakketten met de elektrische bakfiets naar Zuidas, waar we de pakketten nog dezelfde dag afleveren in de pakketkluis. Bewoners krijgen vervolgens direct bericht dat hun pakketje in de kluis ligt, die te openen is met een unieke code. Dit kan wel tot wel 15 ritten per dag naar één appartementencomplex schelen.’

MyPup in Overamstel

Veel voordelen

Omdat er kosten tegenover staan, moet de dienst van MyPup wel gesteund worden door de Vereniging van Eigenaren en/of de eigenaar van een gebouw. ‘Het levert iedereen voordelen op’, zegt Post. Imfeld: ‘Als dit op grote schaal gebeurt, is er veel minder verkeershinder, wat bijdraagt aan een duurzame Zuidas en aan verblijfskwaliteit.’

Bedrijven

Green Business Club Zuidas en MyPup voeren ook gesprekken met bedrijven in Zuidas over centrale bezorg- en afhaalpunten voor hun kleinere pakketten. Imfeld: ‘Nu met corona is het natuurlijk een stuk rustiger in Zuidas, maar als straks alles weer op gang komt, is het wel zo prettig als bedrijven de toenemende stroom van pakketten op een duurzame manier hebben vormgegeven.’ MyPup heeft al verschillende bedrijven en kantoorgebouwen weten te enthousiasmeren. Post: ‘Onder meer WTC, Symphony Offices, ABN AMRO, EDGE Olympic en Infinity beschikken al over een centrale plek waar pakketten binnenkomen, maar er zijn nog genoeg bedrijven waarvoor dat niet geldt.’

Kijk voor meer informatie op de site van MyPup.

Geef uw mening

Rianna

Zou ook fijn zijn als je het pakket weer kunt aanbieden voor retour op deze locaties, dat scheelt bewoners een rit naar de DHL of PostNL punten die buiten Zuidas liggen.

Nicky

Deze dienst biedt MyPUP inderdaad aan: pakketten kunnen retour met de kast, sterker nog, het gewoon verzenden van pakketten kan via de kast!

David

Reclame voor een commercieel bedrijf dus...

Inge

Dank je wel, Susanne, voor de toelichting. Dit systeem kan dan alleen worden ingevoerd bij gebouwen, die een grote entreehal hebben, waar een toch wel grote kluis geplaatst moet kunnen worden. Dagelijks bezorgen PostNL en andere bezorgdiensten ook al vele pakjes tegelijkertijd. En ja, daar moet je dan voor thuisblijven. Het systeem van MyPup is voornamelijk mogelijk bij de nieuwe woontorens, daarvan hebben er verscheidene zeer ruime entrees.

Inge

Dus, als ik het goed begrijp, betaalt een VVE (dus alle leden daarvan, en ook als je zelden of nooit een pakje krijgt) aan MYpup om pakjes niet meer thuis bezorgd te krijgen, maar zelf in weer en wind te moeten afhalen bij een afhaalcentrum. Mag ik vragen hoe je met je pak (soms grote onhandige dozen) veilig thuis komt? Dit lijkt mij een zeer slechte deal.

Joe

Die betaling klopt wel min of meer. Vanuit de verhuurder kregen medebewoners en ik de mogelijkheid om voor of tegen een MyPup te stemmen. Voorwaarde was dan dat er ongeveer €7 per maand verhoging van servicekosten zou volgen voor het gehele complex. Inderdaad ook voor de mensen die zelden iets bestellen..

Amsterdammer

Inge Inge Inge ... zucht!!!

Susanne

Inge, je hebt het verkeerd begrepen. MyPup bezorgt de pakketjes thuis, gebundeld in 1 rit vanaf hun logistieke distributiecentrum. Alle pakketjes worden dan geplaatst in een pakketkluis die in de entree van het gebouw staat. Je hoeft niet langer thuis te blijven om het pakketje te ontvangen, maar haalt het zelf uit de kast (met een unieke code). Dus ipv allemaal verschillende bezorgers, komt alleen maar MyPup langs.

Een bewoonster van de Boelelaanflat

Een heel goed idee om een centraal afhaalpunt voor pakketten in te stellen voor de Zuidas. Mijn verzoek : Zou er in de Zuidas ook een centraal punt voor lege dozen ingesteld kunnn worden ? Die worden nl en masse gedumpt bij de ondergrondse vuilcontainers tegenover de brug voor de flat aan de Boelelaan. Let wel : naast de containers, in grote hoeveelheden, vaak met nog meer vuilnis afkomstig van Zuidasbewoners. Labels op lege dozen etc. worden vaak verwijderd door de dumpers, zodat zij niet getraceerd kunnen worden. Onze dank zal groot zijn als wij "onze" containers weer kunnen gebruiken.

Max

Dat komt doordat de vuilophaal op de Zuidas slecht geregeld is. I.p.v. centrale containers in de wijk, zoals in de rest van de stad, heeft op de Zuidas elk gebouw zijn eigen "ecocassettes". Die zitten in de praktijk altijd vol, waardoor bewoners het afval elders moeten proberen kwijt te raken.