skip to main content
En nu van die coronakilo’s zien af te komen

Dat we na de lockdown massaal weer aan het sporten zouden slaan, leek aannemelijk. Toch blijft het in de sportaccommodaties in Zuidas – met name in de sportscholen – opvallend stil. ‘Natuurlijk hadden we gehoopt dat leden massaal zouden toestromen, maar dat is nog niet het geval,’ zegt Leron Keurentjes, manager van Clubsportive. De sportschool heeft veel deals met bedrijven in Zuidas, die hun werknemers er voor aantrekkelijke prijzen kunnen laten sporten. ‘Die mensen zijn natuurlijk thuis gaan werken en dat blijft nog wel even zo. We zijn flink wat leden verloren.’

Pijlen op bewoners

Het heeft het er alle schijn van dat we minder aan beweging toe kwamen in coronatijd, de dagelijkse ommetjes daargelaten. ‘We zijn gezamenlijk miljoenen coronakilo’s aangekomen’, zei demissionair premier Rutte onlangs in een persconferentie. Maar is dat echt zo? De cijfers lopen nogal uiteen: onderzoeksbureau Ipsos becijferde in januari dat een kwart van de Nederlanders aankwam in coronatijd, gemiddeld zo’n 5,6 kilo. Het Voedingscentrum nuanceerde dat cijfer en kwam uit op een gemiddelde gewichtstoename van 2,8 kilo. Ook niet gering en reden temeer voor Keurentjes om mensen op een creatieve manier weer aan het sporten te brengen. Zo richt Clubsportive zijn pijlen nu ook op Zuidas-bewoners. ‘We hebben nauw contact met bewonersverenigingen van de grote appartementencomplexen. Zo hebben we onlangs tasjes aan deurklinken gehangen in gebouwen als The Gustav, met leuke spulletjes en aanbiedingen voor bewoners.’

Trainen in het Frans Ottenstadion

De beuk erin

Ook binnen de Vondelgym Zuid is het lang niet zo druk als voorheen. ‘Maar de mensen die komen, gaan er weer vol voor. Velen gooien de beuk er meteen in en komen zes dagen achter elkaar sporten’, zegt Marije Boomsma, media- en eventmanager van de sportschool. En dat is niet zo verstandig, zegt ze er gelijk bij. ‘We merken dat mensen echt hun conditie weer moeten opbouwen. Ik was persoonlijk ook even misselijk van mijn eerste zaktraining, en ik hoorde veel leden over dagenlange spierpijn.’ Daar heeft de Vondelgym wat op bedacht: via sociale mediakanalen verspreidt de sportschool video’s met tips voor hoe je op een verstandige manier het sporten weer kunt oppakken.

Werken aan vitaliteit

Een sportaccommodatie in Zuidas die tijdens de lockdown wel geopend mocht blijven, is de Peakz Padel Club. Met zijn tweeën buiten sporten bleef immers toegestaan. Veel balletjes werden er echter niet geslagen, want padel is een sport die je eigenlijk twee tegen twee moet spelen. ‘Zodra dat in maart weer kon, werd het ineens tien keer zo druk op de baan’, vertelt Maurits Wintermans van Peakz Padel. Ook zijn club moet het hebben van de verschillende bedrijven in Zuidas, waarvan nog veel werknemers thuis zitten. Maar Wintermans ziet daarin juist een kans. ‘Veel bedrijven willen juist nu wat doen aan de vitaliteit van hun werknemers.’ En dus benadert Wintermans die bedrijven met speciale pakketten. ‘Zo kunnen ze een kwartaal of een half jaar lang op een vast tijdstip in de week een baan huren, waar ze werknemers kunnen laten spelen. Ook organiseren we nu een groot toernooi voor de werknemers van Cushman & Wakefield, verspreid over meerdere dagen. Mensen vinden het geweldig om elkaar na zo een lange tijd te zien, zeker door weer met elkaar te sporten.’

Padelbanen bij de Parnassusweg

Wachtlijst

Niet iedere sportfaciliteit in Zuidas hoeft moeite te doen om mensen opnieuw in beweging te krijgen. Bij Rocycle Zuidas puilt de wachtlijst naar eigen zeggen uit. ‘Zodra we online weer lessen beschikbaar maken, zitten mensen echt klaar om te boeken en zitten we binnen no-time vol’, zegt marketing manager Marte van Goudzwaard. Rocycle blijkt dus razend populair, maar wat is het precies? ‘Het is een full body workout. Het grootste gedeelte van de les sta je op de fiets en doe je oefeningen als push ups. Dat allemaal in een donkere studio met spiegels en kaarslicht, en op harde muziek. Wij noemen het een party on the bike.’

Tekst: Iris Cohen

Geef uw mening