skip to main content
Alles klaar voor mega-operatie bij station Amsterdam Zuid

Na een klein jaar van voorbereiding gaat het nu echt gebeuren: twee delen van het dak voor de extra passage van station Amsterdam Zuid schuiven we zaterdagochtend 21 augustus naar hun plek. Vanaf donderdagavond 19 augustus 20:00 uur rijden er daarom minder treinen en metro’s. Ruim een week geleden haalden we al delen van het noodperron weg, dat ligt tussen de sporen 3 en 4. Vanaf vrijdag 20 augustus graven we de grond weg onder dit noodperron. Ook verwijderen we treinspoor 4 en metrospoor 1.

Schuifbanen

Als de sporen en het perron weg zijn, kunnen we de schuifbanen plaatsen waarover we de betonnen platen naar hun plek brengen. De schuifbanen liggen al in delen klaar. Er komen er 4: aan beide uiteinden één en twee daar tussenin. Die laatste twee zijn hulpconstructies, de dakdelen zijn immers 70 meter lang en 2 meter dik en hebben dus wel extra steun nodig. Deze twee middelste schuifbanen worden op eerder aangebrachte funderingspalen aangebracht.

Grippers en vijzels

Aan het dakdeel dat onder treinspoor 4 moet komen, zit ook een deel van het nieuwe perron vast. Dat doet nu dienst als opslagplaats voor materialen waarmee we dit weekend de klus gaan klaren. Zoals de zogeheten grippers of duwvijzels die de betonnen platen vooruit moeten duwen. Dat duwwerk begint met mini-grippers, die de twee dakdelen in de zeer beperkte ruimte een aantal decimeter kunnen opschuiven. Zodra er voldoende ruimte is gemaakt, komen grotere grippers in actie. De grippers zitten vast op de schuifbanen, daaraan maken we vijzels (de buisvormige units) vast. Is de schuifoperatie ver genoeg, dan plaatsen we er weer een vijzel achter zodat er verder geduwd kan worden.

Opgetild

De twee delen van het dak zijn inmiddels door vijzels uit hun bekisting getild – of beter gezegd: geduwd. Ze rusten nu op de schuifbanen die ze naar hun definitieve plek moeten brengen. Ook zijn de twee dakdelen al een paar centimeter verschoven, om precies te kunnen bepalen hoe veel druk er nodig is om de boel in beweging te krijgen.

Kijkt u mee de komende dagen?

Dat kan via twee webcams. Voor het live event op zaterdagochtend is nog een zeer beperkt aantal plekken beschikbaar.

Geef uw mening