skip to main content
6 oktober: bijeenkomst over woningbouw kavel British School

In april 2021 verhuisde de British School Amsterdam van de Fred. Roeskestraat 94A naar een nieuw schoolgebouw in de Havenstraat. Het oude pand staat dus leeg, volgens planning start de sloop begin 2022. Daarmee komt er ruimte vrij om 150 tot 200 sociale huurwoningen te realiseren.

Functiemix

De woningen vloeien voort uit een besluit dat al in 2011 is genomen, om de Fred. Roeskestraat te ‘transformeren van een monofunctioneel gebied met voornamelijk scholen naar een gemengd gebied met wonen, kantoren, onderwijsfuncties en voorzieningen’. Daar is al veel aan gebeurd. Wie nu door de Fred. Roeskestraat loopt ziet een mix van kantoorgebouwen, voorzieningen, scholen en woningen. Daar bovenop werd in 2017 de Woonagenda 2025 door de gemeenteraad vastgesteld, met als belangrijkste doel ‘voldoende, betaalbare en goede woningen’ te realiseren. De sociale huurwoningen die op de British School kavel moeten komen, dragen zowel bij aan de gewenste diversiteit als aan de Woonagenda.

Twee bouwblokken

Omwonenden hebben veel vragen over de bouwplannen. Daarom organiseerden we in juni 2021 al een informatiebijeenkomst. Maar er blijkt behoefte te zijn aan meer uitleg, onder meer omdat de plannen er anders uitzien dan een aantal jaren geleden. Het idee toen was een grootschaliger ontwikkeling over twee kavels: de kavel waarop nu woongebouw De Fred staat en de British School kavel. Het is nu de bedoeling om op deze laatste kavel twee bouwblokken te realiseren, van ieder maximaal 30 meter hoog. Op de begane grond moet ruimte komen voor voorzieningen, die kwaliteit en diversiteit aan de straat toevoegen. Daarboven komen de woningen.

Verbinding Zuider Amstelkanaal

Dankzij het aangepaste plan ontstaat ook de mogelijkheid om vanaf de Fred. Roeskestraat een verbinding te maken met het Zuider Amstelkanaal. Deze heeft een fraaie groene oever, maar die is nu niet goed toegankelijk. De gedachte is om aan de westkant van de kavel een doorsteek te maken, langs de Rietveld Academie, zodat de Fred. Roeskestraat beter verbonden wordt met de brug over het Zuider Amstelkanaal en zodoende met de Stadionbuurt.

Wilt u meer weten?

Kom dan naar de online bijeenkomst op woensdag 6 oktober, van 19.30 tot ongeveer 21.00 uur. U hoort dan meer over de ruimtelijke kaders voor de woningbouw en u kunt vragen stellen en aandachtspunten voor de ontwikkeling van deze locatie meegeven. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar contact@zuidas.nl. U ontvangt dan een bevestiging en (op 6 oktober) een link om via MS Teams te kunnen deelnemen aan de bijeenkomst.

Geef uw mening

Marianne, lid TaskForce OK, BLOOMER

>SENIOREN houden van DE BRIT< Wij, senioren van de Stadionbuurt zijn verheugd over het besluit om de invulling van het gehele Kavel British School, kortweg de Brit, te gunnen aan sociale huurders. Een van de twee torens is bestemd voor senioren. Eindelijk! Er zijn legio senioren die klem zitten op 2 of 3 hoog; zij kunnen geen kant uit. Want bestaande sociale woningen begane grond worden in Zuid helaas nog steeds verkocht, in de vrije sector gedaan of aan stadsurgenten toegekend. En kopen is onbetaalbaar geworden. Ondertussen is er een exodus gaande van senioren die noodgedwongen hun vertrouwde buurt verlaten naar Noord of de stad uit. Terwijl, juist senioren hebben hun sociale netwerk nodig om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Hou ons dus niet langer buiten de boot, maar steun ons! Voor informatie: TaskForce OK, BLOOMER Stadionbuurt, via wijkraadzuidwest.amsterdam@gmail.co

Irmina Burger

Helemaal mee eens!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Marianne, dank voor je reactie. De woningen die gepland staan op de huidige locatie van de British School worden inderdaad sociale huurwoningen. Zoals wij tijdens de informatiebijeenkomst van 6 oktober vertelden, wordt erover gedacht om een van de twee blokken te ontwikkelen als seniorenwoningen. Dit is echter nog niet helemaal zeker. Uw suggestie voor de naam van het gebouw - De Brit - vinden wij goed bedacht! Het is natuurlijk wel aan de ontwikkelaar om het gebouw uiteindelijk een naam te geven, maar wij hebben uw voorstel genoteerd ;).