skip to main content
Regels voor gevelreclame Zuidas overzichtelijker

Update 4 september 2023
De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 19 juli 2023 de voorgestelde wijziging van de regels voor gevelreclame in Zuidas integraal vastgesteld. Daarmee sluiten de regels voor Zuidas nu volledig aan op de algemene regeling voor gevelreclame in Amsterdam.

Reclame aan de gevel van gebouwen in Amsterdam is aan regels gebonden. Die zijn opgenomen in de welstandsnota De Schoonheid van Amsterdam. Bij de welstandsnota is op dit moment een bijlage met specifieke criteria en regels voor Zuidas opgenomen, omdat de wijk in het verleden is aangemerkt als een gebied met een bijzonder karakter (denk aan Zuidas als internationale vestigingslocatie). Maar deze aanvullende regels voor Zuidas sluiten niet (meer) volledig aan bij de eisen die we in Amsterdam stellen aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Het ontwerp wijzigingsbesluit dat vanaf 16 februari 2023 ter inzage ligt, zorgt er daarom voor dat de criteria en regels aansluiten op de algemene regeling voor gevelreclame. Alleen op de onderdelen ‘zichtcriterium’ en ‘lichthinder’ blijven (aangescherpte) aanvullende criteria voor Zuidas bestaan. Dus voortaan geen aparte bijlage bij de welstandsnota meer, maar alle regels voor gevelreclame overzichtelijk in een en hetzelfde hoofdstuk van de welstandsnota. Tot en met 29 maart 2023 kunt u zowel schriftelijk als digitaal op dit ontwerp reageren.

Inspraak van 16 februari t/m 29 maart

Het ‘Ontwerp Wijzigingsbesluit Welstandsnota De Schoonheid van Amsterdam welstandskader en beleidsregel gevelreclame Zuidas’ is digitaal te vinden via de inspraakpagina van de gemeente Amsterdam en in onze bibliotheek. Een fysieke versie ligt tot en met 29 maart ter inzage op de volgende adressen:

Reageren kan digitaal via de inspraakpagina van de gemeente Amsterdam en schriftelijk naar:

Gemeente Amsterdam
t.a.v. directeur Ruimte en Duurzaamheid
o.v.v. ‘Inspraakreactie ontwerp Wijzigingsbesluit Welstandsnota De Schoonheid van Amsterdam welstandskader en beleidsregel gevelreclame Zuidas’
Postbus 2758
1000 CT Amsterdam

Zie ook

Geef uw mening

Aron

"Met je grote bek" ligt toch wel ernstig tegen het schelden aan op een publiek forum. Zoiets zeg je maar tegen je vriendjes of vriendinnetjes. Als je nou iemand op de inhoud aanvalt is dat veel sterker en geef je nimby's geen voer om ideeën weg te honen en van het daadwerkelijke issue af te leiden omdat de bedenker ervan zogenaamd onbeschaafd zou zijn. Doe het al jaren met liefde. xoxo

Amsterdammer

Mensen die om niets klagen hebben imo een grote bek ja. Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer en zeg gewoon wat ik denk (hart op de tong), daar kunnen mensen van uit de provincie en Amsterdam-Zuid slecht tegen, jammer dan. Tegenwoordig klaagt men om te klagen ... en nimby's, tja ... niets is een mens vreemd.

Sophie

Ik noem dit geen schelden , gewoon een waarneming die de gemeente helaas weer geld oplevert , Ze verliezen al geld om auto bewegingen en de wallen gaan dicht binnenkort , en dat kost hadden vol geld ,kroegen hebben geen klanten meer dus minder afdracht , de dames verdwijnen ook minder afdracht en zo blijven ze maar aan rommelen

Amsterdammer

@Redactie, PARDON? Als jullie dit schelden noemen dan adviseer ik jullie terug te gaan naar school ... zijn jullie van de woke-cultuur ofzo?

Redactie

Hoi Sophie, onze opmerking over schelden is gericht aan Amsterdammer.

Sophie

Wat een regelgeving wederom , mag men geen eigen ideeen meer hebben , ? Laat de betr wethouder eens zelf komen kijken , maar /zij woont in ander gedeelte van de stad waar niemand reclame heeft , een balkon plantje mag nog net ! Wat een geld klopperij wederom

Redactie

Hoi Amsterdammer, We zijn blij dat je ons zo goed volgt. En je mag, net als iedereen, kritisch reageren op ons en op anderen. Ook op Sophie dus, maar kunnen we het erover eens zijn dat dit schelden net iets te ver gaat? Bedankt.

Amsterdammer

Sophie, wie denk jij dat jij bent met je grote bek?