skip to main content
Inhaalweekend werk aan damwanden bij station Amsterdam Zuid

De werkzaamheden zijn onderdeel van een reeks van damwerkzaamheden van Zuidasdok tot aan de zomer. We wilden eind januari al aan de slag met het inbrengen van nieuwe damwanden en het verwijderen van enkele oude damwanden, maar moesten het werk toen uitstellen vanwege personele onderbezetting. In het weekend van 18 en 19 maart halen we dit werk in.

18 en 19 maart

In het weekend van 18 en 19 maart zijn we onafgebroken aan het werk. Het ingrijpendste werk is het inbrengen en verwijderen van damwanden. Dit doen we trillend vanwege de lengte van de damwandplanken en de beperkt beschikbare bouwtijd. De werkzaamheden moeten in een weekend gebeuren omdat één metrospoor niet gebruikt kan worden en er in het weekend minder reizigers gebruik maken van de metro dan doordeweeks. Om de geluidshinder zoveel mogelijk te beperken, brengen we tijdens het intrillen van de planken water de grond in of boren we de grond voor. Dat verzacht de ondergrond en vergemakkelijkt het intrillen. Maar dan nog zal het werk te horen zijn. We beperken deze werkzaamheden tot zaterdag tussen 7.00 tot 21.00 uur, terwijl we op zondag iets later beginnen en eerder eindigen: van 9.00 tot uiterlijk 19.00 uur. Na 21.00 uur en in de nacht voeren we alleen geluidsarme werkzaamheden uit.

Metrolijnen 50 en 51

In het weekend van 18 en 19 maart vertrekken en arriveren alle metro’s van lijn 50 en 51 op hetzelfde perron. Let daarom goed op de informatievoorziening op het station of check de dienstregeling op 9292.nl

Brittenpassage

De nieuwe damwanden vormen de contouren van een bouwkuip die we later gaan uitgraven. Daarin bouwen we de fundering voor een deel van het dak en voor (rol)trappen van de Brittenpassage, de extra reizigerstunnel die station Amsterdam Zuid krijgt.

Geef uw mening

Lieneke Meurs

Beste Imce, De huis aan huis brief heb ik niet ontvangen, misschien kunnen jullie de verspreiding nog eens nakijken, dat is niet de taak van VIA. De geluidsmeter op het Amaliaparkje geeft wel degelijk overmatig geluid aan in de nacht van zaterdag op zondag. Trillingen meten gebeurt helaas niet, terwijl er wel gewaarschuwd wordt dat die zich óók voordoen.

Imce, Zuidasdok

Beste Lieneke, We monitoren het geluid op zes plekken in de omgeving. Waaronder ter hoogte van Prinses Irenestraat en het Amaliaplein. De trillingen worden eveneens gemonitord in de nabijheid van de werkzaamheden in Atriumgebouw. Voor het station Amsterdam Zuid stopte de werkzaamheden zaterdagavond om 20.00 uur. De bewonersbrieven zijn in de gehele Irenebuurt verstuurd. Ik stuur je even een privébericht om te checken hoe het kan dat op jouw adres geen brief is ontvangen.

Lieneke Meurs

Waarom is dit bericht niet te vinden op de website van Zuidas als je nu "gewoon" op Zuidasdok berichten klikt? En waarom worden wij buurtbewoners hier niet afzonderlijk over ingelicht? Het hele weekend is het een vreselijk lawaai, staat mijn huis te te trillen en 's nachts gaat dat wel degelijk door, slapeloosheid het gevolg voor mij. Hoe vaak gaat dit nogmaals gebeuren? Kan er geen compensatie geboden worden? Gaat het bouwen gedurende tien jaar van het Dok straks dezelfde overlast opleveren?

Imce, Zuidasdok

Beste Lieneke, vervelend dat je overlast hebt ervaren. Je hebt helemaal gelijk dat het artikel in eerste instantie niet goed vindbaar was, sorry daarvoor. Naast het artikel op de website is er een brief huis-aan-huis verspreid rond 24 februari en de VIA is op dezelfde datum met een bericht geïnformeerd inclusief de link naar dit artikel. Van zaterdag 20.00 uur tot zondag 09.00 vonden er geen werkzaamheden plaats. Zondagavond tussen 21.00 uur en 02.00 uur zijn er nog wel werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor met een stopmachine. Deze machine licht het spoor op en stopt ballast onder de dwarsliggers waardoor het spoor in een rechte lijn komt te liggen.