skip to main content

Public space renovations in Benjamin Brittenstraat, Peter Schatstraat and Leonard Bernsteinstraat will start in May 2020. Anneke de Jong explains why it had to take so long and what the end result is going to look like.

As early as in April 2018, the first resident consultation took place regarding the renovation of the three side streets of Gershwinlaan. ‘We thought it would be nice to set out a plan together with the residents’, says Anneke de Jong, project manager. We even launched a special app (the OppApp) for everyone to make their wishes known. ‘This was unique within the municipality and a good way to reach a lot of people.’

Space for exercise and relaxation
Boerplay

Greenery, meet, play

As it turned out, there was a great need for plenty of space for greenery, space to meet each other and space to play. De Jong: ‘Our designers presented their preliminary sketches to the residents on 22 September 2018. This resulted in a number of important changes after which the designers went back to their drawing board to finalise the design.’

Silence

But then there was utter silence. De Jong: ‘In the beginning, we were really on a roll, but we encountered some problems along the way.’ The final design proved to be too expensive. ‘This was caused by numerous things. The cost of materials had increased significantly in the meantime, and the great demand of materials caused a shortage and therefore a longer delivery time. It was also hard to find a contractor who could take on this intensive, yet relatively small project within budget.’

Space to play
Boerplay

Good news

Unfortunately, we were not able to live up to our promise to fill the pits in autumn of 2019. De Jong: ‘I’m glad I can finally announce some good news. We’ve finalised the design, we were able to incorporate the wishes and stayed within budget. We’ve also found a great contractor, so we can now get started on the realisation.’ Residents will start to notice activity no sooner than May, but behind the scenes, the supplier is already working hard on the park benches, playground equipment and outdoor gym equipment. ‘Residents can then finally enjoy the filled pits in their street.’

Give your opinion

Shakhnoza

Hello. Could you please place a no dogs sign as well? At least for the kids playground? The dogs are there daily :(

Related articles

Cabaret amidst the cacti

It must have been quite a surprise to the small, obscure flies that call the Botanic Garden Zuidas home. On 4 September 2020, they witnessed how it was being transformed into an open-air theatre for the first performances of the Huiskamerfestival (‘Living Room Festival’).

The New Courthouse from inside

Now that most of the scaffolding inside the new courthouse has been removed, it is finally possible to see what the NACH construction consortium and the court had always envisaged: a prominent, recognisable, authoritative and functional building, with some surprising elements.

McDonald’s will speak with residents

McDonald’s plans to talk with residents of The Gustav building on Mahlerlaan. The fast-food chain would like to open a branch on the ground floor of this residential complex. More than 80 objections have been lodged with Zuid district concerning the plan.
More posts