skip to main content
De Boelelaan, Central Section

For some time now, we have been working on updating De Boelelaan, an important traffic artery in Buitenveldert and Zuidas. We have already done work on the western and eastern part of De Boelelaan. Now, we will focus on the central section, between Beethovenstraat and Parnassusweg.

The design and appearance of the central section of De Boelelaan dates in part from the 1960s, so it is due for an update. The priorities for this redesign are quality, road safety and overall design. We have set out all our plans, based in part on the input we received during the information meeting held on 12 June 2019, in a Draft Memorandum of Principles. That memorandum was accepted by the city council on 20 March 2020.

De Boelelaan is an important traffic artery
Marcel Steinbach

What are the plans?

De Boelelaan is an important traffic artery for motor vehicles, bicycles and pedestrians. To allow enough space for all forms of traffic, we have included cycle paths, pedestrian routes and the parallel access road in our plans for this section of De Boelelaan. In particular, we aim to provide a safe and comfortable route for cyclists and pedestrians between Gershwinplein and Willem van Weldammelaan. An important part of this route is the crossing at Willem van Weldammelaan. Here, we plan to create a pedestrian crossing and an ‘island’ between the carriageways for increased safety.

Parking spaces and large green area

To make space for other purposes, we plan to remove many of the parking spaces along part of the parallel access road. Studies have shown that these parking spaces are often used by visitors to Zuidas. These visitors can also use the parking garages in Zuidas. Following the renovation project, there will still be enough parking spaces for residents who live in De Boelelaan along the parallel access road and in Groningenstraat. We also plan to combine the cycle path along the side of the buildings with the access road. These two modifications will create a long, wide traffic-free strip on the north side of the road. We want to design this strip together with local residents. Our initial proposal is for a green space suitable for walking and recreation.

Projected timetable

2019
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2020
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2021
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Excavation of test trenches
Adoption of the Draft Memorandum of Principles
De Boelelaan by night
Marcel Steinbach

What are the next steps?

The design for the road will now be developed in further detail, incorporating two motions that have already been adopted. The first motion relates to an additional variation on the design without any parking spaces along part of the access road. The second motion relates to the option of including an urban wood or forest garden in the design for the area of green space.

Would you like to contribute your opinions?

Since Monday 24 August, it has been possible to discuss the design for the new green space with other stakeholders and interested parties. This can be done online, using the ‘Opp App’. The discussion is open for a period of three weeks, until Monday 14 September. You can install the app on your phone to take part. We expect to finalise the design for this area towards the end of the year. We will then submit the design to the city council. After that, we will make preparations for the implementation phase. This will start at the end of 2021 at the earliest and will probably last over a year.