skip to main content
Zuidoever

Despite their care needs assessment, the future residents of Zuidoever will be given full control of their own lives to the greatest extent possible, and the building is specifically designed to enable this. Seventeen apartments will be constructed on the ground floor and the first two floors, with two apartments for couples to be constructed on the third floor. The apartments will overlook a beautiful and spacious garden on the outside, as well as a winter garden with a glass roof situated inside the complex. As a result, the residents can go ‘outside’ practically all year round. An underground car park with ten parking spaces will also be constructed. The building stands out thanks to its greenery, such as the winder garden, green roofs and integrated flower boxes on both the inside and outside of the balustrades in the communal access areas.

Construction schedule for Zuidoever

2017
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2018
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
2019
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Preparation work
Construction of dam walls
Screwing in of piles
Foundations and excavation of construction pit
Concrete main building shell
Tangram Architekten

Parties involved

Stichting Cordaan is the client, the design was devised by the Amsterdam-based firm Tangram Architekten and the main contractor for the construction work is M.J. de Nijs en Zonen, based in Warmenhuizen.

Sustainability

The project has strict requirements with regard to energy efficiency and comfort. The building has an average GPR score of 8 (GPR = Municipal Practice Guideline for sustainable construction), with a score of 9 for the Energy category and 8.8 for the Health category.

Additional information

  • 54 residential units
  • 4 above-ground storeys
  • 1 below-ground storey
  • Height of building: 16 metres
  • 135 piles
  • Total GFA: 6,340m, of which nearly 4,000m² is for residential use

Further details

20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2463 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2462 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2461 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2433 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2429 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2427 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2426 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2425 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2420 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2419 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2418 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2417 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2416 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2414 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2409 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2408 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2404 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2401 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2400 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2399 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2392 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2390 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2389 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2386 20200423 zuidoever [marcel steinbach]_MST2385

Gallery

Above a selection of images. The complete archive of images is available in our gallery.

See all images

Related articles

Zuidoever welcomes first residents on 1 June

After a two-year construction process, Zuidoever is now preparing for its first residents. ‘Although I really enjoyed the building work, I’m looking forward to welcoming the first residents even more. That’s what you do it for’, says location manager Barbara Voermans.
More posts