skip to main content
Atrium

Vanaf de ontwikkeling van de Zuidas begin jaren zeventig fungeert het Atrium op de hoek van de Strawinskylaan en Parnassusweg als vast referentiepunt. Het oorspronkelijke gebouw bestond uit een centrale kern met drie torens. De bestaande delen zijn gerenoveerd en twee nieuwe torens zijn toegevoegd, inclusief algemene en commerciële ruimten.

De uitdaging was het onderling verbinden van de vijf torens. Daarom is gekozen voor een hart van het gebouw op de eerste verdieping, van waaruit alle ruimtes worden ontsloten. Er zijn twee nieuwe atria gemaakt die een brug slaan tussen bestaande bouw en nieuwbouw. Door de nu vijf atria en het inspelen op de diepte van de gevel valt daglicht volop binnen.

Rechts de 5 torens van Atrium

De nieuwe torens en luifels omarmen het bestaande complex, dat door gebruik van duurzame en robuuste materialen en op elkaar afgestemde kleuren een uniforme uitstraling heeft gekregen. De nieuwe torens hebben binnentuinen die op diverse hoeken over meerdere verdiepingen zijn aangebracht en van buitenaf zichtbaar zijn.

Aan de boulevardzijde van het gebouw is een tuin, die ook als ontmoetingsplek fungeert. Tenslotte zijn een ondergrondse parkeergarage en op de begane grond openbare ruimtes gecreëerd. Het markante kantoorgebouw is nu een aantrekkelijk, dynamisch en multifunctioneel centrum van de volop in ontwikkeling zijnde Zuidas.

Duurzaamheid

Het Atrium heeft het BREEAM-Excellent certificaat verkregen.

Specificaties

  • Grootte: 70.000 m2
  • Kantoor, commerciële ruimtes, parkeergarage
  • Opdrachtgever: G&S Vastgoed, Icon Real Estate
  • Architect: MVSA Architects
  • Aannemer: Dura Vermeer – De Nijs

Planning

  • Start bouw: 2017
  • Opgeleverd: 2018

Gerelateerde artikelen

3

‘We zijn er om mekaar te helpen, nietwaar’

Henk Appels zwaait binnenkort af als Building Manager van het Atrium aan de Strawinskylaan. Hij ziet de drukte toenemen: er worden woningen gebouwd, en in de toekomst komen er een tunnel en een passage bij. ‘We moeten het toch samen doen.’
wonen
2

Beeldend kunstenaar siert Atrium-garage met ‘muurcarnaval’

Beeldend kunstenaar Cesare Botti heeft een kunstwerk aangebracht op de helling van de oude garage van Atrium, tegenover hotel INNSiDE. Hij deed dat op initiatief van Zuidasdok. Zijn ‘Mural Carnival’ is tijdelijk: hier komt de Brittenpassage.
1

WeWork verovert de wereld en het Atrium

WeWork is een bedrijf dat in een rap tempo de wereld over gaat met flexibele werkplekken, een wereldwijde en groeiende community. En straks ook met woningen en kinderopvang. Sinds de zomer van 2018 heeft WeWork een vestiging in het gloednieuwe Atrium.