skip to main content
Fietsenstalling Amsterdam RAI

Het station aan de oostelijke kop van de Zuidas heeft een transformatie en uitbreiding ondergaan. De bewaakte fietsenstalling is integraal onderdeel geworden van het stationscomplex en biedt plaats aan circa 1.800 verschillende typen fietsen. De fietsenstalling is nu ook bereikbaar via het station.

De stalling is gemoderniseerd en uitgebreid met een glazen serre; een stralend lichtpunt tussen de viaducten van de snelweg en de sporen. Een directe verbinding tussen de stationshal en de stalling zorgt voor extra comfort. Door de transparante gevels heeft het gebouw een sterk visuele relatie met de omgeving, met een positief effect op de uitstraling, sociale veiligheid en natuurlijke oriëntatie. Ook via glazen daklichten stroomt het daglicht op de verdieping de stalling binnen.

Aan het eind van alle gangpaden is de wand voorzien van fotoprints. Zo eindigen de paden niet met een vervelend ‘dead end’, maar met een kleurrijk en aantrekkelijk tafereel. Duurzaam is het project omdat de stalling een tweede leven is geschonken. Ze wordt nu efficiënter benut en kan weer decennia lang haar functie vervullen. Door de transformatie en uitbreiding van het gebouwde volume krijgt ook de openbare ruimte in dit hoogwaardige centrumgebied een kwaliteitssprong. Het voormalige woud van fietsen rondom de stationshal is nu binnen ondergebracht.

Fietsenstalling RAI met kunst

Specificaties

  • Opgeleverd: 2020
  • Start bouw: 2019
  • Grootte: 1.560 m² fietsenstalling voor bijna 1800 fietsen
  • Opdrachtgever: Prorail
  • Architect: StudioSK, Movares
  • Aannemer: J.P. van Eesteren

Gerelateerde artikelen

reizen
9

Sluitstuk werk rondom station RAI van start

Toegegeven: het stukje werk waarbij de stoep en het fietspad rondom metro- en treinstation RAI aangepakt wordt, is niet heel ingewikkeld. ‘Maar dit werk vormt wel het sluitstuk in het gebied’, vertelt projectleider Hanno de Groot.