skip to main content
Gerrit Rietveld Academie

Het hoofdgebouw, een ontwerp van architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld, werd ontworpen tussen 1950 en 1963 en kwam gereed in 1966. Het is het grootste gebouw dat Gerrit Rietveld heeft verwezenlijkt. Tussen opdracht en oplevering zat een lange periode van voorbereiding waarin Rietvelds ontwerpen een belangrijke ontwikkeling doormaakten. Gerrit Rietveld heeft de oplevering van het gebouw niet meer kunnen meemaken, hij overleed tijdens de bouw ervan.

In 1967 betrok de academie het gebouw. Toen in 1968 de school onderdeel werd van het Hoger Beroepsonderwijs en de status kreeg van Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, werd als eerbetoon aan Rietveld de naam veranderd in Gerrit Rietveld Academie. In 2004 is het gebouw grotendeels gerenoveerd.

Het Benthem Crouwel-gebouw

Het tweede gebouw is in 2003 gebouwd door Benthem Crouwel Architects ter uitbreiding van de Rietveld Academie. In dit gebouw bevinden zich aan de noordzijde atelierruimten en aan de zuidgevel kantoorruimten. Op de begane grond bevindt zich de receptie. De gevelbekleding van de zuid- en oost gevel bestaat uit zo’n 16.000 gegoten glazen elementen. 

Het FedLevgebouw

Het derde gebouw van de Rietveld Academie maakt de bestaande gebouwen en het daartussen gelegen terrein één geheel. Het FedLevgebouw is sinds januari 2019 volledig in gebruik.

Het ontwerpteam gelieerd aan de academie, is voortgekomen uit een Do-It-Yourself prijsvraag uitgeschreven door de academie. Het paviljoenachtige gebouw organiseert op een vanzelfsprekende manier de drie gebouwen tot een nieuwe campus situatie. Het biedt onderdak aan werkplaatsen, een filmstudio, theorieruimten en ateliers en kenmerkt zich door een landschappelijke ruimtelijkheid. Het is een continue ruimte waarin vloeren verbonden door trappen in elkaar overlopen, waarin veel glas wordt toegepast en gangen en trappenhuizen zijn vermeden.

Verbinding tussen meerdere panden

De buitenruimte is onderdeel van het onderwijslandschap: het dak van het lage gebouw is uitgevoerd als dakterras met voorzieningen om te bouwen, de gevel op de begane grond kan worden opengevouwen, de buitenruimte kan bij de assemblagehal getrokken en de werktafels kunnen naar buiten worden gerold. Transparantie, lichtheid, ruimtelijke beweging en verrassende visuele verbanden in het interieur en met de omgeving bepalen het architectonisch beeld. Daarmee is een conditie gecreëerd waarbij interdisciplinariteit, kruisbestuiving en uitwisseling binnen de academie worden afgedwongen.

Specificaties

  • Opgeleverd: 2019
  • Start bouw: 1950
  • Grootte: 3.250 m2 werkplaats, filmstudio, bibliotheek, onderwijsruimte, presentatieruimte
  • Opdrachtgever: Stichting Gerrit Rietveld Academie
  • Architect: Paulien Bremmer-Fedlev, Hootsmans architectuurbureau
  • Aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen

Gerelateerde artikelen

wonen

Rietveld-studenten scheppen kunst in hotel INNSiDE

Het gloednieuwe INNSiDE hotel by Meliá heeft zo’n twintig kamers beschikbaar gesteld als atelier voor studenten van de nabijgelegen Gerrit Rietveld Academie. Zij werken er aan kunst die vervolgens een plek krijgt in het hotel.
wonen
1

De weerbarstige gevel van 'de Rietveld'

‘Een gaaf rhytmisch betonskelet, niet verder bekleed, dan voor goed onderhoud en aangenaam gebruik wenselijk is.’ Met die visie ontwierp Gerrit Rietveld de academie die zijn naam draagt. Het maakte het gebouw tot monument. En tot lastpak.
wonen

Verjaardagstentoonstelling voor Gerrit (50) en Willem (28)

De Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut zijn jarig. Bovendien opent op 2 november het nieuwe gebouw van de Gerrit Rietveld Academie. Beide zijn aanleiding voor een expositie, van 3 tot 25 november. Toegang is vrij.