skip to main content
Miles Building

Met het Miles Building is een andersoortig gebouw toegevoegd aan dit deel van de Zuidas, waarin grootschalige bouwblokken georganiseerd zijn volgens een gridstructuur. Met zijn cour heeft het Miles Building een intiemer karakter in deze stedenbouwkundige context.

Het programma rondom de binnenplaats is zodanig gemodelleerd dat het gebouw zich zowel naar de belendende hoogbouw voegt als naar de aangrenzende De Boelegracht. Georiënteerd op zowel de zon als op de lange zichtlijn over de De Boelegracht heen, profiteren de hogere bouwdelen maximaal van hun ligging. De relatie met het water wordt versterkt door een vijver die als een scharnier de hof en de gracht met elkaar verbindt.

In het Miles Building zijn diverse woningtypen gerealiseerd. Een ervan zijn de luxe loftwoningen met vides en puien over twee woonlagen die boven de vijver hangen. Op maaiveldniveau biedt het ontwerp, naast een commerciële plint over drie bouwlagen in splitlevel, ruimte aan doorzonstadswoningen die straat en hof met elkaar verbinden. Het zwarte metselwerk omwikkelt het bouwvolume en maakt dit wooncarré met zijn wisselende hoogtes tot een sculpturaal geheel.

Nominaties

Nominatie Amsterdamse Architectuur Prijs 2012

Bijzonderheden

  • Opgeleverd: 2012
  • Start bouw: 2010
  • Grootte: 71 woningen, 1.100m2 commerciële ruimte op de begane grond, parkeergarage ondergronds
  • Opdrachtgever: Bouwfonds, ERA Contour
  • Architect: Bedaux de Brouwer Architecten
  • Aannemer: Bedaux de Brouwer Architecten