Fietsenstalling Strawinskylaan

Binnenkort verdwijnt een flink aantal fietsparkeerplekken vanwege de bouwwerkzaamheden voor het project Zuidasdok. Tegelijkertijd verwachten we de komende jaren een flinke toename van het aantal fietsers. Immers: Zuidas groeit, net als het aantal reizigers van en naar station Amsterdam Zuid. Met fietsparkeergarage Strawinskylaan, onder de voormalige Vijfhoek, zorgen we voor 3.750 extra plekken.

Strawinskylaan, de stalling onder waar voorheen de Vijfhoek lag, wordt de derde ondergrondse fietsparkeergarage in Zuidas, na die onder het Mahlerplein (3.000 plaatsen) en onder het Zuidplein (2.500 plaatsen). De ingang voor de fietsers bestaat uit een volledig glazen entreegebouw. In deze hoofdentree brengen twee tapis roulants (rolbanden) de fietsers naar beneden en naar boven. Wie zijn fiets heeft weggebracht of weer komt ophalen, komt binnen of verlaat de garage via een voetgangersentree onder het viaduct van de Strawinskylaan. De parkeergarage is ruim opgezet. Een centrale corridor, zo breed als de Kalverstraat, ontsluit de fietsparkeervoorzieningen. Boomvormige kolommen en indirect verlichte plafondeilanden moeten zorgen voor een aangename sfeer in de stalling. Het geheel krijgt een de uitstraling van een transparant paviljoen, met veel licht.

Na voltooiing van de bouw wordt het maaiveld opnieuw ingericht en keert het groen terug.

Planning bouw fietsparkeergarage Strawinskylaan

Artist impression van het interieur
Artist impression van het interieur Foto: wUrck

Realisatie

Het ontwerp is gemaakt door wUrck. Het werk wordt uitgevoerd door Van Boekel Zeeland BV. Opdrachtgever is Amsterdam Zuidas.

Artist impression hoofdentree vanaf het plein
Artist impression hoofdentree vanaf het plein Foto: wUrck
Artist impression voetgangersentree onder het Stravinskyviaduct
Artist impression voetgangersentree onder het Stravinskyviaduct Foto: wUrck

Duurzaamheid

Er komen nogal wat Amsterdammers met de auto naar hun werk in Zuidas. Dat veroorzaakt wat ons betreft onnodige drukte, in het verkeer en op parkeerplaatsen in en om Zuidas. We investeren fors in de fiets als alternatief voor de auto. De fietsparkeergarages, waaronder Strawinskylaan, bieden bovendien aan treinreizigers prima mogelijkheden om na aankomst de ov-fiets te pakken naar hun bestemming.

Aannemer Van Boekel Bouw & Infra, die de fietsparkeergarage bouwt, heeft als maatschappelijk doel de leefomgeving duurzamer te maken. Het bedrijf scoort het maximale niveau op de zogeheten CO2-prestatieladder.

Foto: Marcel Steinbach

Bijzonderheden

  • 4.200 m2 ondergrondse ruimte
  • goed voor 3.750 fietsen
  • derde ondergrondse fietsparkeergarage rond station Amsterdam Zuid
Foto: Marcel Steinbach

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

27 december 2019 | 15:54

Nik

Waar staat de contact gegevens? Telefoon nummer? Email adres?

Schrijf een reactie
1
+1
30 december 2019 | 13:45

Kim | Amsterdam Zuidas

@Nik,
Dat is afhankelijk van je vraag. Via de NS kom je al een heel eind, maar ik geef toe: het is niet makkelijk te vinden.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Kim | Amsterdam Zuidas
10 september 2018 | 12:44

Marlies | Amsterdam Zuidas

Rond het Strawinskyhuis wordt momenteel veel gewerkt. Wij snappen dat dit overlast met zich meebrengt. Als de Vijfhoek klaar is – volgens de planning (en het bouwbord) begin 2019, dus voor het voorjaar – is het Strawinksyhuis weer van twee kanten toegankelijk. Inmiddels is de fietskelder wel weer goed bereikbaar.
Het werk aan het park is buiten nog niet zo zichtbaar, maar gaat wel volgens planning. In de fabriek wordt momenteel hard gewerkt aan de natuurstenen elementen die erin komen.
Ook wij zien behoorlijk wat fietsen op straat staan. Binnenkort plaatsen we borden die fietsers naar de fietsparkeergarage verwijzen. Als deze borden er staan, kunnen we op plekken waar geen fietsen mogen staan gaan handhaven.
Na de oplevering van het kantoor van de Goede Doelen Loterij eind dit jaar en het park, gaan we dit deel van de Prinses Irenestraat opnieuw inrichten. Er wordt dus nog wel even gewerkt, maar er komt een heel mooi stukje Zuidas voor terug.

Schrijf een reactie
1
+1
Foto van Marlies | Amsterdam Zuidas
26 augustus 2018 | 09:36

Ronald Schilp

Het zou zeker fijn zijn als het Strawinskyhuis, waar ik ook werk, weer van twee kanten bereikbaar is. Zijn we hopelijk ook meteen van die fietsen verlost die lukraak tegen het hek en de lantaarnpalen op het terrein van het Strawinskyhuis worden geplaatst, waarna een groot aantal van die fietseigenaren naar station Zuid loopt om daar de reis te vervolgen. Het is verder ook geen gezicht al die fietsen en scooters die tegen hekken, tuinafscheidingen en al wat niet meer voorhanden is in de Prinses Irenestraat, worden geplaatst. En daar is nu juist die mooie ondergrondse fietsparkeergarage voor gebouwd. Er staat ondertussen een groot soort billboard in de zandbak waarop te lezen is dat het park in het voorjaar van 2019 gereed zal zijn. Dus alweer uitstel.
En dan maar hopen dat het park boven de garage gevrijwaard blijft van her en der geparkeerde fietsen.

Schrijf een reactie
1
+1
25 augustus 2018 | 20:58

Maria Leijten

Ik werk in het Strawinsky huis en zou het fijn vinden als de entree spoedig weer van twee kanten bereikbaar is.

Schrijf een reactie
1
+1
20 juni 2018 | 12:36

Ronald Schilp

Ik zie op de planning dat de inrichting van het maaiveld vanaf maart 2018 zou gaan starten. Het is nu bijna eind juni en het maaiveld is nog steeds een zandvlakte. Enig idee wanneer wel gestart gaat worden met de inrichting van het maaiveld?

Schrijf een reactie
2
+1
20 juni 2018 | 13:49

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste Ronald,
Bedankt. De voorbereidende werkzaamheden beginnen een dezer weken. Naar verwachting is het park voor het einde van het jaar klaar.

Schrijf een reactie
+1