Strawinskylaan

Binnenkort verdwijnt een flink aantal fietsparkeerplekken vanwege de bouwwerkzaamheden voor het project Zuidasdok. Tegelijkertijd verwachten we de komende jaren een flinke toename van het aantal fietsers. Immers: Zuidas groeit, net als het aantal reizigers van en naar station Amsterdam Zuid. Met fietsparkeergarage Strawinskylaan, onder de voormalige Vijfhoek, zorgen we voor 3.500 extra plekken.

Strawinskylaan, de stalling onder waar voorheen de Vijfhoek lag, wordt de derde ondergrondse fietsparkeergarage in Zuidas, na die onder het Mahlerplein (3.000 plaatsen) en onder het Zuidplein (2.500 plaatsen). De ingang voor de fietsers bestaat uit een volledig glazen entreegebouw. In deze hoofdentree brengen twee tapis roulants (rolbanden) de fietsers naar beneden en naar boven. Wie zijn fiets heeft weggebracht of weer komt ophalen, komt binnen of verlaat de garage via een voetgangersentree onder het viaduct van de Strawinskylaan. De parkeergarage is ruim opgezet. Een centrale corridor, zo breed als de Kalverstraat, ontsluit de fietsparkeervoorzieningen. Boomvormige kolommen en indirect verlichte plafondeilanden moeten zorgen voor een aangename sfeer in de stalling. Het geheel krijgt een de uitstraling van een transparant paviljoen, met veel licht.

Na voltooiing van de bouw wordt het maaiveld opnieuw ingericht en keert het groen terug.

Foto bij
Foto: wUrck

Realisatie

Het ontwerp is gemaakt door wUrck. Het werk wordt uitgevoerd door Van Boekel Zeeland BV. Opdrachtgever is Amsterdam Zuidas.

Foto bij
Foto: Marcel Steinbach

Duurzaamheid

Er komen nogal wat Amsterdammers met de auto naar hun werk in Zuidas. Dat veroorzaakt wat ons betreft onnodige drukte, in het verkeer en op parkeerplaatsen in en om Zuidas. We investeren fors in de fiets als alternatief voor de auto. De fietsparkeergarages, waaronder Strawinskylaan, bieden bovendien aan treinreizigers prima mogelijkheden om na aankomst de ov-fiets te pakken naar hun bestemming.

Aannemer Van Boekel Bouw & Infra, die de fietsparkeergarage bouwt, heeft als maatschappelijk doel de leefomgeving duurzamer te maken. Het bedrijf scoort het maximale niveau op de zogeheten CO2-prestatieladder.

Foto bij
Foto: Marcel Steinbach

Bijzonderheden

  • 4.200 m2 ondergrondse ruimte
  • goed voor 3.500 fietsen
  • derde ondergrondse fietsparkeergarage rond station Amsterdam Zuid

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

89%Nuttig
16 van de 18 mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel