skip to main content
Wat maak je me nou?

Wat maak je me nou?

Eindelijk is het zover: in januari start de herinrichting van het deel van het Mahlerplein dat ten zuiden van de Mahlerlaan ligt. In maart 2021 ligt er dan een groen plein dat niet langer onderdoet voor z’n knappe noordelijke wederhelft.

Zuidelijk deel Mahlerplein krijgt upgrade

Eindelijk is het zover: in januari start de herinrichting van het deel van het Mahlerplein dat ten zuiden van de Mahlerlaan ligt. In maart 2021 ligt er dan een groen plein dat niet langer onderdoet voor z’n knappe noordelijke wederhelft.

Tussen station Amsterdam Zuid en de Mahlerlaan ligt sinds 2015 een prachtig plein. Vergeleken met dit deel plein komt het andere deel van het plein – gelegen tussen de twee torens van Symphony en de Mahlerlaan – er bekaaid vanaf. Het is vooral een standplaats van fietsen en scooters, tot ergernis van veel bewoners. Vooral omdat er een prima alternatief enkele tientallen meters verderop ligt: de ruime en gratis ondergrondse stalling Mahlerplein. Voor de scooters en motoren maakten we eerder al stallingplekken aan de Mahlerlaan.

Hoger plan

Genoeg reden om ook dit deel van het Mahlerplein naar een hoger plan te tillen. Het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat beide delen van het plein op elkaar aansluiten en qua uitstraling een eenheid vormen. Net als bij het noordelijke deel van het plein maken we hier de brede natuurstenen randen en komen er dezelfde bollen, bomen en planten. Door deze natuurstenen vormen te realiseren, blijft er op het vernieuwde plein straks minder plek over voor fietsen en scooters. Daarnaast onderzoeken we samen met stadsdeel Zuid of er hier een mogelijkheid is om te handhaven op het hinderlijk parkeren van een voertuig. Deze uitkomst kan nog wel even op zich laten wachten. In de tussentijd hopen we dat het nieuwe ontwerp ontmoedigt om te parkeren en dat mensen hun fiets gewoon in de ondergrondse stalling zetten.

Planning

Vanaf 11 december 2020 vragen we om uw fiets of scooter elders te parkeren, zodat we op 11 januari 2021 kunnen starten met de ‘make-over’. De eerste week richten we het werkterrein in en breken we het huidige plein af. Rond 18 januari wordt het natuursteen geleverd. Eind januari zijn dan de eerste contouren van de upgrade al zichtbaar. In februari werken we aan de grondlaag en leggen we de groeiplaats voor de bomen aan. Dit is een precies klusje, want de hele constructie bevindt zich boven een parkeergarage. Een juiste verdeling van het gewicht en een juiste afwatering is daarom erg belangrijk. Eind februari of begin maart plaatsen we de bomen en ruimen we het werkterrein op. Als alles volgens plan verloopt, is het plein in maart 2021 klaar.