skip to main content
Werkzaamheden station Amsterdam Zuid

Werkzaamheden station Amsterdam Zuid

Let op: deze pagina wordt geregelmatig geüpdatet. Alle planningen zijn onder voorbehoud.

Van 13 mei tot 26 augustus 2024 werken we in de Minervapassage, de bestaande reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid. De passage wordt in de toekomst veel hoger en breder dan nu. Daarom vervangen we in delen het bestaande dak van de passage, onder de metro. Het werk nu gaat om het tweede dakdeel.

Van het werk in de Minervapassage gaan reizigers en omwonenden zeker iets merken:

 • Vanaf mei zijn er minder toegangspoortjes naar de metroperrons
 • Vanaf 6 juli is één lift beschikbaar naar de metroperrons
 • Vanaf 6 juli is het perron van metro 50 en 51 richting Isolatorweg afgesloten
 • Vanaf 7 juli komen en gaan metro 50 en 51 vanaf een ander perron
 • Voor de metro is er een aangepaste dienstregeling (treinen rijden hun normale dienstregeling) 

13 mei-5 juli

De voorbereidende werkzaamheden beginnen op 13 mei met het plaatsen van bouwhekken rondom de eerste rij metropoortjes (gezien vanaf het Zuidplein). De metroperrons blijven bereikbaar via de overige metropoortjes, twee (rol)trappen en liften. Meer over het voorbereidend werk.

6 juli-26 augustus

Vanaf 6 juli werken we 24 uur per dag aan het noordelijke metroperron en metrospoor. Tussen de Beethovenstraat en de Parnassusweg brengen we die op de juiste hoogte. Het werkterrein in de Minervapassage breiden we uit om steunpunten te bouwen waarop het nieuwe dakdeel komt te rusten. De metroperrons blijven bereikbaar via één (rol)trap en één lift. Meer over de werkzaamheden.

Perron afgesloten

Gedurende deze periode is het perron van metro 50 en 51 richting Isolatorweg afgesloten. Deze metrolijnen blijven de hele periode rijden, maar minder vaak en vanaf een ander perron dan u gewend bent. In plaats van 12 metro’s per uur per richting, vertrekken er deze periode 6 per uur per richting.

Knip metro 51 en 52

Om zo veel mogelijk metro’s te kunnen laten rijden komt er een ‘knip’ bij station Amsterdam Zuid’. Dat betekent dat:

 • Metro 51 heen en weer rijdt tussen metrostation Isolatorweg en station Amsterdam Zuid (spoor 1)
 • Metro 50 heen en weer rijdt tussen station Amsterdam Zuid en metrostation Gaasperplas (spoor 3)
 • Metro 52 (Noord/Zuidlijn) rijdt gedurende de gehele periode volgens de normale dienstregeling.

Toegankelijkheid en speciaal vervoer

Tussen 6 juli en 26 augustus is er één (rol)trap en één lift beschikbaar naar de metroperrons. Aan het Matthijs Vermeulenpad (WTC/Zuidplein) en aan de Arnold Schönberglaan (Mahlerplein) staan taxibusjes klaar om mensen die slecht ter been zijn van het Zuidplein (WTC) naar het Mahlerplein te rijden en vice versa. Dit vervoer is beschikbaar op:

 • Donderdag 11 juli: van 21.00 tot 00.00 uur
 • Zaterdag 10 augustus: van 06.30 tot 00.00 uur
 • Zondag 11 augustus: van 07.30 tot 00.00 uur

Waarom ‘s avonds, ‘s nachts en in weekenden?
De vernieuwing van het zeer drukke station Amsterdam Zuid is een uitdagende klus. De werkzaamheden kunnen we niet uitvoeren zonder hinder voor reizigers, bedrijven en omwonenden. Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren, werken we in de avond en soms in de nacht of in het weekend. De vele openbaar vervoerreizigers kunnen dan op werkdagen gebruik blijven maken van het station. We vinden het vervelend dat omwonenden hierdoor juist buiten werkdagen overlast ervaren. Met de diverse maatregelen proberen we deze overlast zo veel mogelijk te beperken.

Hinder in detail

6-15 juli

In de luwe uren (tussen 10.45-15.30 uur en tussen 19.30-01.30 uur) versmallen we de Minervapassage. In de nacht gaat het werk door en is de passage zoals gewoonlijk tot 5.00 uur volledig gesloten.

6-7 juli

Van 6 juli 01.00 uur tot 7 juli 05.00 uur rijdt metro 50 en 51 niet vanwege damwandwerkzaamheden. Er rijden bussen van station Amsterdam Zuid naar station Amstelveenseweg (metro 52 (Noord/Zuidlijn) rijdt wel).

11-12 juli

Vanaf donderdagavond 11 juli om 21.00 uur tot vrijdagochtend 12 juli 05.00 uur is de Minervapassage dicht aan de kant van het Zuidplein (WTC). Trein en metro zijn wel bereikbaar via het Mahlerplein, de trein ook via de opgang aan de Parnassusweg.

12-14 juli

De Parnassusweg is ter hoogte van het station aan beide zijden volledig afgesloten voor tram, voetgangers, fietsers en auto’s/motoren. Ook de toegang naar het treinperron is afgesloten. Er rijden geen trams tussen de Parnassusweg en Strawinskylaan. Tram 5 rijdt tot de Strawinskylaan vanaf de Zoutkeetsgracht en tram 25 tot de halte Parnassusweg (ten zuiden A10). Vanaf 15 juli rijden de trams weer normaal.

Weekend 13-14 juli

In de nachten hijsen we betonnen liggers uit. Wanneer deze werkzaamheden niet volgens planning verlopen, staan verkeersstops gepland in de reizigerspassage. Dat betekent dat reizigers ter hoogte van het metrogebied aan beide zijden worden tegengehouden. De wachttijd kan oplopen tot circa 10 minuten. De stationsentree aan het Mahlerplein blijft open en vanaf die kant zijn tijdens de verkeersstops treinen en metro’s bereikbaar.

15-19 juli

Parnassusweg is ter hoogte van het station tot vrijdag 19 juli aan beide zijden afgesloten voor voetgangers, fietsers en auto’s/motoren. De tram rijdt weer in beide richtingen en ook de toegang naar het treinperron is vanaf de zuidkant (Mahlerlaan) weer open.

Weekend 10-11 augustus

Het station is vanaf het Zuidplein dicht. Er is een omleidingsroute via de Parnassusweg richting het Gustav Mahlerplein. Het station is aan die kant wel open. De in- en uitgang voor treinreizigers aan de Parnassusweg is ook open. Vanaf de uitgang is met borden een looproute aangegeven richting de rechtbank en vice versa.

26 augustus

Alle metro’s rijden weer volgens dienstregeling en er zijn weer twee (rol)trappen en liften beschikbaar van en naar de metroperrons. De metropoortjes worden zo snel mogelijk teruggeplaatst.

Zuidasdok
De vernieuwing van Amsterdam Zuid is nodig omdat het station qua reizigersaantallen vergelijkbaar wordt met station Amsterdam Centraal: circa 300.000 openbaar vervoerreizigers per dag. De werkzaamheden maken deel uit van Zuidasdok, waarbij de A10 Zuid wordt verbreed en ondertunneld en station Amsterdam Zuid compleet vernieuwd.