skip to main content
Krav Maga for LGBTI people at Kindercampus

‘Duw de persoon tegenover je met al je kracht, en ik bedoel echt al je kracht, naar achter’, zegt de breedgeschouderde trainer terwijl hij zijn assistente een flinke zet geeft. Ze schiet enkele meters achteruit. ‘Schreeuw erbij, scheld wat mij betreft. Haal echt goed uit. Want zo gaat het in echte leven ook als je wordt aangevallen.’ De duo’s in de sporthal beginnen wat lacherig aan de oefening, uit ongemak misschien. Maar na flink wat aansporing van de trainer – ‘wat doe je met dat vingertje? Niemand gaat jou straks duwen met een vingertje, hoor’ – wordt er verwoed geduwd, gescholden, gevallen en verdedigd.

Veilig thuiskomen

Hier wordt lesgegeven in Krav Maga, een Hongaars-Israëlische verdedigingskunst, gebaseerd op de natuurlijke reacties van de mens in gevaarlijke situaties. ‘En geschikt voor iedereen’, aldus trainer Stephan Wattimena. Zelf kwam hij min of meer per toeval in aanraking met Krav Maga, nadat hij tig soorten zelfverdedigings- en vechtsporten had beoefend. Inmiddels is hij al bijna een decennium instructeur, verbonden aan de internationale Krav Maga-bond IKMF. ‘Een vriend van me zei ooit: Krav Maga is wat voor jou. Ik kende de sport alleen van YouTube, en had de associatie met agressiviteit en wapens. Maar dat is nu juist wat Krav Maga niet is.’ Wat dan wel? ‘Een manier om iedereen veilig thuis te laten komen.’

Trainer Stephan en zijn assistent-trainer

Macho mannen

Een opvallende verschijning in de groep vormt Levi. Sierlijk beweegt hij zijn getatoeëerde armen en benen terwijl hij spart met een jongen die vandaag voor het eerst meetraint. Geduldig laat Levi hem enkele technieken zien. Als hij even later een slok water drinkt aan de kant, vertelt Levi waarom hij hier is. Hij kreeg zelf te maken met fysiek geweld, en hield er PTSS aan over. Momenteel is hij daarvoor in behandeling. ‘Er werd me aanvullend aangeraden iets te doen aan mijn zelfvertrouwen. Wat ik hier fijn vind, is de gemoedelijke sfeer. Wat me tegenhoudt aan gewone sportlessen zijn de macho mannen die erop afkomen. Ik voel me daar snel zo bekeken, zo’n buitenstaander.’

Regenboog

Veel LHBTI’ers voelen zich geïntimideerd in de reguliere sportschool, zegt ook Jan Pieter de Lugt. Als voorzitter van de Stichting Pride and Sports, het nationale platform voor LHBTI’ers in de sport, kan hij het weten. Zodoende is De Lugt ook betrokken bij sportvereniging Tijgertje, en traint hij al jaren steevast iedere dinsdagavond mee met de Krav Maga-lessen. ‘We willen hier de safe space creëren die de gemeenschap elders mist. En dat lukt. Ik kan wel zeggen dat we alle letters van het alfabet en alle kleuren van de regenboog in ons ledenbestand hebben.’

Samen sparren

Roze Zaterdag-rellen

Maar ze komen niet alleen samen voor de gezelligheid, zegt De Lugt erbij. ‘Deze gemeenschap krijgt helaas vaak met geweld te maken, en heeft de fysieke en mentale weerbaarheid hard nodig. Veel van onze leden komen hier omdat ze iets hebben meegemaakt, of bang zijn daarmee geconfronteerd te worden.’ Het is precies de reden dat sportvereniging Tijgertje bijna veertig jaar geleden werd opgericht. In Amersfoort liep een optocht van homo’s en lesbiennes in de zomer van 1982 uit op rellen, waarbij sommigen van hen werden mishandeld. De Lugt: ‘De Roze Zaterdag-rellen waren traumatisch voor de gemeenschap. Ze heeft toen gezegd: Als niemand ons beschermt, doen we het zelf.’

Smarties

Ondertussen wordt er in de sporthal druk heen en weer gerend. ‘Stephan put ons op het eind graag nog even uit’, lacht Florine door het hijgen door, nadat ze haar sprint heeft volbracht. De les is inmiddels ten einde, en iedereen praat aan de kant nog wat na. Florine heeft pas een achttal Krav-Maga lessen gevolgd, vertelt ze. ‘Ik ben nog nooit met geweld geconfronteerd geweest trouwens, maar het voelt goed om te weten wat ik moet doen als dat wel gebeurt. Toevallig zei Jan Pieter zojuist dat ik zelfverzekerder oog dan toen ik hier net kwam kijken. Weet je wat grappig is? Ik ontdekte deze lessen via een advertentie op Instagram.’ Dan wordt Florine op haar schouders getikt. Het is Levi. Hij gaat de groep rond met een plastic bewaarbak, die hij onder Florines neus schuift. Hij bevat koekjes vol smarties in alle kleuren van de regenboog. ‘Zelf voor jullie gebakken,’ zegt Levi trots.

Give your opinion