skip to main content
Nieuwe watervertragende groenstrook in Kop Zuidas houdt de voeten droog

Groen in de openbare ruimte is niet alleen mooi en fris, het is ook een oplossing om droge voeten te houden in de stad. In Zuidas is de ruimte voor groen beperkt, daarom bundelen we als gemeente de krachten met Waternet en legden we in de nieuwe woonwijk Kop Zuidas een ‘watervertragende groenstrook’ aan. Deze strook vangt tijdelijk regenwater op en zorgt voor een goede afvoer ‘met vertraging naar het onderliggende riool,’ aldus ontwerper Cyrus Clark.

Waterneutrale wijk

Kindvriendelijke strook?

Vanuit de omgeving kwamen er wel vragen over de kindvriendelijkheid van de strook. ‘Die vraag snap ik, maar daar heb ik in mijn ontwerp rekening mee gehouden door er een opstaande rand aan toe te voegen.’ Hij vervolgt: ‘De bak is ook maar 35 cm diep met een zachte bodem door de planten. Echt kleine kinderen hou je sowieso in de gaten en voor grotere kinderen is het niet gevaarlijk. Het is overigens ook niet zo dat er constant water in staat, behalve dus als het echt heel hard heeft geregend.’

Clark deed inspiratie op voor de watervertragende groenstrook in Portland (USA): ‘In Portland regent het nog vaker en heftiger dan hier en de gemeente heeft het door de hele stad aangelegd. Wij gaven er qua ontwerp weer een heel andere draai aan, maar konden wel van hun leren. De watervertragende groenstrook is dus af en u kunt een kijkje nemen!

Geef uw mening