skip to main content

Besluitvorming

We bouwen aan de wijk Zuidas in opdracht van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Die opdracht voeren we graag uit in samenspraak met bewoners, omwonenden, bedrijven en instellingen, werknemers en ieder ander die zich betrokken voelt bij Zuidas.

De Visie Zuidas (pdf) geeft richting aan de lange termijnontwikkeling van de wijk: wat moet Zuidas worden en hoe gaan we dat realiseren? Antwoorden op deze vragen leiden tot plannen voor bijvoorbeeld buurten binnen Zuidas, afzonderlijke bouwprojecten of de openbare ruimte. Het maken van plannen en de besluitvorming daarover, gaat in Amsterdam meestal volgens een vast proces.

Inspraak

De gemeente is verplicht om tijdens de voorbereiding van een nieuwe ontwikkeling op verschillende momenten documenten openbaar te maken. De besluitvorming over een nieuwe ontwikkeling gaat in grote lijnen in vier stappen: het plan- en besluitvormingsproces ruimtelijke maatregelen (plaberum). Wanneer het gemeentebestuur van plan is om een besluit te nemen, kunt u in veel gevallen bezwaar maken. Een veel gebruikte manier van bezwaar maken is het indienen van een zogeheten zienswijze. Met een zienswijze geeft u een formele reactie op een plan of besluit dat de gemeente wil nemen. Een andere manier van bezwaar maken is uw standpunt kenbaar maken in een gemeenteraadscommissie of in een stadsdeelcommissie. Er zijn nog meer manieren om invloed uit te oefenen. Nadat de gemeente een besluit heeft genomen, kunt u nog in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bewonersparticipatie

Om goede besluiten te kunnen nemen, doet de gemeente meer dan alleen het formele proces van inspraak doorlopen. Sterker nog: sinds 1 juli 2024 is de inspraakverordening uit 2016 vervangen door de participatieverordening. In het verleden zocht de gemeente ook al de dialoog met bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden, om te zorgen dat plannen zo goed mogelijk aansluiten bij wat de stad wil. Nu is participatie een verplicht onderdeel van besluitvorming. Terwijl inspraak plaatsvindt aan het eind of tijdens de planvorming, zorgt bewonersparticipatie ervoor dat u al in een beginstadium invloed kunt uitoefenen. Goede participatie is maatwerk, dus ieder plan wordt weer net iets anders aangepakt. Hoeveel invloed bewoners kunnen uitoefenen op een plan, hangt van verschillende zaken af. Wanneer er al veel vastligt in andere plannen in de buurt, in beleid, of in landelijke wetgeving, dan zijn de mogelijkheden om een plan nog te veranderen beperkt. Ligt er nog niet zo veel vast, dan zijn er meer mogelijkheden om bewoners invloed te geven of om zeggenschap bij bewoners te leggen.

Praat mee

Ook wij zoeken nadrukkelijk de dialoog, om ervoor te zorgen dat plannen zo goed mogelijk aansluiten bij wat mensen graag willen. We gaan daarom graag met u in gesprek. U bent welkom in het Informatiecentrum Zuidas-Zuidasdok, u kunt ons bellen (0800-5065) of contact met ons opnemen via het contactformulier. Via deze website, onze social mediakanalen en via bijeenkomsten die we regelmatig organiseren, kunt u eveneens uw stem laten horen. Ook proberen we nieuwe vormen van participatie uit. Zo konden mensen die wonen in een van de zijstraten van de George Gershwinlaan via een app mee bepalen hoe de openbare ruimte eruit moest zien. Bewoners rond de Prinses Irenestraat konden meedenken over de inrichting van een klein parkje.

In gesprek in het informatiecentrum