skip to main content

Openbare ruimte

Zuidas groeit uit tot een zeer dichtbebouwde wijk. Juist om die reden is een aantrekkelijke inrichting van de openbare ruimte een van onze belangrijkste en meest uitdagende opgaven. Ook omdat er tegelijkertijd grote bouwwerkzaamheden gaande zijn.

Het gebied Zuidas wordt intensief gebruikt. De intensiteit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dat komt doordat er meer bewoners komen, maar ook bijvoorbeeld doordat er steeds meer bezoekers zijn: mensen die van elders in Amsterdam gemakkelijk via de metro komen, treinreizigers van, naar en door station Amsterdam Zuid, maar ook de groei van de VU en van het grote aantal scholen in Zuid.

Aangenaam verblijven

Het is onze opdracht om de schaarse ruimte zo in te richten dat het er aangenaam verblijven is, niet alleen voor bewoners, maar ook voor mensen die in Zuidas werken en studeren. En niet te vergeten voor planten en dieren. Zo realiseerden we in 2019 het Amaliaplein, bovenop de ondergrondse fietsenstalling Strawinsky (goed voor 3.750 fietsen). Tegenover de RAI vernieuwden we in 2022 het Europaplein-Oost. En in Kop Zuidas werkten we aan het Hogelandplein.

Bij de (her)inrichting van straten voegen we groen toe én maken we ruimte voor water. Zo kreeg de Zuidelijke Wandelweg in de buurt Kop Zuidas in 2016 de eerste ‘watervertragende groenstrook’ van Nederland. Doel is water bij hevige regenbuien niet meteen af te voeren, maar zo lang mogelijk in het gebied vast te houden. We legden zo’n strook – we hebben het ook wel over een ‘wadi’ – ook aan in de buurt Vivaldi en in de Prinses Irenestraat. Ze zijn ook belangrijk voor diversiteit van de vegetatie en op die manier ook voor kleine dieren. En het begin van de toekomstige woonbuurt Ravel is sinds 2023 een natuurspeeltuin.

Samenwerking met bewoners

Het aanleggen en verbeteren van de openbare ruimte doen we graag samen met omwonenden. We beleggen geregeld bijeenkomsten of laten mensen op andere manieren meepraten over de inrichting van een straat of een ‘pocketparkje’. Zo konden mensen die wonen in een van de zijstraten van de George Gershwinlaan via een app mee bepalen hoe de openbare ruimte eruit moest zien. Bewoners rond de Prinses Irenestraat konden meedenken over de inrichting van een klein parkje.

Mobiliteit

Om een aantrekkelijke openbare ruimte te creëren, willen we het autoverkeer ontmoedigen, ten gunste van fietsers en voetgangers (zie het Mobiliteitsplan Zuidflank Duurzaam Bereikbaar (PDF) en het thema Mobiliteit). Dat doen we bijvoorbeeld door het aantal parkeerplaatsen niet gelijk op te laten lopen met de toename van het aantal bewoners. Maar ook door de nieuwe woonbuurt Ravel autoluw te maken (uiteraard wel toegankelijk voor nood- en hulpdiensten).

Tijdelijke inrichting

Voordat we een kavel gaan bebouwen richten we de ruimte vaak tijdelijk in. Zo is er tussen het kantoor van EMA en hotel Van der Valk een kavel die een kantoorbestemming heeft, maar waar zich tot de start van de bouw een ‘community garden’ bevindt. In de Fred. Roeskestraat hebben we een kavel tijdelijk ingericht, totdat de bouw van wooncomplex Duet begint. In de buurt Kop Zuidas zoeken we naar een tijdelijke invulling van twee kavels die later een andere bestemming krijgen.

Stationsgebied

De ruimte rond station Amsterdam Zuid blijft nog lang het domein van bouwterreinen. Toch proberen we ook daar het beste van te maken. Onder meer door van bouwschuttingen een attractie te maken, zoals de tentoonstelling Streets of the World, die eerst langs de Arnold Schönberglaan en daarna langs de Eduard van Beinumstraat te zien is. Ook denken we na over de – langdurige – tijdelijke inrichting, wanneer het nieuwe station al wel voor het overgrote deel in gebruik is, maar vanwege werk aan de A10-tunnel nog niet helemaal af is. Om reizigers en ander publiek toch enig comfort te bieden, zorgen we voor een sobere, maar toch aangename inrichting van het stationsgebied. Op de langere termijn, wanneer de A10 Zuid in het centrum van Zuidas onder de grond is verdwenen, ontstaat bij de definitieve inrichting van de openbare ruimte veel ruimte voor groen. Zo is het de bedoeling dat er uiteindelijk een ‘DokDakPark’ komt.