Bouwprojecten

Amsterdam Zuidas bouwt aan een compleet nieuwe stadswijk, samen met ontwikkelaars en aannemers. Tal van bouwprojecten dragen daaraan bij. Begon Zuidas vooral als een kantorenlocatie voor toonaangevende bedrijven, inmiddels wil het gebied meer zijn dan dat: een complete, unieke wijk waar werken, wonen en leven samenkomen. Lees er alles over.

Actuele bouwprojecten

In aanbouw 2

Alles over bouwproject: Sud

In Kop Zuidas, het meest oostelijke deel van Zuidas dat grenst aan de Rivierenbuurt, ontwikkelt COD 45 comfortabele appartementen. Tezamen vormen ze het complex Sud. Het is voorzien van alle gemakken en faciliteiten: een lift, een pakkettenservice, een inpandige fietsenstalling en een eigen parkeergarage. De appartementen zeer energiezuinig.
In aanbouw

Alles over bouwproject: Zuidoever

Zuidoever is een wooncomplex met 53 huurappartementen voor ouderen met een zorgindicatie. Het komt in Kop Zuidas, het meest oostelijke deel van Zuidas. Het woongebouw bestaat uit vier bouwlagen.
In aanbouw 1

Alles over bouwproject: Suitsupply

Herenmodeketen Suitsupply krijgt een nieuw hoofdkantoor in Kop Zuidas, tussen de Europaboulevard en de Gelrestraat (naast Motel One). Naast kantoorruimte komen in het gebouw een flagship store, een professionele fotostudio en een bedrijfsrestaurant. Op de begane grond komt een mix van functies, waaronder een winkel met coffee corner en een fietsenstalling. Daaronder komt een parkeergarage.
In aanbouw

Alles over bouwproject: 2Amsterdam

2Amsterdam geeft twee kantoortorens uit de jaren tachtig – de Twin Towers, hartje Zuidas – een nieuw leven. De gebouwen krijgen een multifunctionele 24/7-bestemming, passend binnen de ambities van Amsterdam Zuidas. 2Amsterdam krijgt een semipublieke tuin, openbare lobby’s, flexibele werkruimten, A-klasse kantoorruimte, toprestaurants en een viersterren hotel met een skybar.
In aanbouw 3

Alles over bouwproject: WTC

Het WTC breidt uit. Op de hoek van de Strawinskylaan en de Beethovenstraat komt een extra toren (de tiende), die goed is voor 32.000 vierkante meter kantoorvloer. De naastgelegen D-toren in de oudbouw wordt meteen gerenoveerd en met de nieuwbouw verbonden.
In aanbouw 20

Alles over bouwproject: Van der Valk

Aan de oostelijke kant van Zuidas, naast het toekomstige kantoor van EMA, verrijst een nieuw Van der Valk Hotel. Naast de 238 hotelkamers biedt het ruimte aan restaurants, congresfaciliteiten, een spa en wellnessruimte.

Bouwprojecten

3D
2D

Bouwprojecten

Bouwhinder

Bouwen kan niet zonder overlast. Overal in Zuidas is het een komen en gaan van bouwverkeer. Enorme bouwkranen zijn al van kilometers afstand te zien. Dichterbij is bouwlawaai onvermijdelijk. Dat wil niet zeggen dat aannemers zomaar hun gang kunnen gaan. Ze moeten zich natuurlijk aan de wettelijke regels houden rondom geluidsoverlast en andere hinder. Maar dat niet alleen. Wij stellen aanvullende eisen, in ons zogeheten BLVC-kader. BLVC staat voor Bereikbaarheid, Veiligheid, Leefbaarheid en Communicatie. Op deze vier onderwerpen moeten alle aannemers die in Zuidas werken voldoen aan de eisen die wij stellen. Zoals het toepassen van zoveel mogelijk stille bouwtechnieken. En wanneer veel lawaai om bouwtechnische redenen niet anders kan, gelden er regels voor de tijdsperioden waarbinnen dat mag. Ook verplichten we aannemers om belanghebbenden tijdig en juist te informeren bij overlast.

Foto: Marcel Steinbach

Architectuur

We realiseren ons dat alle bouwwerkzaamheden voor de omgeving belastend zijn. Tegelijkertijd delen we graag onze trots op het resultaat van alle bouwactiviteiten. Zuidas heeft een grote aantrekkingskracht op ambitieuze ontwikkelaars en architecten. De wijk trekt wereldwijd aandacht vanwege zijn grensverleggende architectuur. Die zien we terug in de kantoren, de wooncomplexen en de voorzieningen in Zuidas. Er is echt iets bijzonders gaande tussen Schiphol en het Amstelpark, en tussen Buitenveldert en Oud-Zuid.

Bijzondere architectuur
Foto: Jan Vonk

Duurzaamheid

De bouwers van Zuidas hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. Er is veel aandacht voor energiezuinig bouwen, voor circulariteit en voor groen en water in, op en om gebouwen. Samen met de zakengemeenschap van Zuidas (onder meer verenigd in Hello Zuidas en de Green Business Club Zuidas) stimuleren we een cultuur van verantwoordelijkheid nemen voor het streven naar een milieuvriendelijke en energieneutrale wijk. In de openbare ruimte zorgen wij voor voldoende en kwalitatief hoogwaardig groen en water. Dat doen we niet alleen om Zuidas tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied te maken, maar ook om te zorgen voor toekomstbestendigheid. De klimaatverandering vraagt onder meer om ruimte voor hemelwater. Daarnaast willen we dat Zuidas een natuurlijk thuis is voor flora en fauna.