Zuidas Ontwikkelt

Nieuwe watervertragende groenstrook in Kop Zuidas houdt de voeten droog

Afgelopen maandag openden Robert Dijckmeester (Commercieel directeur Zuidas), Rolf Steenwinkel (Dagelijks Bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en Udo Kock (wethouder Water gemeente Amsterdam) de allereerste watervertragende groenstrook in Nederland. Met regenmachine – met dus kletsnatte pakken als gevolg – testten de heren de werking van de strook. De strook werd ontworpen door Cyrus Clark. We stelden hem een paar vragen.

Groen in de openbare ruimte is niet alleen mooi en fris, het is ook een oplossing om droge voeten te houden in de stad. In Zuidas is de ruimte voor groen beperkt, daarom bundelen we als gemeente de krachten met Waternet en legden we in de nieuwe woonwijk Kop Zuidas een ‘watervertragende groenstrook’ aan. Deze strook vangt tijdelijk regenwater op en zorgt voor een goede afvoer ‘met vertraging naar het onderliggende riool,’ aldus ontwerper Cyrus Clark.

Waterneutrale wijk

Clark: ‘We hebben de ambitie om van Kop Zuidas een waterneutrale wijk te maken. Dat geeft de wijk ook een eigen identiteit. Helemaal door de bruggetjes die naar de woningen gaan. Een typisch Nederlands beeld, vind ik.’ Qua beplanting is de woonwijk (bijna) het hele jaar door kleurrijk, aangezien er is gekozen voor waterminnende planten die afwisselend drie seizoenen lang bloeien. Deze beplanting is overigens ook bestand tegen periodes van droogte. Wel zo handig, want ook al wonen we in Nederland, het regent natuurlijk niet altíjd.

De regenmachine - met kletsnatte pakken als gevolg
De regenmachine - met kletsnatte pakken als gevolg
Interesse in water begint al vroeg
Interesse in water begint al vroeg
Paraplu's doen hun werk
Paraplu's doen hun werk

Kindvriendelijke strook?

Vanuit de omgeving kwamen er wel vragen over de kindvriendelijkheid van de strook. ‘Die vraag snap ik, maar daar heb ik in mijn ontwerp rekening mee gehouden door er een opstaande rand aan toe te voegen.’ Hij vervolgt: ‘De bak is ook maar 35 cm diep met een zachte bodem door de planten. Echt kleine kinderen hou je sowieso in de gaten en voor grotere kinderen is het niet gevaarlijk. Het is overigens ook niet zo dat er constant water in staat, behalve dus als het echt heel hard heeft geregend.’

Clark deed inspiratie op voor de watervertragende groenstrook in Portland (USA): ‘In Portland regent het nog vaker en heftiger dan hier en de gemeente heeft het door de hele stad aangelegd. Wij gaven er qua ontwerp weer een heel andere draai aan, maar konden wel van hun leren. De watervertragende groenstrook is dus af en u kunt een kijkje nemen!

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel